Co to stek Salisbury? To ręcznie uformowany “stek” z mięsa mielonego. Bardzo przypomina nasze kotlety, jednak jest przyrządzany wyłącznie z mięsa wołowego. Prawdopodobnie to właśnie steki Salisbury dały początek tak uwielbianym przez wszystkich hamburgerom. Dr Sulisbury, od którego nazwiska pochodzi nazwa dania, był gorącym zwolennikiem diety opartej na siekanym mięsie – zalecał ją żołnierzom walczącym w wojnie secesyjnej. Uważał, że obecność kłów w uzębieniu jest wyraźną wskazówką co do żywienia człowieka. Miał jeszcze inne, niekoniecznie słuszne poglądy – uważał, że przyczyną wielu chorób są… warzywa, a jedynym zdrowym napojem – czarna kawa. Obecnie na temat żywienia wiadomo nieco więcej niż w XIX w. i dlatego steki Salisbury podaje się w towarzystwie zielonych warzyw. Nadal nie jest to może najzdrowsze jedzenie (przykro mi doktorze), ale to prawdziwy comfort food – idealne, rozgrzewające, zimowe danie obiadowe.

Stek Salisbury w sosie grzybowymSteki Salisbury (6-8 porcji):

  • 700 g mielonej wołowiny (zmieliłam łopatkę)
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki dobrej jakości keczupu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • do smażenia: 2 łyżki oleju
  • do smażenia: 1 łyżka masła

Sos grzybowy:

  • 250 g pieczarek
  • ok. 30 g suszonych grzybów leśnych
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka mąki
  • do posypania: natka pietruszki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Steki: Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną szalotkę, wyciśnięte ząbki czosnku, keczup, musztardę, sos Worcestershire, ok. łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu. Wyrabiamy ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy 6 dużych lub 7-8 mniejszych owalnych kotletów i odkładamy.

Sos: Suszone grzyby zalewamy 400 ml lekko ciepłej wody i zostawiamy na ok. godzinę do namoczenia. Po tym czasie grzyby dokładnie odciskamy, aby płyn miał bardziej intensywny smak (wody nie wylewamy!) i kroimy na mniejsze części. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kotlety 0k. 4-5 minut z każdej strony. Zdejmujemy na talerz i nakrywamy folią. Na patelnię zaś wrzucamy cebulę i podsmażamy, często mieszając, aż zbierze z patelni cały smak po smażeniu mięsa. Wyciskamy do niej ząbek czosnku i dodajemy namoczone grzyby. Smażymy 2 minuty, po czym dodajemy pieczarki. Smażymy, mieszając kolejne 2-3 minuty, po czym delikatnie solimy i pieprzymy. Posypujemy wierzch mąką i mieszamy, aż cała mąka dokładnie się rozprowadzi. Wtedy wlewamy wodę z grzybów. Mieszamy, aż do zagotowania. Dodajemy sos Worcestershire i kremówkę. Solimy do smaku. W sosie układamy kotlety. Dusimy ok. 3-5 minut. Posypujemy pietruszką i podajemy.

Steki Salisbury podajemy tradycyjnie z puree ziemniaczanym lub tłuczonymi ziemniakami i zielonymi warzywami (np. fasolką szparagową, brokułami czy zielonym groszkiem).

Stek Salisbury w sosie grzybowym

Stek Salisbury w sosie grzybowym

Stek Salisbury w sosie grzybowym

Stek Salisbury w sosie grzybowym

Stek Salisbury w sosie grzybowym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych