Większość z nas ma swoje popisowe danie, na które czeka cała rodzina i znajomi. Popisowym ciastem mojej mamy jest bez wątpienia ciasto czekoladowa śliwka, nawiązująca do słynnych śliwek w czekoladzie. Nie jest to najszybsze ciasto śliwkowe, wymaga trochę nakładu pracy (trzeba przygotować 3 warstwy), ale naprawdę warto przełamać się i zrobić coś wyjątkowego. Ciasto czekoladowa śliwka - śliwka w czekoladziePołączenie delikatnego kremu wraz ze śliwkami w czekoladzie jest idealne. Placek uświetni każde przyjęcie. Do tej pory przepis był pilnie strzeżony… 😉

Czekoladowa śliwka biszkopt:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladowa śliwka – krem:

  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki proszku budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła lub 250 g margaryny (1 kostka)

Czekoladowa śliwka – góra:

  • 150 g gorzkiej czekolady (1,5 tabliczki)
  • 100 g masła
  • 400 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek

Śliwki zalewamy na 30 minut bardzo gorącą wodą. Następnie pieczemy biszkopt: 5 białek ubijamy, a gdy zaczną zmieniać kolor na biały dosypujemy powoli niepełną szklankę cukru. Ubijamy, aż białka będą lśniące. Stopniowo dodajemy 5 żółtek (po jednym), a następnie 4 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, kakao i na końcu proszek do pieczenia. Wylewamy na sporą, prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia np. 36×25 cm. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut, a najlepiej do “suchego patyczka”, ponieważ przepieczone ciasto będzie zbyt suche.

Krem: 2 łyżki proszku budyniowego oraz 2 łyżki mąki pszennej należy wymieszać w rondelku i dodać odrobinę mleka. Wymieszać i stopniowo cienką strużką wlewać pozostałe mleko, energicznie mieszając – tak aby nie było grudek. Dodajemy cukier i na wolnym ogniu gotujemy, ciągle mieszając, bardzo gęsty budyń. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kostkę miękkiego masła lub ewentualnie margaryny (200 / 250 g) rozcieramy, dodając po łyżce zimnego budyniu. Krem wykładamy na biszkopt.

Wierzch: Śliwki odsączamy, kroimy na mniejsze części i układamy na kremie. Czekoladę i pozostałe 100 g masła roztapiamy na małej mocy w mikrofali lub w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą), mieszamy, przestudzamy i polewamy śliwki. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, aż krem stężeje, a czekolada zastygnie.

Wskazówki od mamy: Aby przygotowanie było sprawne i szybkie należy w kolejności: wyjąć masło (do masy) z lodówki, namoczyć śliwki, ugotować budyń, upiec ciasto pamiętając, że jest naturalnie wilgotne i nie można go przesuszyć. Przed dodaniem budyniu masło utrzeć na puszysto. Gotowe ciasto zafoliować i schłodzić, najlepsze jest na drugi dzień.

Ciasto czekoladowa śliwka - śliwka w czekoladzie

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych