Są takie chwile, kiedy ciasto potrzebne jest „na już” – od razu. Najlepiej puszyste, delikatne, słodkie i przepyszne. Dzięki kuchence mikrofalowej szybkie ciasto czekoladowe możemy mieć już w 15 minut – łącznie z pieczeniem. I to wcale nie takie z kubka! To niesamowite ciasto w 15 minut robiłam już w tym tygodniu trzy razy. Dopiero za ostatnim razem udało mi się je sfotografować. Było tak smaczne, że od razu znikało. Smakuje jak pieczone tradycyjnie odpowiedniki, a dżem sprawia, że jest wyjątkowo wilgotne. Warto trzymać w domu składniki na awaryjną sytuację! Wszak nigdy nie wiadomo…
Ciasto w 15 minut (6-8 porcji):
- 100 g masła (pół tradycyjnej kostki)
- 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 3 jajka
- 3 łyżki dżemu np. malinowego / wiśniowego / porzeczkowego / truskawkowego
- 2 łyżki amaretto (lub rumu czy malibu)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- duża szczypta soli
- opcjonalnie: polewa – kajmak lub pół rozpuszczonej czekolady z łyżką śmietany kremówki
- opcjonalnie: przybranie – świeże owoce lub orzechy
Czekoladę łamiemy na kawałki, masło kroimy na mniejsze części i podgrzewamy je razem do rozpuszczenia – można w garnku – jeśli mamy płytę elektryczną (na mocy ok. 2-3) lub w kuchence mikrofalowej (na małej mocy). Mieszamy do połączenia. Dodajemy alkohol (u mnie amaretto) i dżem – mieszamy. Na końcu wbijamy lekko roztrzepane widelcem jajka i intensywnie mieszamy. W okrągłym naczyniu żaroodpornym (lub plastikowej misce do mikrofali – średnica ok. 20 cm) łączymy składniki suche: mąkę, sodę, cukier i sól. Wlewamy do nich składniki mokre i mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej). Wstawiamy do mikrofalówki. Nastawiamy na dużą moc i pieczemy cztery i pół minuty. Po tym czasie wbijamy w środek wykałaczkę – jeśli ciasto jest surowe, pieczemy jeszcze dodatkową minutę. Odczekujemy ok. dwie minuty i wyjmujemy z naczynia (najpierw należy odkroić nożem brzegi). Dekorujemy (np. kajmakiem z tubki i bananami, czy tak jak ja – białą czekoladą i jeżynami – można też podać ciasto bez żadnych dodatków). Ciasto w 15 minut gotowe. Znika zazwyczaj w identycznym czasie.
Przed pieczeniem i bezpośrednio po upieczeniu


Piękne ciasto 🙂
Gdybym tylko miała mikrofalę…;)
Mikrofale zabija wszystko , nie warto jej używać.
Rewelacyjny pomysł i wykonanie! Brawo Ty
ja również nie posiadam mikrofalówki 🙁
A w zwyklym piekarniku sie da je upiec?
Da, piecze się ok. 25 min w 180*C – znacznie dłużej niż w mikrofali
Dziekuje Ci pieknie! Te dodatkowe minuty mi nie robia tak ogromnej roznicy. Wazne dla mnie, ze przepis jest super szybki, w piekarniku moze potem siedziec 😉
Kolejny genialny przepis! Ciasto zrobione, nawet 6 min dla spokojności, wyszło idealnie, nie dałam tylko alkoholu.Zachwyty zebrane-bezcenne!! Znowu dzięki Pani błyszczę! Przepyszne!
Bardzo się cieszę i życzę żeby każde danie zbierało zachwyty bliskich! Pozdrawiam <3
Ciekawy pomysł 🙂
Super, chyba też będę musiał spróbować 🙂
Najlepszy tytuł 🙂
Nigdy nie piekłam ciasta w kuchence mikrofalowej, ale jak patrzę na Twoje, to przekonuję się 🙂
A czy zamiast mąki pszennej można dać jakąś z bezglutenowych i która?
Nie wierzyłam za bardzo w to ciasto ale wyszło znakomite! Dodałam whisky i powidła śliwkowe i smakuje jak śliwka w czekoladzie porcje tylko dla siebie (z jednej trzeciej ilosci skladnikow) wstawilam do mikrofali na 1.5 minuty na najwyższą moc. Jest wilgotne i pyszne!
Szlag…. Przeczytałam 3/4 jako trzy lub cztery łyżeczki….. Nie do jedzenia ehhhh nauczka na przyszłość 🙁
Ups! Zdarza się!
Czy zamiast czekolady można dać kakao? 🙂
niestety nie 🙁 może się nie udać
Robię to ciasto w piekarniku 🙂 Ile czasu potrzebuje?
Ok. 25 min