Roladki z indyka w sosie serowymRoladki z indyka w sosie serowym to danie, które przyrządzimy w pół godziny. Pięknie prezentuje się na talerzu, a jest wyjątkowo proste do przygotowania – świetne dla początkujących, którzy chcą przygotować coś extra na romantyczną kolację. Ja podałam indyka – ale tak samo można przygotować pierś z kurczaka. Sos serowy, który podajemy do roladek robi się błyskawicznie – ugotujemy go w czasie, gdy mięso będzie w piekarniku. Danie powinno przypaść do gustu amatorom serów pleśniowych i nie tylko – ja za nimi nie przepadam, a roladki bardzo mi smakowały.

Roladki z indyka:

  • 2 sznycle z piersi indyka (2 x 150 g)
  • 2 garści świeżego szpinaku baby
  • 2 łyżeczki tartego parmezanu
  • 50 g sera gorgonzola
  • 8-10 pomidorów suszonych z zalewy
  • 4 plastry szynki dojrzewającej np. parmeńskiej, serrano
  • granulowany czosnek, sól morska, świeżo mielony pieprz

Sos serowy:

  • 150 g sera gorgonzola
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • świeżo mielony pieprz

Sznycle z indyka (lub z kurczaka) rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem (tak jak na kotlety schabowe). Lekko solimy, pieprzymy i obsypujemy granulowanym czosnkiem z obu stron. Na wierzchu kotletów układamy 2-3 warstwy umytych liści szpinaku. Na szpinaku układamy kilka pomidorów suszonych odsączonych z zalewy. Posypujemy całość tartym parmezanem i układamy kilka malutkich kawałków gorgonzoli. Zwijamy roladki – najlepiej przytrzymywać palcem farsz, aby nie “uciekł”. Roladkę układamy na desce łączniem do dołu, a następnie owijamy dwoma plastrami szynki dojrzewającej. Układamy w blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy luźno kawałek papieru lub folii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (180 z termoobiegiem) na ok. 20-25 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos serowy. Do rondelka wlewamy śmietankę. Rozkruszamy do niej gorgonzolę. Dodajemy parmezan. Podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Gdy sery się rozpuszczą przyprawiamy sos gałką, granulowanym czosnkiem i pieprzem. Upieczone roladki przekrawamy na pół pod kątem lub kroimy na talarki – jak wolicie. Podajemy z sosem serowym i dowolną sałatą (u mnie rukola, ale może być dowolna mieszanka).

Roladki z indyka w sosie serowym

Roladki z indyka w sosie serowym

Roladki z indyka w sosie serowym

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
222 kcal 1261 kcal
Węglowodany
3 g 18 g
w tym cukry
0 g 0 g
Tłuszcz
15 g 85 g
w tym kwasy tł. natłuszczone
7 g 42 g
Białko
18 g 105 g
Sól
1 g 6 g
Błonnik
0 g 0 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!