Roladki z indyka w sosie serowym to danie, które przyrządzimy w pół godziny. Pięknie prezentuje się na talerzu, a jest wyjątkowo proste do przygotowania – świetne dla początkujących, którzy chcą przygotować coś extra na romantyczną kolację. Ja podałam indyka – ale tak samo można przygotować pierś z kurczaka. Sos serowy, który podajemy do roladek robi się błyskawicznie – ugotujemy go w czasie, gdy mięso będzie w piekarniku. Danie powinno przypaść do gustu amatorom serów pleśniowych i nie tylko – ja za nimi nie przepadam, a roladki bardzo mi smakowały.
Roladki z indyka:
- 2 sznycle z piersi indyka (2 x 150 g)
- 2 garści świeżego szpinaku baby
- 2 łyżeczki tartego parmezanu
- 50 g sera gorgonzola
- 8-10 pomidorów suszonych z zalewy
- 4 plastry szynki dojrzewającej np. parmeńskiej, serrano
- granulowany czosnek, sól morska, świeżo mielony pieprz
Sos serowy:
- 150 g sera gorgonzola
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- świeżo mielony pieprz
Sznycle z indyka (lub z kurczaka) rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem (tak jak na kotlety schabowe). Lekko solimy, pieprzymy i obsypujemy granulowanym czosnkiem z obu stron. Na wierzchu kotletów układamy 2-3 warstwy umytych liści szpinaku. Na szpinaku układamy kilka pomidorów suszonych odsączonych z zalewy. Posypujemy całość tartym parmezanem i układamy kilka malutkich kawałków gorgonzoli. Zwijamy roladki – najlepiej przytrzymywać palcem farsz, aby nie „uciekł”. Roladkę układamy na desce łączniem do dołu, a następnie owijamy dwoma plastrami szynki dojrzewającej. Układamy w blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy luźno kawałek papieru lub folii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (180 z termoobiegiem) na ok. 20-25 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos serowy. Do rondelka wlewamy śmietankę. Rozkruszamy do niej gorgonzolę. Dodajemy parmezan. Podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Gdy sery się rozpuszczą przyprawiamy sos gałką, granulowanym czosnkiem i pieprzem. Upieczone roladki przekrawamy na pół pod kątem lub kroimy na talarki – jak wolicie. Podajemy z sosem serowym i dowolną sałatą (u mnie rukola, ale może być dowolna mieszanka).
Bardzo apetyczne 🙂 ten sosik serowy musiał wspaniale komponować się z roladkami 🙂
Mmm pysznie wyglądają te roladki! 🙂
Smakowicie zakręcone!
Pięknie wygląda! 🙂
Obłędne!!!!!!!!!!!! Ps.Brakowało mi Twoich przepisów i tych mega apetycznych zdjęć:)
Masz talent 🙂 To jest pewne 😉
Właśnie szukałem czegoś w miarę prostego i szybkiego na obiad – już nie mogę się doczekać żeby spróbować.
Biegnę do sklepu 😀
Mięso z indyka daje mnóstwo możliwości!! Roladki prezentują się doskonale 🙂
Zdecydowanie warte zachodu! Efekt świetny, idealny na walentynkową kolację 😛
ale pyszne rolady, mniam!
Perfekcyjne i pyszne.
Pyszne zestawienie i pięknie na talerzu 🙂
Rewelacyjna roladka, wygląda pysznie. Zjadłabym 🙂
wygląda nieziemsko! rodzinka będzie zachwycona:) Twoje przepisy są rewelacyjne! i zawsze niezawodne
Wspaniałe mięsko, jak pysznie nadziane 🙂
Fantastyczny przepis i cudowne zdjęcia, właściwie tylko na ich podstawie można odtworzyć cały przepis.Cudo 🙂
Niesamowite pyszności 🙂 pięknie wygląda i za pewne super smakuje 🙂
Uwielbiam takie rolady!
pyszne i jak pięknie się prezentuje
Kolejny przepis, ktory testowalam I na bank nie ostatni 😉 roladki wyszly super. Podalam je z puree z kalafiora.