Kruche ciasto z jagodami i bezą

Kruche ciasto z jagodami i beząKruche ciasto z jagodami i bezą to chyba najlepsze ciasto jakie ostatnio zrobiłam. Cienki, wyjątkowo kruchy spód, mnóstwo jagód i słodka, chrupiąca beza. Cudowności. Ja zrobiłam placek w formie na tartę, więc w rzeczy samej wyszła mi tarta jagodowa, ale równie dobrze możemy użyć niewielkiej, prostokątnej blaszki. Ciasto robi się szybko, więc jak nie macie pomysłu na swoje jagody, to kruche ciasto z jagodami może być najlepszym rozwiązaniem!

Kruche ciasto z jagodami i bezą:

  • 400 – 500 g świeżych, nieuszkodzonych jagód
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej / jasnej orkiszowej (200 g)
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 2 łyżki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu
  • 2 duże, ekologiczne jajka
  • 1 łyżka dowolnej galaretki (np. owoce leśne, porzeczka, truskawka)
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • opcjonalnie: płatki migdałowe

Zimne masło siekamy nożem z mąką, aż powstaną okruchy, a następnie dodajemy: dwa żółtka, łyżkę zimnej wody, cukier puder i szybko zagniatamy jednolite ciasto (można też wszystkie składniki wrzucić do malaksera i pulsacyjnie wymieszać). Przygotowujemy formę 20×30 cm, 25×25 cm lub okrągłą formę na tartę ok. 24 cm (ewentualnie tortownicę). Ciastem wylepiamy formę (można zrobić mały rant ok. 1 – 1,5 cm) i nakłuwamy je gęsto widelcem. Chowamy na 10 minut do lodówki, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół) lub 170°C (termoobieg). Wstawiamy ciasto i pieczemy ok. 12-14 minut.

Gdy ciasto się piecze, jagody oczyszczamy i posypujemy 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 łyżką galaretki. Delikatnie potrząsamy miską, aż wszystkie jagody się oblepią. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo drobny cukier, a na końcu pół łyżki ziemniaczanej. Na upieczony spód wykładamy jagody. Na wierzch wykładamy ubitą pianę i rozsmarowujemy po cieście. Wierzch możemy posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 90°C i pieczemy jeszcze kolejne 20 minut.

Kruche ciasto z jagodami i bezą

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

12 Odpowiedzi na Kruche ciasto z jagodami i bezą

  1. Natalia - Poezja Smaku Monica napisał/a:

    Beza dodaje uroku 🙂 pysznie wygląda!

  2. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Ale pięknie wygląda, musi też pysznie smakować.

  3. Natalia - Poezja Smaku Wypieki Beaty napisał/a:

    Fajne, letnie ciasto 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Mniam, muszę spróbować 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    I to jest rzeczywiście poezja smaku 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Pycha!
    Dzięki 🙂
    :*

  7. Natalia - Poezja Smaku nika napisał/a:

    Genialny przepis! Wyszło wspaniale! Mniam!!

  8. Natalia - Poezja Smaku Mags napisał/a:

    Czy mogę użyć mrożonych jagód? Oczywiście be rozmrażania z większą ilością mąki ziemniaczanej?

    • Można spróbować – najwyżej spód nieco namoknie, aby temu zapobiec można przed pieczeniem posmarować spód białkiem za pomocą pędzelka

    • Natalia - Poezja Smaku Mags napisał/a:

      Zrobiłam z mrożonych jagód. Na podpieczony spód wsypałam dodatkowo mieszankę: 1/2 szkl.mielonych migdałów,4 łyżki cukru,2 łyżki mąki i 4 łyżki roztopionego masła. Dopiero na to wysypałam owoce. Z braku czasu nie dałam bezy tylko ułożyłam kratkę z resztek ciasta. I tym sposobem powstał mi chyba całkiem nowy przepis,ale i tak dziękuję za inspirację 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)