Lava cake – ciastko lawa z płynnym środkiem

Lava cake - ciasto lawa z płynną czekoladą - fondant z białą czekoladąLava cake, czyli ciastko lawa z płynnym środkiem (fondant) uchodzi za trudne do zrobienia, choć w rzeczywistości przygotowuje się je szybko i prosto. Pieczenie w wysokiej temperaturze sprawia, że składniki nie są już surowe, a są jednocześnie jeszcze płynne – dzięki temu, gdy jemy ciastko, płynny środek spektakularnie zacznie wypływać niczym lawa z wulkanu. Mega seksowny deser. Miałam okazję jeść już wiele fondantów, ale ten przypadł mi wyjątkowo do gustu – biała czekolada nadaje słodyczy, a cynamon specyficznej nuty – razem z gorzką czekoladą sprawiają, że moje kubki smakowe wariują.

Lava cake – ciastko lawa (4 sztuki):

  • 125 g gorzkiej czekolady (ok. 70% kakao)
  • 125 g masła + odrobina do wysmarowania kokilek
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka jaj
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 4 kostki białej czekolady
  • gorzkie kakao

Ciemną czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej (metalowej misce ułożonej na rondelku wypełnionym małą ilością gotującej się wody) lub na najmniejszej mocy w mikrofalówce (ja korzystam z drugiego sposobu). Mieszamy, aż masło i czekolada stworzą jednolitą masę. Cztery kokilki (ramekiny) smarujemy wewnątrz bardzo dokładnie masłem i precyzyjnie wysypujemy kakaem dno oraz ścianki. Piekarnik nagrzewamy do 230°C bez termoobiegu. Jajka i żółtka ubijamy z cukrem przez 2-3 minuty. Wlewamy czekoladę (może być lekko ciepła) i miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę i cynamon – jeszcze raz krótko miksujemy. Masę przekładamy do przygotowanych wcześniej kokilek. Na środku każdego naczynia układamy po kostce białej czekolady i palcem popychamy ją, aby znalazła się wewnątrz masy. Kokilki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 9-11 minut (od 8-12 min. w zależności od średnicy kokilek i właściwości piekarnika). Po tym czasie wystawiamy i za pomocą grubej szmatki odwracamy kokilki wprost na talerze. Zostawiamy na pół minuty i zdejmujemy kokilki (uwaga, aby się nie poparzyć). Od razu podajemy – same, z lodami lub zmiksowanymi leśnymi owocami.

Fondanty można przygotować wcześniej (do 24 godzin) i przechowywać – w lodówce nakryte folią. Pamiętajmy jednak, że przed pieczeniem muszą być w temperaturze pokojowej, czyli wyjęte około trzy godziny wcześniej z lodówki.

Lava cake - ciasto lawa z płynną czekoladą - fondant z białą czekoladą

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

63 Odpowiedzi na Lava cake – ciastko lawa z płynnym środkiem

  1. Natalia - Poezja Smaku asia3city ♐ napisał/a:

    Fajny deser, mam tylko pytanie “Białka oddzielamy od żółtek. Jajka i żółtka ubijamy z cukrem” czy trzeba oddzielać białka od żółtek żeby razem je ubijać ?

  2. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    o matko.. <3 7 niebo!!!
    cudowny deser.. 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    A jednak skuszona zdjęciem weszłam po ten przepis. Niesamowite wrażenie. Pyszności…. słodkości i …niebo w buzi 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Pani M napisał/a:

    Wygląda obłednie. Jestem pewna, że się skuszę kiedyś. Właściwie na Walentnki też by się świetnie sprawdził 😉

  5. Natalia - Poezja Smaku Konczi i Szpileczka napisał/a:

    Super przepis, już dawno takiego szukałam. Musze jednak przyznać że przeczytałam dokładnie i ok tą płynną białą czekoladę jeszcze rozumiem, ale skąd się wzięła ta płynna ciemna czekolada?? To jakieś czary 😉

    • Przez krótkie pieczenie w wysokiej temperaturze lawy mają płynny środek – jest on ugotowany, ale nie upieczony. Na zewnątrz mamy ciasto, a w środku mus czekoladowy.

  6. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Muszę w końcu to zrobić… jest wiele przepisów i Twój wydaje sie idelany 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    OMG! Jak tu się odchudzić, no jak? Muszę kupić foremki i robię koniecznie!

  8. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    O jeny ta wypływająca ze środka lawa wygląda obłędnie 😀 Wyobrażam sobie to niebo w gębie.. 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Łukasz napisał/a:

    Rozkosznie się prezentuje! 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku wedelka napisał/a:

    Cudowne 🙂 Wypróbuję na pewno 🙂

  11. O rany… chcemy to! Napisać, że wygląda obłędnie to zdecydowanie za mało 😛

  12. Natalia - Poezja Smaku Nemi napisał/a:

    Cudowne!!! Chcę, chcę!! Od razu!!! Wszystkie!!

  13. Natalia - Poezja Smaku Dorota napisał/a:

    Super ciastko, wyglada niezwykle apetycznie!

  14. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    Nie posłuchałam, “weszłam” na przepis:) Wygląda to bosko i od patrzenia już przytyłam hahahaha

  15. Natalia - Poezja Smaku imperiumsmaku.blogspot.com.es napisał/a:

    jadłam wiele razy ale nigdy z białą czekoladą. zapowiada się cudownie i wyśmienicie:)
    Przestrzegam jednoczesnie przed kupowaniem lavy “z kartonika”, do zrobienia w kilka minut – jadłam u kolezanki niedawno i naprawdę są okropne! Z lavą jest mało pracy, zróbcie ją sami! ja już biegnę po białą czekoladę:*
    dzięki za kolejną inspirację:*

  16. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Pysznie wyglądają.

  17. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Ale fantastycznie wygląda <3 Bomba! Idealne na walentynki 😉

  18. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Ojoj jakie pyszności 🙂 rewelacja. Aż mam ślinotok…

  19. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Fantastycznie się prezentuje!! Zawsze mnie kuszą takie desery a nie mam odwagi ich przygotować!

  20. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Robiłam raz i nawet wyszło i smakowało, ale więcej do tego nie wracałam mimo że ochota wielka! Muszę to zmienić : )

  21. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Moje kubki smakowe też by oszalały!

  22. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Jestem w pełni nasycona tym wspaniałym widokiem. Przepyszne zdjęcia!

  23. Natalia - Poezja Smaku poproszedokladke napisał/a:

    to zdjęcie jest zabójcze, dosłownie! 😀 nie mogę przestac się na nie patrzeć! od dawna szukam już dobrego przepisu na to ciastko, zdaje się, że znalazłam… ;-)))

  24. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Jejciuniu, jakież piękne…

  25. Natalia - Poezja Smaku Smakosz napisał/a:

    Wygląda świetnie! Zaraz się biorę za gotowanie 😉

  26. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Wygląda bardzo kusząco!

  27. Smakuje wybornie, ale najwazniejsza jest tutaj temp, pieczenia, nie wolno przegrzać, wówczas lawa nie wypłynie.

  28. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Powiem tylko jedno. Wygląda spektakularnie.

  29. Natalia - Poezja Smaku Heroinka napisał/a:

    A jaką mąkę bezglutenową mogę dodać zamiast pszennej? Jaglaną, kukurydzianą?

  30. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    po prostu cudo!!! a przepis sobie zapisuję

  31. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Muszę najpierw kupić kokilki. Przydałyby się też do sufletów bananowych.
    A jaką pojemność poleciłabyś? Jakich Ty używasz? Na allegro widzę 100, 120, 160 ml, 250 ml- to już wielkie…

  32. Natalia - Poezja Smaku Chef napisał/a:

    Wyglada spektakularnie! Black and White lava cake 🙂

  33. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    muszę je w końcu zrobić, miałam dla A. zrobić kiedyś, ale jakoś potem o nich zapomniałam 😛

  34. Natalia - Poezja Smaku wedelka napisał/a:

    Skorzystałam z przepisu. Wyszło fenomenalnie 🙂 Z pewnością jeszcze nieraz do niego wrócę 🙂 Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  35. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Kokilki kupiłam na allegro za nieduże pieniądze, nawet 5 gdyby się jedna stłukła, ale dotarły w całości:)
    Ciastka wyszły ekstremalnie czekoladowe, pyszne, idealne.
    To jest miła sobota w takim towarzystwie:)
    Jutro zrobię jeszcze raz, ale myślę, że po dwie kosteczki białej czekolady na porcję będzie lepiej i dla nich i dla mnie 😉

    • Ja kupiłam czekoladę “białą karmelową” też może ciekawie zagrać 🙂 chętnie się zasłodzę jak złapie doła 😉 pochwal się fotą z jutrzejszych wypieków 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

      W związku z tym, że pozwalam sobie na słodycze (własne wypieki) tylko w weekendy, a w poprzedni robiłam szkarłatne ciasto z buraczkiem i żurawiną, które uwielbiam, a w ten Leśny mech (zamieściłam dowód:) to lawa będzie dopiero za tydzień. Poprzednim razem nie zdążyłam sfotografować 🙂
      Moje doły raczej pogłębiam i wolę sie umartwiać niż pocieszać 😉 Za to przyjemności lubię kumulować, wobec tego wolny weekend z pysznym ciachem to jest to lubię 😀
      Będzie fotka za tydzień, zapas czekolady juz mam 🙂

    • Takie dozowanie jest fajne, wtedy bardziej można docenić smak słodyczy 🙂 ja mam za słabą wolę 🙁 Nie mogę się doczekać Twoich law, chętnie zobaczę 🙂

  36. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Przez wiele lat miałam słabą wolę i w moim przypadku paręnaście kilogramów ponad program 😉
    Teraz jestem zdyscyplinowaną masochistką, parę dni pocierpię, a w sobotę sobie piekę i zajadam, bo mam dyspenzę 🙂 I rzeczywiście wtedy dopiero cudownie smakuje!

  37. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Jest sobota, zgodnie z obietnicą jest i lawa. Z sorbetem truskawkowym, choć było go trochę za malo.
    A do każdej porcji dałam po 2,5 kosteczki bialej czekolady i taka ilość mi pasuje. Piekłam 10 minut i wyszło super, ok. 1cm upieczona ścianka, środek już płynny 🙂
    Pozdrawiam!

  38. Natalia - Poezja Smaku Marek napisał/a:

    Wyszły przepiękne i przepyszne 🙂

  39. Natalia - Poezja Smaku olka napisał/a:

    dla piekarników z termoobiegiem jaka będzie temperatura pieczenia? 🙂

  40. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Czy kokilki mogę zastąpić formą do muffinek ?

  41. Natalia - Poezja Smaku Daria napisał/a:

    Mam pytanie czy to ciasto fundant mogę zrobić w wersji jasnej? Co zastąpić kakao?

    • Kakao do wysypania kokilek można zastąpić mąką. Jeśli gorzką czekoladę zastąpimy białą, fondant może wyjść zbyt słodki. Zamiast kostki czekolady do środka można dać wtedy w zamian np. kwaskowy dżem malinowy.

  42. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Aż ślinka cieknie jak się patrzy na takie cudo 🙂

  43. Natalia - Poezja Smaku mag napisał/a:

    Rzeczywiście tylko 2 łyżeczki mąki trzeba? Ile to w gramach? Ciastko wygląda bajecznie.

    • Tak, dwie łyżeczki – aby przeliczyć na gramy można skorzystać z przelicznika w głównym menu (ja nigdy nie ważyłam takiej ilości :)) Do takich ciastek z płynnym środkiem nie powinno się dawać dużo mąki

  44. Natalia - Poezja Smaku Papierowy Morderca napisał/a:

    Właśnie pierwszy raz w życiu przygotowałam ten deser, oczywiście wedle Twojego przepisu. Coś takiego chodziło za mną od dawna, ciepłe, miękkie, lekkie i czekoladowe. Dziękuję!

  45. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Ciacha przepyszne!
    Mam tylko problem z tą białą czekoladą – ona mi się po prostu nie rozpuszcza. Zostaje w środku ciastka twardszy kawałek białej czekolady, mimo że reszta jest idealna.
    Jakiej firmy czekolady się tu sprawdza?

  46. Natalia - Poezja Smaku Nel~ napisał/a:

    a jak ciasto zachowuje się po wystygnięciu ? Czy płynna masa zastyga?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)