Należę do osób, które regularnie piją kawę. Zawsze się nią rozkoszuję. Lubię eksperymenty i często przyrządzam kawy smakowe, które jeszcze bardziej pobudzają moje zmysły 🙂 Takie kawy są bardzo proste do przyrządzenia – wystarczy znaleźć odpowiedni składnik. Dziś podaję przepis na kawę orzechową. To kawa bardzo sycąca, kaloryczna, słodka, o niepowtarzalnym smaku – czyli taka jaką lubię najbardziej 🙂 Doskonała na miły poranek lub na deser.
Składniki:
- espresso lub kawa rozpuszczalna – wg upodobań
- mleko
- 1-2 łyżeczki masła orzechowego
- ok. 30 ml śmietanki kremówki 30%
- kilka rozkruszonych orzechów ulubionego rodzaju (u mnie laskowe)
Śmietankę ubijamy na sztywno (tak małą ilość można ubić ręcznym spieniaczem do mleka). Zaparzamy kawę i dolewamy mleko (najlepiej spienione – ale nie koniecznie) – ilość wg upodobań. Pamiętajmy, że musimy zostawić jeszcze miejsce na śmietankę. Do gorącej kawy dodajemy ok. 1 łyżeczki masła orzechowego (jak mamy duży kubek mogą być dwie) – ja używam zawsze takiego o obniżonej zawartości tłuszczu. Dokładnie mieszamy. Kawy już nie słodzimy. Na wierzch kładziemy ubitą śmietankę i obficie posypujemy orzechami. Kawę co jakiś czas można mieszać, bo gdy stoi dłużej (jak ucinamy ciekawą pogawędkę ;)) masło może opaść na dno.


MNIAM:) zapraszam na szybkozjesc.pl
Kawa orzechowa, to niewątpliwie pyszny napój, dla mnie wystarczyłaby bez śniadania, pozdrawiam 🙂
Właśnie wczoraj się zastanawiałam nad kawą z masłem orzechowym, ale stwierdziłam, że chyba się nie da, bo będzie za tłuste… a tu niespodzianka – da się 🙂
śmietanka 30% jest bardzo tlusta
Musi być pyszna.
Masło orzechowe mi się zważyło i jest ohydne. Co robię nie tak?
Może miało jakieś dodatki w składzie?
Coś pysznego! Oryginalny smak, a i dla oka uczta!;-) na pewno zagości u nas na dłużej:)