MusakaMusaka (moussaka) to tradycyjne danie greckie. Jest to zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażanów. Muszę przyznać, że jest z nią trochę zachodu, dlatego warto zadbać o odpowiednią organizację podczas gotowania, aby wyszła z pieca na czas.

Składniki:

  • 400-500 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego lub baraniego)
  • 2 małe bakłażany (lub 1 duży)
  • kilka ziemniaków
  • przecier pomidorowy w kartoniku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 75 ml białego wina
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia bakłażanów
  • oliwa z oliwek

Zaczynamy od bakłażanów. Myjemy je, kroimy na ok 0,5 cm plastry i solimy. Wkładamy do durszlaka, gdzie będą mogły puszczać sok i zostawiamy na ok. pół godziny. Zabieg ten pomoże nam w pozbyciu się gorzkiego smaku bakłażana. W tym czasie obieramy i kroimy na plasterki ziemniaki. Podsmażamy je na dużej patelni na oliwie z oliwek przez ok. 5 minut. Potem układamy je w dużym, żaroodpornym naczyniu tak, aby zajęły całe dno. Bakłażany myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące. Smażymy na oliwie z oliwek po ok. 3 minuty z każdej strony. Połowę bakłażanów układamy na ziemniakach, a połowę odkładamy. Na patelni ponownie rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę pokrojoną na pół-plasterki do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy do niej 3 ząbki wyciśniętego czosnku, podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy mięso mielone, mieszamy.  Gdy mięso się usmaży wlewamy przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Dolewamy białe wino i przyprawiamy cynamonem, zielem, tymiankiem, liśćmi laurowymi, gałką, oregano, dużą ilością soli i pieprzu. Zmniejszamy ogień i pozwalamy, aby sos dusił się przez ok. 25 minut.

Beszamel:

  • 4 łyżki masła
  • 3 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-5 łyżek ostrego sera (ja użyłam cheedara)
  • sól, biały pieprz

W tym czasie przygotujemy beszamel. W rondelku rozpuszczamy 4 łyżki masła do których następnie dodajemy 4 łyżki mąki. Gdy zacznie skwierczeć dolewamy po trochu mleka, nieustannie mieszając trzepaczką. Gdy dodamy już całe mleko, dodajemy żółtko i od razu energicznie roztrzepujemy je z sosem trzepaczką (inaczej powstanie jajko na twardo). Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Beszamel gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut – musimy go mieszać. Jeśli powstaną grudki możemy przetrzeć je przez sito.

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Z sosu pomidorowego wyławiamy liście laurowe. Próbujemy czy sos jest odpowiednio doprawiony. Połowę sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego na bakłażany. Potem układamy drugą warstwę bakłażanów i zalewamy pozostałym sosem. Na wierzch wlewamy sos beszamelowy. Pieczemy ok. 45 – 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika trzeba odczekać co najmniej 5 minut, zanim zaczniemy kroić zapiekankę – bardzo gorąca będzie się rozpadać.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych