Makaron z pesto z burakówMakaron z pesto z buraków – danie o pięknym, różowym kolorze i słodkim, orzechowym posmaku. Wegetariańskie makarony to moja słabość, więc bardzo często je przygotowuję. Pesto z buraków urzekło mnie kolorem i delikatnym smakiem. Pamiętajmy, że najlepszy smak uzyskamy z pieczonych buraków – jeśli zaś chcecie mieć obiad “na szybko”, można kupić już obrane i ugotowane buraki w folii – także będą się nadawały.

Makaron z pesto z buraków (4 porcje):

  • 400 g pełnoziarnistego makaronu (świderki, spaghetti)
  • 3 małe lub 2 średnie upieczone lub ugotowane buraki
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 4 łyżki startego parmezanu lub pecorino
  • 2 małe ząbki czosnku
  • skórka otarta z połowy wyparzonej cytryny
  • 1 niepełna łyżka soku z cytryny
  • ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • dodatkowo: twarogowy kozi ser lub feta do posypania

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Orzechy krótko podprażamy na suchej patelni. Odkładamy kilka orzechów włoskich do dekoracji. Ugotowane/upieczone buraki (obrane ze skórki) wkładamy do malaksera. Dodajemy orzechy, starty ser, obrane ząbki czosnku, skórkę i sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę – próbujemy czy jest odpowiednio doprawione (pesto potrzebuje sporo pieprzu). Gdy makaron się ugotuje, odlewamy go i do gorącego dodajemy pesto. Stawiamy na chwilę na ogień i mieszamy, aż cały makaron się połączy z pesto i jednocześnie się podgrzeje. Rozkładamy na talerze i posypujemy posiekanymi, odłożonymi orzechami oraz rozkruszoną fetą lub kozim serem.

Pesto buraczane można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce (ok. 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku).

Makaron z pesto z buraków

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych