Najlepsze RafaelloKto lubi pralinki Rafaello? Jeśli zaliczacie się do grona fanów kokosowych wrażeń, to ciasto Rafaello na pewno przypadnie Wam do gustu. Powstało mnóstwo wersji tego placka, ale ta moim skromnym zdaniem bije wszystkie. Może to przez spory dodatek alkoholu? 🙂 Bez wątpienia to jedno z moich ulubionych ciast. Jest przy nim trochę pracy – jednak warto, placki możemy upiec np. dzień wcześniej. Podaję przepis na dużą blachę, bo Rafaello ma tendencję do szybkiego znikania.

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, i jeszcze przez chwilę ubijamy. Następnie należy delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Możemy z tego upiec 1 biszkopt i przekroić go na pół (co jest ciężkie, ze względu na wielkość ciasta) lub upiec po prostu dwa. Pieczemy w 170ºC – 20 – 30 minut.

Kokos:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubijamy na sztywno pianę z białek. Dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia, które należy delikatnie wmieszać. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180ºC.

Masa I:

  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 kostki margaryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki waniliowej kawy cappuccino w proszku (np. Mokate)

Żółtka i mąkę dobrze należy dobrze zmiksować z cukrem i wlać do gotującego mleka. Mieszamy, aż się zagotuje i odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy, dodając przestudzony budyń oraz proszek od kawy cappuccino.

Masa II:

  • 1/2 l śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietany “Śnieżki”
  • 1 szklanka adwokatu lub likieru jajecznego
  • 1 duża paczka podłużnych biszkoptów – skruszonych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 biała czekolada
  • 3 łyżki słodkiego mleka
  • 1-2 łyżeczki żelatyny
  • + wiórki do posypania

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze) z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach mleka. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śnieżką, dodajemy adwokat lub likier, skruszone jak najdrobniej biszkopty oraz 2 łyżki wiórków kokosowych. Na końcu dodajemy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Dokładnie mieszamy.

Ciasto: Jeśli upiekliśmy jeden biszkopt przekrajamy go na pół. Na pierwszy biszkopt nakładamy połowę masy I. Kładziemy na to placek kokosowy i przykrywamy resztą masy I. Kładziemy drugi biszkopt, który smarujemy całą masą II. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki, aby ciasto schłodziło się.

Oryginalny przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, natomiast modyfikacji dokonała Pani Ania 🙂

Jeśli przeraża Was ilość pracy, możecie zdecydować się na prostszą wersję Rafaello – bez pieczenia.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych