W ostatnim tygodniu usłyszałam kilkukrotnie prośbę o pomysł na obiad, który można przygotować wcześniej i odgrzać. Najlepiej prosty i tani. Przypomniał mi się wtedy stołówkowy schab w sosie musztardowym – jest wyśmienity, aromatyczny, mięciutki i bardzo prosty do przygotowania. Do tego kasza (ja akurat miałam bulgur) i prosta sałatka z kiszonych ogórków. Cudowny domowy obiad, który można przygotować nawet dwa dni wcześniej. Danie nadaje się także na duży obiad rodzinny – z podwójnej porcji nakarmimy nawet 10-12 osób.

Schab w sosie musztardowymSchab w sosie musztardowym:

  • ok. 800 g schabu wieprzowego
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 125 ml słodkiej śmietanki 30% (pół szklanki)
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • do podania: ugotowana kasza bulgur, natka pietruszki

Sałatka z kiszonych ogórków:

  • 12 kiszonych ogórków
  • 1 duże, słodkie jabłko
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu

Schab w sosie musztardowym z bulgurem: Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy na ok. 1,5 cm plastry. Nacieramy solą i pieprzem z każdej strony, a następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Smażymy schab po minucie z każdej strony i odkładamy do garnka (w dwóch lub trzech turach). Na patelnię dodajemy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli i zacznie się złocić. Zalewamy bulionem i łopatką zbieramy wszystkie smaki, które przywarły do patelni i wlewamy zawartość do garnka ze schabem. Dodajemy musztardę sarepską i francuską i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy śmietanę oraz solidnie przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i próbujemy, czy schab jest odpowiednio miękki – jeśli tak, podajemy wraz z bulgurem (lub inną kaszą) posypany posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z kiszonych ogórków: Ogórki kiszone kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w małe paseczki, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Słodkie jabłko oraz marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy w misce. Dodajemy posiekany koperek, łyżkę oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku łyżeczką płynnego miodu oraz pieprzem. Odstawiamy na godzinę “do przegryzienia”.

Schab w sosie musztardowym

Schab w sosie musztardowym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych