Cytrynek to ciasto bardzo proste i szybkie. Całość z pieczeniem zajmie nam mniej niż godzinę, dlatego to świetny placek dla niezapowiedzianych gości. Ciasto cytrynowe idealnie pasuje do po południowej herbatki. Nie ma masy, więc bez problemu można zabrać je także do pracy lub szkoły. Cytrynowa polewa wsiąka w ciasto nadając mu specyficzny, orzeźwiający smak. Dzięki temu jest bardzo wilgotne i wyjątkowo aromatyczne.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 kostka miękkiego masła (200g)
- 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z trzech cytryn
Polewa:
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
- sok wyciśnięty z 2-3 cytryn
Piekarnik nastawiamy do temp. 160ºC. Masło ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując masę. Dodajemy mleko, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy. Na końcu ścieramy żółte skórki z trzech cytryn i mieszamy. Przekładamy do kwadratowej lub prostokątnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 35-40 minut. W czasie pieczenia cukier trzcinowy mieszamy z sokiem z cytryn (nie trzeba mieszać długo, część cukru powinna zostać nierozpuszczona). Ciasto chłodzimy przez chwilę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie na jeszcze ciepły placek wlewamy polewę. Wsiąknie ona w wierzch ciasta, a cukier utworzy chrupiącą posypkę.
PS: Nie samym ciastem człowiek żyje – trzymajcie kciuki za moją jutrzejszą obronę pracy dyplomowej!
Cytrynek imponujący! czuję jego zapach! i jaka smacznie się nazywa! O obronę jestem spokojna! Jesteś przecież perfekcjonistką!
Nazwa jest urocza 🙂
Wspaniale ciasto . 🙂
A Tobie życzę powodzenia na obronie!:)
Pozdrawiam
Lubię mocno cytrynowe ciasta 🙂
lubię cytrynowe ciasta…i trzymamy kciuki :))
wspaniałe. Kciuki trzymam :), ale mam nadzieję, że się uczyłaś ;))
Uczyłam, pilnie jak zawsze 🙂
Zaciskam mocno kciuki!!! Wiesz, robiłam niemal identyczne ciasto przed swoją obroną 🙂 Przyniosło mi szczęście, więc jestem pewna, że i Tobie przyniesie!!! Powodzenia!
Przyniosło! :))))))
Jak ja kocham cytrynowe smaki:)
To ciasto dla mnie! Uwielbiam proste i cytrusowe! Zapisuję:) Będę wracać!
Zapraszam!
Pyszny cytrynowiec ! Ja często takie cytrynowe ciasta robię na semolinie 🙂 Trzymam kciuki i powodzenia !!!
Muszę spróbować z semoliną 🙂
No nie, więcej tu nie przychodzę. Kto to słyszał, żeby matki na diecie tak kusić! ;D
Przychodź, przychodź – diety nie działają i sprawiają, że kobiety stają się nerwowe 😉
aż ślinka cieknie:)
Mmm, wygląda wspaniale. Szczególnie zaciekawiła mnie ta wsiąkająca w ciasto polewa – musi smakować pysznie!
Mam nadzieję, że obrona poszła tak, jak chciałaś, albo jeszcze lepiej 🙂
Robię podobne i jest pyszne 🙂 ! Jestem przekonana, że obrona poszła Ci znakomicie… 🙂 !
Uwielbiam cytrynowe ciasta. Tak bardzo, jak bardzo nie lubię skórki pomarańczowej 🙂
Mam pytanko 🙂 w jakiej blaszce najlepiej robić to ciasto, jakie wymiary ? Żeby nie wyszło niskie, a takich pokaźnych rozmiarów, jak u Pani ? 🙂
Ja piekłam w formie kwadratowej 22×22 cm
dziękuję bardzo za szybką odpowiedź 🙂 pozdrawiam
Chciałabym się zapytać czym mogę zastąpić mleko? Pomóżcie
Można spróbować sokiem jabłkowym, pomarańczowym lub wodą
Dziękuję 🙂