Cytrynek - ciasto cytrynoweCytrynek to ciasto bardzo proste i szybkie. Całość z pieczeniem zajmie nam mniej niż godzinę, dlatego to świetny placek dla niezapowiedzianych gości. Ciasto cytrynowe idealnie pasuje do po południowej herbatki. Nie ma masy, więc bez problemu można zabrać je także do pracy lub szkoły. Cytrynowa polewa wsiąka w ciasto nadając mu specyficzny, orzeźwiający smak. Dzięki temu jest bardzo wilgotne i wyjątkowo aromatyczne.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka miękkiego masła (200g)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z trzech cytryn

Polewa:

  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
  • sok wyciśnięty z 2-3 cytryn

Piekarnik nastawiamy do temp. 160ºC. Masło ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując masę. Dodajemy mleko, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy. Na końcu ścieramy żółte skórki z trzech cytryn i mieszamy. Przekładamy do kwadratowej lub prostokątnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 35-40 minut. W czasie pieczenia cukier trzcinowy mieszamy z sokiem z cytryn (nie trzeba mieszać długo, część cukru powinna zostać nierozpuszczona). Ciasto chłodzimy przez chwilę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie na jeszcze ciepły placek wlewamy polewę. Wsiąknie ona w wierzch ciasta, a cukier utworzy chrupiącą posypkę.

PS: Nie samym ciastem człowiek żyje – trzymajcie kciuki za moją jutrzejszą obronę pracy dyplomowej!

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych