Muffinki OreoZe względu na intensywnie trwającą kampanię reklamową, na pewno większość z nas zetknęła się z ciasteczkami Oreo. Oreo to zwykłe, czarno-białe markizy – sama nie wiem skąd się wziął na nie szał. Oglądając zagraniczne strony kulinarne kilkukrotnie natrafiałam na różne przepisy z tymi ciasteczkami. Postanowiłam wypróbować przepis na muffinki i jestem zachwycona! O ile same ciastka mnie nie kręcą, to krem, który powstał na ich bazie jest przepyszny – serek mascarpone w połączeniu z okruszkami… mniam. Nie rezygnujcie z niego, muffinki bardzo na nim zyskują. A same babeczki są wilgotne, mocno czekoladowe z nutą kokosa. I jeszcze to ciastko w środku…

Składniki:

  • 2 jajka
  • 175 g cukru
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 75 g mielonych wiórków kokosowych (lub mielonych orzechów)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta sody
  • duża szczypta soli
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 12 ciasteczek Oreo

W mikrofali lub rondelku rozpuszczamy masło z kakao i gorącą wodą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę natomiast dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i wiórkami. Ustawiamy mikser na najmniejsze obroty i do jajek dodajemy po łyżce jogurtu, po łyżce masy kakaowej i po łyżce mieszanki mącznej – na zmianę – aż do wykończenia składników (zamiast miksera, możemy też mieszać łyżką). Gdy składniki się tylko połączą przestajemy miksować. Na dno 12 otworów do muffinek (ja zawsze dodatkowo używam papierków) kładziemy ciasteczka Oreo. Wlewamy masę i zapiekamy przez ok. 15 minut w 180ºC. W tym czasie przygotowujemy krem.

Krem:

  • 250-300 ml śmietanki kremówki 30%
  • ok. 125 g serka mascarpone (pół opakowania)
  • 8-10 ciasteczek Oreo
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru

Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem – pod koniec ubijania dodajemy mascarpone. Ciasteczka Oreo rozkruszamy na pył – najlepiej w melakserze lub blenderem (jak nie mamy takiego sprzętu – idealnie nada się foliowa torebka i wałek – możemy wałkować i tłuc do woli ;)). Rozkruszone ciasteczka dodajemy do masy i dokładnie mieszamy łyżką. Wstawiamy do lodówki.

Po wyjęciu z piekarnika muffinki muszą całkowicie przestygnąć. Ozdabiamy babeczki kremem – najlepiej szprycą, jeśli nie mamy – możemy nałożyć krem łyżką i wyrównać nożem.

Muffinki Oreo

Muffiny o smaku Oreo zamieszczała również Arvén i Viridianka. Korzystałam z przepisu Viri, który lekko zmodyfikowałam.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!