W ostatnim tygodniu usłyszałam kilkukrotnie prośbę o pomysł na obiad, który można przygotować wcześniej i odgrzać. Najlepiej prosty i tani. Przypomniał mi się wtedy stołówkowy schab w sosie musztardowym – jest wyśmienity, aromatyczny, mięciutki i bardzo prosty do przygotowania. Do tego kasza (ja akurat miałam bulgur) i prosta sałatka z kiszonych ogórków. Cudowny domowy obiad, który można przygotować nawet dwa dni wcześniej. Danie nadaje się także na duży obiad rodzinny – z podwójnej porcji nakarmimy nawet 10-12 osób.
Schab w sosie musztardowym:
- ok. 800 g schabu wieprzowego
- 2 cebule
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 125 ml słodkiej śmietanki 30% (pół szklanki)
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia
- sól, świeżo zmielony pieprz
- do podania: ugotowana kasza bulgur, natka pietruszki
Sałatka z kiszonych ogórków:
- 12 kiszonych ogórków
- 1 duże, słodkie jabłko
- pół czerwonej cebuli
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała marchewka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
Schab w sosie musztardowym z bulgurem: Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy na ok. 1,5 cm plastry. Nacieramy solą i pieprzem z każdej strony, a następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Smażymy schab po minucie z każdej strony i odkładamy do garnka (w dwóch lub trzech turach). Na patelnię dodajemy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli i zacznie się złocić. Zalewamy bulionem i łopatką zbieramy wszystkie smaki, które przywarły do patelni i wlewamy zawartość do garnka ze schabem. Dodajemy musztardę sarepską i francuską i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy śmietanę oraz solidnie przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i próbujemy, czy schab jest odpowiednio miękki – jeśli tak, podajemy wraz z bulgurem (lub inną kaszą) posypany posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z kiszonych ogórków: Ogórki kiszone kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w małe paseczki, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Słodkie jabłko oraz marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy w misce. Dodajemy posiekany koperek, łyżkę oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku łyżeczką płynnego miodu oraz pieprzem. Odstawiamy na godzinę „do przegryzienia”.
Ja nigdy nie jadłam schabu w sosie musztardowym, ale obiad wygląda na domowy, pyszny, a do tego ta wspaniała sałatka. Wypróbuję na pewno!
Danie jest przepyszne, niby proste a jednak wykwintne. Sos musztardowy do schabu to super połączenie. A sałatka to mistrzostwo świata 🙂
Najlepszy schab jaki jadłam. Zrobiłam te danie i jest przepyszne. Mój mąż i dzieci zajadają z smakiem. Tak samo jak inne potrawy w tej strony są obłędne. A za tą sałatkę mmmm… Pycha. Poezja nic dodać nic ująć.
Zrobiłam. Zjadłam.Zakochalam się w tym daniu. Na stałe zagości w moim domu 🙂
Danie nie dość, że proste to jeszcze przepyszne. Ja wprowadziłam małą modyfikację – dodaję sos musztardowo-chrzanowy. Cudowny smak.
Dziękuję za przepisy. Korzystam już od lat i moja kuchnia zyskała na tym bardzo 🙂
Zdecydowanie do powtórzenia!
Od kiedy pierwszy raz zrobiłam to danie, regularnie do niego wracam. Gotuję dość kiepsko, ale gdy trzymam się tego przepisu, zawsze wychodzi pysznie. Bardzo dziękuję 🙂