Pasta z makreliChodzi oczywiście o pastę z makreli. Choć wiele razy o niej słyszałam nigdy jej wcześniej nie robiłam. Namówił mnie mój luby. Podczas obierania ryby stwierdził, że makrela którą kupiłam jest ewidentnie samcem. Makrel dostał imię Kornel, a jego poświęcenie nie poszło na marne – stałam się fanką kornelowej pasty 🙂 Pasta z makreli świetnie nada się na śniadanie czy kolację. Uwaga: makrela to jedna z najzdrowszych ryb.

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • pół czerwonej cebuli lub cebulka dymka
  • szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu ( ja zawsze używam o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • pieprz
  • odrobina soli (niekoniecznie)

Jajka gotujemy na twardo przez 8-10 minut. W tym czasie obieramy makrelę. Wyjmujemy kręgosłup i odrywamy mięso, cały czas kontrolując czy nie ma ości. Obrane mięso rozdrabniamy palcami. Cebulę zalewamy wrzątkiem, aby pozbyć się ostrości i trzymamy ją w nim ok. 3 minuty. Następnie kroimy ją w kostkę. W kostkę kroimy też ugotowane jajka oraz ogórka (pokrojonego ogórka wyciskamy z nadmiaru wody), szczypiorek kroimy w poprzek na paseczki. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie mieszamy. Można odrobinę posolić, ale lepiej wcześniej warto spróbować bo sama makrela jest słona. Smarujemy pastą pieczywo, wierzch możemy posypać szczypiorkiem lub kiełkami.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!