Bataty faszerowane to pomysł na lekki, letni obiad. To wyjątkowo proste danie – nie ma przy nim wiele pracy. Ostatnio cenię takie potrawy, ponieważ mam mało czasu na codzienne gotowanie. Mimo że są mało czasochłonne, to smakują świetnie. Do tego farsz można zmieniać w zależności od upodobań. Można do nich dodać boczniaki, pieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy np. z sałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące.
Bataty faszerowane:
- 2 duże bataty (słodkie ziemniaki)
- 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta)
- 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju
- 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku
- 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można pominąć w wersji wege lub zamienić na starte pieczarki)
- płatki chili (jeśli lubimy)
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- duża garść liści kolendry
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Bataty dokładnie myjemy, wycieramy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem, lekko solimy i pieczemy przez ok. 40 minut w 200°C. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części szynkę parmeńską oraz posiekaną rukolę (lub szpinak). Przygotowujemy sos: jogurt blendujemy z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz liśćmi kolendry. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ ze środka (zostawiając trochę na brzegach). Rozgniatamy go lekko widelcem. Dodajemy miąższ do farszu i mieszamy. Przyprawiamy płatkami chili, solą oraz pieprzem. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po upieczeniu możemy udekorować rukolą. Podajemy z kolendrowo-czosnkowym jogurtem.
Piękne i pyszne te Twoje łódeczki! Zjadłabym z chęcią!
Uwielbiam te ziemniaki. Są pyszne pod każdą postacią 🙂
Świetne nadzienie Natalio!
Fajna propozycja na obiad 🙂
Bardzo ciekawy przepis, chętnie bym spróbowała, choć wolę dodawać bataty do ciast.
Wyglądają przepysznie! Muszę sobie takie zrobić:)
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
Cud ,miód.
świetne danie, pożywne i pyszne!
Takie bataty nadziewane na pierwszy rzut oka wyglądają jak wypasiona tłuściutka zapiekanka, co mnie akurat kusi :p Oczy by się zapaliły, bo mam niestety słabość do takich rzeczy, ale później byłaby lampka w głowie „nie, nie wolno Ci!” ;P Ale przyglądając się i czytając skład, to bardzo fajne i zdrowe danie 🙂 Dlatego po chwili zwątpienia, jednak z chęcią bym sięgnęła po takie cudo ;))
Przetestowane ze zwykłych ziemniaków, pyszne również po ostygnięciu ! rewelacja
Pysznie!
I u mnie takie bataty były, bo to idealne warzywo do wszystkiego
Pobiegłem do sklepu, kupiłem co trzeba i wygląda na to, że się udało 😉 Dzięki za fajny przepis 😉
http://blog-sniadaniowy.blogspot.com
Ja na pewno z tego przepisu skorzystam:)
pożeram je wzrokiem 🙂
fajny przepis, lubię takie faszerowane warzywa
Uwielbiam bataty a takiego to szczególnie bym spróbowała 🙂
Rewelka, lecę po bataty 🙂
Pierwszy raz jadłam bataty i nadal nie wiem, co o nich myśleć. Przepis bardzo mi się podoba, smak był ciekawy. Zobaczę jakie jeszcze proponujesz przepisy.
Pozdrawiam.Ola
Wyglądają genialnie! Zjadłabym z chęcią 🙂
Witam 🙂
Pięknie wyglądają ! Zastanawiam się czy można je zaserwować na zimno w formie przekąski? Nie będzie zbyt ciężko?
Szukam inspiracji na zbliżającą sie imprezę urodzinową córeczki. W końcu pierwsze urodzinki zobowiązują 😉
Pozdrawiam
Paulina
Bataty z farszem zdecydowanie lepiej smakują na ciepło
Właśnie zrobiłam, rewelacyjne w smaku, skórka batata gładko odchodzi podczas jedzenia,(zamiast rukoli użyłam szpinaku a pomidorki koktajlowe) polecam gorąco przepis 🙂
Jaka ilosc pieczarek dodac zamiast szynki parmenskiej, zeby zachowac dobra konsystencje farszu? Czy powinno sie je wczesniej podsmazyc?
Można dodać 200-250 g podsmażonych pieczarek
Pani Natalio, bardzo dziękuję za odpowiedź!
Sprobowalem. Calkiem całkiem, ale szalu w smaku nie robi furory
Genialny przepis! Dzisiaj wypróbowałam i trafia na listę ulubionych 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
wygląda pysznie!
Pyszne 🙂
Świetny przepis. Dziękuję. Jednak obowiązkowo zapiekane pod żółtym serem lub mozzarellą. Fantastycznie podkręca smak.
Pewnie tak. Ale po co zbędne kalorie, kiedy bez tej pierzynki też jest pysznie i zdecydowanie zdrowiej. Jest przecież dip z dodatkiem czosnku, który również świetnie podkręca smak. Ale rzecz gustu:)
Dziś na obiad były faszerowane bataty. Wszyscy biesiadnicy wystawili najwyższe noty:) Bardzo dziękuję za przepis.
Cześć Natalio, czy bataty można upiec dzień wcześniej? A na drugi dzień tylko obłożyć składnikami i podgrzać?
Jasne, że można
Zrobiłam, wyszło! Pychotka!!! <3