Musaka (moussaka) to tradycyjne danie greckie. Jest to zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażanów. Muszę przyznać, że jest z nią trochę zachodu, dlatego warto zadbać o odpowiednią organizację podczas gotowania, aby wyszła z pieca na czas.
Składniki:
- 400-500 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego lub baraniego)
- 2 małe bakłażany (lub 1 duży)
- kilka ziemniaków
- przecier pomidorowy w kartoniku
- puszka krojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 3 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki oregano
- 75 ml białego wina
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia bakłażanów
- oliwa z oliwek
Zaczynamy od bakłażanów. Myjemy je, kroimy na ok 0,5 cm plastry i solimy. Wkładamy do durszlaka, gdzie będą mogły puszczać sok i zostawiamy na ok. pół godziny. Zabieg ten pomoże nam w pozbyciu się gorzkiego smaku bakłażana. W tym czasie obieramy i kroimy na plasterki ziemniaki. Podsmażamy je na dużej patelni na oliwie z oliwek przez ok. 5 minut. Potem układamy je w dużym, żaroodpornym naczyniu tak, aby zajęły całe dno. Bakłażany myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące. Smażymy na oliwie z oliwek po ok. 3 minuty z każdej strony. Połowę bakłażanów układamy na ziemniakach, a połowę odkładamy. Na patelni ponownie rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę pokrojoną na pół-plasterki do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy do niej 3 ząbki wyciśniętego czosnku, podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy mięso mielone, mieszamy. Gdy mięso się usmaży wlewamy przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Dolewamy białe wino i przyprawiamy cynamonem, zielem, tymiankiem, liśćmi laurowymi, gałką, oregano, dużą ilością soli i pieprzu. Zmniejszamy ogień i pozwalamy, aby sos dusił się przez ok. 25 minut.
Beszamel:
- 4 łyżki masła
- 3 szklanki mleka
- 1 żółtko
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-5 łyżek ostrego sera (ja użyłam cheedara)
- sól, biały pieprz
W tym czasie przygotujemy beszamel. W rondelku rozpuszczamy 4 łyżki masła do których następnie dodajemy 4 łyżki mąki. Gdy zacznie skwierczeć dolewamy po trochu mleka, nieustannie mieszając trzepaczką. Gdy dodamy już całe mleko, dodajemy żółtko i od razu energicznie roztrzepujemy je z sosem trzepaczką (inaczej powstanie jajko na twardo). Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Beszamel gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut – musimy go mieszać. Jeśli powstaną grudki możemy przetrzeć je przez sito.
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Z sosu pomidorowego wyławiamy liście laurowe. Próbujemy czy sos jest odpowiednio doprawiony. Połowę sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego na bakłażany. Potem układamy drugą warstwę bakłażanów i zalewamy pozostałym sosem. Na wierzch wlewamy sos beszamelowy. Pieczemy ok. 45 – 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika trzeba odczekać co najmniej 5 minut, zanim zaczniemy kroić zapiekankę – bardzo gorąca będzie się rozpadać.


W musace najbardziej kocham połączenie mięsa mielonego z cynamonem…boskie!
zgadzam sie z Toba cynamon i miesko mielone mniam mniam 😀
Boshe jak ja nie lubię cynamonu …, No próbowałam, bo zdrowy …, No nie daje rady :-/ czym można go zastąpić lub czy po prostu pominąć ? Nawet od zapachu mnie mdli 🙁
Pominąć
a mozna dac cukinie zamiast baklazana??
Doskonały przepis i doskonałe danie, wygląda bardzo smakowicie, porywam przepis ! Serdecznie pozdrawiam 🙂
Wygląda bardzo smakowicie:)
Uwielbiam musakę, bakłażany… kusisz smacznym zdjęciem 🙂 Chyba zrobię z beszamelem na mleku roślinnym.
Musaka chodzi za mną od kilku tygodniu, może wreszcie ją zrobię. Oby wyglądała tak wspaniale jak ta 🙂
Uwielbiam takie zapiekane cuda. I jeszcz bakłażan do tego – mniam!
niedawno jadłam musakę w Grecji i pokochała to danie. Mam nadzieję, że z Twojego przepisu wyjdzie mi równie samczne
Kamila : dokładnie tak samo pomyślałem jak ujrzałem przepis…
wiec i kolejna potrawa do wypróbowania na mojej liście 😛
Właśnie zjedliśmy z mężem danie z tego przepisu i muszę przyznać że faktycznie poezja 🙂 na pewno jeszcze nie raz powtórzę przepis.
pozdrawiam
Ja dodaje jeszcze kabaczki dwa male tez robi
Mam pytanie czym mogę pominac wino lub je czyms zastapic?
Można dodać bulion lub tyle samo wody z dodatkiem łyżki octu winnego lub jabłkowego
Wyszła nam przepyszna! Robiliśmy razem z mężem.
pyszności !!!!!!!!!!!!!!!1
Bardzo Ci dziękuję za ten przepis!
A mnie nie wyszło..:( w smaku co prawda bardzo dobre, ale konsystencja…po prostu „kupa na talerzu” (przepraszam za wyrażenie, ale tylko ono oddaje jak to wyglądało). Poza tym bardzo pracochłonne..końca przygotowań nie było widać. Chyba nie będzie powtórki..ale tak czy tak dziękuję za przepis 😉
Każda zapiekanka po wyjęciu z piekarnika musi ,,odpocząć „Ja wyciągam i dopiero po ok 0,5h kroję,wtedy nawet warstwy widać idealnie. Pracochłonne jest, ale za to jakie pyszne Jadłam pierwszy raz w Grecji, a ten przepis bardzo go przypomina mimo, iż robiłam z wieprzowiną. Dzięki
🙂
Piękna! 🙂
uwielbiam musake! poznałam ją lata temu na warsztatach kulinarnych- obled! jedyne co, to w mojej wersji jest jeszcze cukinia, a ziemniaki gotuje w mundurkach zamiast podsmazac 🙂
Wyszła genialna, niebo w gębie 🙂
Rewelacja! Wyszlo wspaniale!!!!! Dziekuje za genialny przepis
Robiłam i przyznaję rewelacja, bardzo mi smakowało. Pozdrawiam 🙂
To prawda, że to danie nie należy do lekkich, ale wspaniały smak rekompensuje wszystko! 🙂
Wielkie podziekowanie za przepis, musaka sie udala! Bede musiala popracowac nad proporcja przypraw. Polecam ten przepis.
Czy bakłażany otaczać w mące
Tak, tak jest napisane w przepisie
Umknęło mi obtaczanie i podsmazanie.Dziękuję. Jutro wyprubuje przepis.
Czy można spróbować bakłażana zastąpić cukinią?
Można, ale to nie będzie musaka – bakłażany to główny składnik tego dania
Musaka wykonana według Twojego przepisu jest po prostu fantastyczna…. Wykonałam kilka razy juz & wlasnie dzisiaj naszła mnie znowu ochota i zabieram sie do roboty….
Wielkie dzieki
Kilka ziemniaków to znaczy ile?
biale wino do mussaki?! Kto to wymyslil?Biale wino do wieprzowiny! Kto Cie uczyl gotowac? Tylko czerwone wytrawne! Odnosnie miesa- jaka wieprzowina?! Musaka to tylko jagniecina, ewentualnie baranina! Do mussaki oprocz cynamonu jako bardzo istotnej przyprawy potrzebny jest jeszcze kumin…a ziemniaki najpierw sie gotuje a potem delikatnie podsmaza na oliwie z oliwek. ukladasz je na dnia naczynia, potem baklazan wcesniej podsmazony lub przygrilowany w piekarniku. potem mieso ktore sie dusi nie 25 min tylko min 40 min, ma byc rozplywajace sie w ustach. Jagniecine mozna 30 min ale baranine min 40min. Mieso mozna posypac delikatnie parmezanem ale nei duzo. a do beszamelu na koniec dodaje sie odrobine sera w stylu feta aby zrobic sztywniejsza konsytencje. sprobuj i porownaj. masz kilka malych roznic a danie smakuje zupelnie inaczej = lepiej. to jest prawdziwa mussaka
Jak na wszystko istnieje jedyna słuszna receptura to po co blogi, książki kucharskie, kucharze? Na szczęście tak nie jest i każdy może się podzielić swoim przepisem! 🙂 Pozdrawiam!
Tylko bardzo zakompleksiona osoba mogła napisać taki komentarz, psychiatra widać nie ma już co w tym przypadku robić.
Przepis świetny, nie raz jeszcze będzie gościł na moim stole.
Hehehe wlaśnie szukałam przepisu i tak pomyślałam o tym krytyku z Bożej łaski. Widać, zakompleksiony typ z dużym ego i małym przyrodzeniem. To isę chłopak dowoartościowuje
Szkoda ze proporacje nie sa podane w gramach i mililitrach, bo szklanka szklance nierowna. Polecam porzadnie odparowac sos z miesem, ja zostawilam lekko plynny i moja musaka wrecz plywa w sosie. Ale w smaku dobra pewnie jeszcze kiedys zrobie 😉 przygotowanie wraz z pieczeniem to u mnie ok. 2h
uwielbiam musake! poznałam ją lata temu na warsztatach kulinarnych- obled! jedyne co, to w mojej wersji jest jeszcze cukinia, a ziemniaki gotuje w mundurkach zamiast podsmazac
Witam serdecznie! bardzo zaciekawil mnie przepis na mussake.Bardzo lubie to danie ,do tej pory robilam z innego bloga(wychodzi pyszna) tylko tam nie ma ziemniakow,chociaz ja juz od siebie dwa razy ziemniaki dodalam i mojemu mezowi z ziemniakami lepiej smakuje. Napewno wyprobuje nastepnym razem Pani przepis i tak ogladam ten Pani blog i musze powiedziec ,ze moj ulubiony blog do tej pory ma duzego konkutenta w Pani:) Bardzo sie ciesze ze znalazlam Pani blog i napewno bede do niego czesto zagladac. pozdrawiam serdecznie…
Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do regularnych odwiedzin 🙂
Pyszna!!! Zrobiłam całą blaszkę i na pewno jeszcze raz zrobię. Po raz pierwszy córka nie wyjmowała mięsa z potrawy!
Grecy chyba w ogóle nie jedzą wieprzowiny, więc ewentualnie można zamienić na wołowinę bądź drób (jeśli drób to białe wino), jeśli wołowina to czerwone 🙂 W hotelach na all inclusive podają wieprzowinę ale dla Europejczyków np bekon dla Angoli. Sami chyba wieprzowiny nie tykają. A zasada z winem jest prosta białe do białego mięsa, czerwone do czerwonego. Dobrze, że wspomniałaś o bakłażanach, że trzeba je posolić i odsączyć z nadmiaru soku, które puszczą. 🙂
Właśnie wyciągałam z piekarnika; teraz leży. Jaki jest optymalny czas odpoczywania dania przed pokrojenie ? Wyglada bardzo płynnie! Pachnie obłędnie, nie jestem pewna czy sos beszamelowy wyszedł mi jak powinien, jaka powinien mieć konsystencje; mieszalam go mikserem na najniższych obrotach na średnim ogniu; przez około 20 minut.
Trzeba poczekać ok. 10 minut. Sos beszamelowy powinien być gęsty – podczas gotowania wystarczy mieszać łyżką
to jest genialne!!! i to na etapie przygotowania mięsa z pomidorami:) dalej może być tylko lepiej:) dziękuję za przepis bo właśnie takiego szukałam:) tzn. musaka z ziemniakami, bo jakoś w tej wersji bardziej mi smakuje:) pozdrawiam:)
:)) Proszę dać znać jak wyszło 🙂
Kochana …przepis boski, zapachy …nie do opisania zapiekanka w piekarniku, jeśli będzie smakować tak samo jak pachnie i wygląda to ukłony do ziemi. Pozdrawiam serdecznie ♥️
Cudownie, czekam jeszcze na info czy smakowała
Wreszcie się zdecydowałam na wykonanie , wszyscy tak zachwalali że musiałam spróbować. Efekt doskonały, wspaniały smak Grecji. Dziękuję za przepis.
Z CHEDAREM???? !!!!!!! SORRY ALE TO NIE JEST MOUSSAKA…. W DODATKU BIAŁE WINO HEHE MASKARA….