Kategorie

Przepisy przyjazne dzieciom

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym to typowa włoska potrawa rodzinna. Doskonała alternatywa dla spaghetti bolognese i fantastyczny pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa. Pulpecików nie obsmażam – gotowane bezpośrednio w sosie są znacznie delikatniejsze. Danie pokochają dzieci – za smak…

Czytaj dalej
Marchewkowe kopytka w sosie tymiankowym

Marchewkowe kopytka w sosie tymiankowym

Jeśli rosół na obiad to za mało, polecam zrobić bardzo tanie i proste marchewkowe kopytka. Z resztek rosołu przygotujemy ziołowy sos – ja miałam akurat pięknie pachnący tymianek, ale świetnie też będzie pasował świeży rozmaryn czy delikatny koperek. Kopytka to…

Czytaj dalej
Ziołowe tortille

Ziołowe tortille

Tortille to popularne na całym świecie meksykańskie placki z mąki kukurydzianej lub pszennej. Można je jeść samodzielnie – maczane w salsie lub sosie, ale najsmaczniejsze są zawijane z różnymi nadzieniami. Niezawodne połączenie to zawinięty w tortillę kurczak z sałatą i…

Czytaj dalej
Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to moje ulubione danie z dzieciństwa. Do dziś dziwię się jak ze zwykłych, tartych ziemniaków może wyjść coś tak smacznego. Najlepsze robi oczywiście mama i babcia. Idealne placki są złote, chrupiące zewnątrz, delikatne w środku, nie nasiąknięte tłuszczem…

Czytaj dalej
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

Krem czekoladowy, taki jak np. nutella, jest chyba w większości domów. Kochają go szczególnie dzieci. Na blogu My man’s kitchen znalazłam świetną propozycję takiego kremu czekoladowo-orzechowego, który można samodzielnie łatwo i szybko przygotować z… kaszy jaglanej! Taka wersja jest dużo…

Czytaj dalej
Pulpeciki w sosie koperkowym - babcine pulpety

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym (klopsiki) to chyba jedna z potraw, która pojawia się w każdym tradycyjnym, polskim domu. Najlepsze są te babcine – dlatego przepis pochodzi od babci. Zastanawiało mnie czemu jej pulpety są zawsze mięciutkie i jednocześnie się nie…

Czytaj dalej
Granola orzechowo-kokosowa domowa

Granola orzechowo-kokosowa domowa

Musli i płatki śniadaniowe – to jedne z ulubionych śniadań dzieci i młodych, zabieganych ludzi. Niestety, zawierają bardzo dużo cukru i polepszaczy. A przygotowana w domowy sposób granola może być bardzo zdrowym i porządnym śniadaniem! Ja prezentuję granolę w pysznej…

Czytaj dalej
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Tak naprawdę ni to chleb, ni to ciasto. Chlebek bananowy to po prostu słodka propozycja śniadaniowa lub podwieczorkowa. Doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Taki chlebek robi się bardzo szybko, podobnie jak muffiny – łącząc suche składniki z mokrymi. Możemy…

Czytaj dalej
Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii są wyjątkowo wdzięczne – są niskokaloryczne, szybko się je przygotowuje, a do tego pysznie smakują. Podajemy je same lub z dodatkami, których może być całe mnóstwo. Można posypać je pleśniowym serem lub fetą, posmarować śmietaną lub jogurtem,…

Czytaj dalej
Spaghetti z pieczarkami

Spaghetti z pieczarkami

Makaron z pieczarkami to danie przypominające mi czasy studenckie, kiedy jadło się szybko i prosto. Teraz przygotowuję nieco podrasowaną wersję – pieczarki daję brązowe, a zamiast goudy – parmezan. Od Nigelli nauczyłam się, że do tych grzybów pasuje cytryna i…

Czytaj dalej
Zamknij