Lane faworki / lany chrust / pączki faworkoweLane faworki (czy jak wolicie lany chrust, faworki pączkowe lub pączkowe zawijasy) to ciastka, które przygotujecie błyskawicznie – w czasie gdy olej się rozgrzewa, masa na nie już będzie gotowa. Składniki być może macie nawet w domu – nie licząc oleju jest ich tylko pięć. Lane faworki zdecydowanie różnią się w smaku od tych tradycyjnych, bardziej przypominają pączki, jednak ich szybki sposób przygotowania sprawia, że warto czasem pójść na skróty i upiec pączko-faworki za jednym razem. Deser ma bardzo nietypowe kształty – esy-floresy, koła, zawijańce, ślimaki, ponieważ ciasto wylewa się przez lejek lub butelkę, a od naszej fantazji będzie zależał ich kształt – te grubsze będą bardziej puszyste, te cieńsze – chrupiące. Najważniejsze to prawidłowe rozgrzanie oleju – powinien mieć ok. 170-180°C. Jeśli będzie zbyt zimny to faworki będą chłonąć tłuszcz, jeśli rozgrzejemy go dobrze – będą idealne.

Lane faworki / lany chrust / pączki faworkowe:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka (200 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (200 g)
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka rumu / ekstraktu waniliowego / wódki
  • olej rzepakowy do smażenia (ok. 1 l)
  • cukier puder / cynamon do posypania

W szerokim garnku rozgrzewamy olej (ok. 1 litr). Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym. Dodajemy mleko i mąkę. Miksujemy. Dodajemy łyżkę alkoholu – sprawi, że chrust będzie bardziej odporny na wsiąkanie tłuszczu. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy je delikatnie wmieszać do masy łyżką (nie mikserem!) – najpierw połowę, a gdy masa będzie jednolita pozostałe. Masa gotowa. Sprawdzamy czy olej jest gorący – odrobina ciasta wylanego do oleju, powinna szybko zacząć się złocić. Na gorący olej wlewamy ciasto, tworząc fantazyjne kształty – przez lejek, rękaw cukierniczy lub butelkę z otworem zrobionym w korku. Najprecyzyjniejsze kształty powstaną z rękawa, ja posłużyłam się lejkiem więc moje mają bliżej nieokreślone kształty. Pączki faworkowe pieką się bardzo szybko – pieczemy z obu stron, a gdy staną się ciemno-złote zdejmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem – samym lub wymieszanym z cynamonem.

Lane faworki / lany chrust / pączki faworkowe

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!