Sernik mleczny - z mlekiem w proszkuLubicie serniki wysokie i puszyste? Taki jest właśnie sernik mleczny z dodatkiem mleka w proszku. To przepis na ciasto na dużą blachę, więc świetnie sprawdzi się, gdy gościmy większą ilość osób. Na spód użyłam zwykłych herbatników – smakowo sprawdzają się świetnie, jednak namakają i ciężko ukroić sernik, aby herbatnik nie przywarł do papieru. Na szczęście znalazłam patent i się udało. Smakowo sernik jest wspaniały – myślę, że przypadnie do gustu wielu osobom – pamiętajcie tylko, że nie lubi on przeciągów – nie używajmy termoobiegu.

Sernik mleczny (z mlekiem w proszku):

  • 1 kg twarogu 3-krotnie zmielonego (lub dobrej jakości z wiaderka)
  • 8 dużych, wiejskich jajek
  • 1 opakowanie cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (proszek)
  • 150 g rozpuszczonego masła (¾ kostki)
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 1,5 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: herbatniki na spód sernika

Na dwie godziny przed pieczeniem wyjmujemy ser, mleko i jajka z lodówki. Potrzebujemy dwóch dużych misek. Żółtka oddzielamy od białek w osobnych miskach. Do żółtek dodajemy ser, budynie, cukier waniliowy oraz mleko w proszku. Miksujemy na wolnych obrotach do wymieszania. Powoli dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło (może być ciepłe, ale nie gorące) i mleko – mieszamy mikserem do połączenia. Blachę do pieczenia (ok. 24×36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli używamy – możemy na dnie rozłożyć herbatniki. Przygotowujemy drugą blaszkę (dowolnych rozmiarów, np. keksówkę lub dużą blachę od piekarnika i wstawiamy na dno piekarnika – później wlejemy do niej wrzątek). Piec nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

W tym czasie, w drugiej misce, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy drobny cukier – miksując na wysokich obrotach. Miksujemy ok. 5 minut, aż białka będą lśniące, a cukier się rozpuści. Dodajemy połowę ubitych białek do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką lub dużą łyżką (nie mikserem!). Gdy białka połączą się z masą, dodajemy drugą część ubitych białek i ponownie bardzo delikatnie mieszamy – musimy wymieszać dokładnie, aby sernik wyrósł równomiernie. Wlewamy masę na wyłożoną papierem (i ewentualnie herbatnikami) blachę i wstawiamy na środkowy poziom piekarnika (lub lekko niżej). Zagotowujemy wodę w czajniku i wlewamy ją do blaszki pozostawionej na dnie (wrzątek będzie parował i nawilżał ciasto).

Pieczemy 20 minut w 180°C (koniecznie bez termoobiegu), a potem zmniejszamy temperaturę i pieczemy ok. 55 minut w 155-160°C. Gdyby wierzch się przypiekał, możemy nakryć go kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy do powolnego wystygnięcia. Wierzch możemy polać polewą kakaową (60 g masła, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżki kakao i 2 łyżki śmietany 18% – zagrzać razem i wymieszać), czekoladową (150 g deserowej czekolady i 100 ml kremówki – zagrzać razem i wymieszać) lub kajmakową (z ugotowanej puszki mleka skondensowanego słodzonego).

Sernik mleczny - z mlekiem w proszku

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych