Kategorie

Na studencką kieszeń

Roladka mięsno-serowa (roladka z mięsa mielonego)

Rolada mięsno-serowa

Rolada mięsno-serowa to przepis nie tylko dla fanów serowych smaków, ale także prostego gotowania z łatwo dostępnych składników. Mięso mielone i żółty ser dostaniemy praktycznie wszędzie. Sprawdzi się jako danie główne, ale zdecydowanie lepiej sprawuje się jako przystawka – jest…

Czytaj dalej
Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi

Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi

Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi i rzodkiewkami fantastycznie sprawdza się na wszelkich grillach, przyjęciach i spotkaniach towarzyskich. Oprócz tego jest idealna na lunch – wystarczy zapakować ją w duży słoik i zabrać do pracy czy szkoły. Ja ją uwielbiam! Cudowny…

Czytaj dalej
Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora to nieco zdrowsza, bezglutenowa wersja pizzy. Spytacie zapewne „po chusteczkę zastępować coś tak doskonałego jak pizza, bezglutenowym odpowiednikiem?!”. Prawda! Taka pizza wcale nie jest lepsza od zwykłej i nie trzeba jej zastępować. Za to jest…

Czytaj dalej
Carbonara z piekarnika - tort carbonara, carbonara pieczona

Carbonara z piekarnika

Carbonara z piekarnika to nietypowy pomysł na makaronową zapiekankę. Pieczona carbonara (a raczej a’la carbonara, bo składniki nie są tradycyjne) przypomina nieco makaronowy tort. Jak na tort przystało zapiekanka jest dość kaloryczna, ale za to grzesznie pyszna. Idealny wybór dla tych, którzy…

Czytaj dalej
Kurczak jalfrezi

Kurczak Jalfrezi

Kurczak Jalfrezi to najprostsza wersja pomidorowego curry z kurczaka w hinduskim stylu. Najczęściej do jego przygotowania używa się papryki, choć można użyć także innych warzyw np. kalafiora, ugotowanych ziemniaków czy fasoli. Jest to danie proste w przygotowaniu, aromatyczne i świetnie…

Czytaj dalej
Makaron z sosem kalafiorowym

Makaron z sosem kalafiorowym

Kilka prostych składników wystarczy by wyczarować pyszny i prosty obiad. Makaron z sosem kalafiorowym w towarzystwie chrupiącego bekonu odrobinę przypomina carbonarę – za to bez śmietany. Sos kalafiorowy nie jest mdły dzięki dodatkowi czosnku, parmezanu i gałki – ja uwielbiam…

Czytaj dalej
Kluski kładzione

Kluski kładzione

Kluski kładzione to fantastyczny dodatek do mięs w sosie i gulaszy, o którym często zapominam. A kluchy od dziecka uwielbiam! Można je jeść także na słodko – ze śmietanką i cynamonem, jednak ja najbardziej lubię je jako dodatek do dań…

Czytaj dalej
Pizzerinki na chlebkach pita

Błyskawiczne pizzerinki z chlebków pita

Czasami, mimo najszczerszych chęci, naprawdę nie mamy siły i czasu na gotowanie. Gdy zmęczona po pracy zaszłam po coś na szybko do sklepu, zobaczyłam gotowe chlebki pita i przypomniałam sobie o prostym daniu ze studenckich czasów. Błyskawiczne pizzerinki z chlebków…

Czytaj dalej
Duszona kapusta z zasmażką

Duszona kapusta z zasmażką

Duszona kapusta z zasmażką – idealny dodatek do obiadu, a wraz z mięsną wkładką np. kabanosami czy domową kiełbaską – także samodzielne danie. Pyszna zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Czasami lubię też dodać do takiej kapusty dwa pomidory…

Czytaj dalej
Szybki sernik gotowany na herbatnikach

Szybki sernik gotowany na herbatnikach

Sernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na…

Czytaj dalej
Lane faworki / lany chrust / pączki faworkowe

Lane faworki

Lane faworki (czy jak wolicie lany chrust, faworki pączkowe lub pączkowe zawijasy) to ciastka, które przygotujecie błyskawicznie – w czasie gdy olej się rozgrzewa, masa na nie już będzie gotowa. Składniki być może macie nawet w domu – nie licząc…

Czytaj dalej
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty to klasyk do obiadu, ale nie zapominajmy, że także świetnie nadaje się jako dodatek do domowych hamburgerów, hot-dogów, tortilli i kebabów. Jest bardzo chrupiąca, my ją uwielbiamy. Surówka jest tania, a wychodzi jej dość sporo. Dobrze…

Czytaj dalej
Zamknij