Polską jajecznicę jadł chyba każdy. A orientalną? Curry z jajek właśnie kojarzy mi się z taką orientalną jajecznicą. Jej smak zdecydowanie odbiega od naszej. To wegetariańskie danie z Indii, a właściwie moja uproszczona wersja. Jest ostra, a smak łagodzi jedynie pomidor. Coś jednak w niej jest. Marek próbując pierwszy kęs nieciekawej mazi powiedział tylko „jejku… jakie to dobre” 🙂
Składniki:
- 6 jajek (2 ugotowane na twardo)
- 1 cebula
- 1 pomidor
- pół drobno pokrojonej papryczki chili (można pominąć, jeśli nie lubicie bardzo ostrego)
- pół łyżeczki posiekanego imbiru
- 1/3 – 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki curry
- pół posiekanego ząbka czosnku
- świeża kolendra (ewentualnie pietruszka)
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek
Dwa jajka gotujemy na twardo przez ok. 10 minut. W tym czasie cebulę kroimy w piórka, a twarde części pomidora w paseczki (miękkie nie będą potrzebne). Siekamy imbir, pół papryczki chili i czosnek. Ugotowane jajka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z dodatkiem masła. Szklimy na niej cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy do niej imbir, czosnek, świeże chili, curry i chili w proszku. Podsmażamy jeszcze przez ok. 1 minutę. Rozbijamy do środka 4 surowe jajka. Dodajemy pomidora i jajka starte, i mieszamy jak jajecznicę do czasu, aż jajka będą ścięte lub lekko ścięte. Przed podaniem posypujemy kolendrą (lub pietruszką). Podałam składniki dla 2-4 osób.
orientalnie – jummy. Zajadam się jajkami i każda nowa forma jest milewidziana 🙂
Czym mozna zastapic pomidora poza sezonem sa malo smaczne?
Np. ugotowanymi ziemniakami (pokrojonymi jak na sałatkę)