Ciasto z truskawkamiLetnie ciasto z truskawkami to obowiązkowa pozycja w czerwcu. Ja trochę zmieniłam tradycyjny przepis – masło zastąpiłam olejem, na którym ciasta wychodzą bardziej wilgotne, a tłustą śmietanę – jogurtem naturalnym. Placek w takiej wersji jest jeszcze lepszy. Robi się go bardzo prosto, najpierw część składników się ubija, a następnie miesza. Ciasto z truskawkami można zrobić z kruszonką lub tylko posypać cukrem pudrem – jak lubicie. Zostawione na drugi dzień (w temperaturze pokojowej) lekko namokło od truskawek i w smaku przypominało drożdżówkę – stało się wilgotniejsze i jeszcze bardziej mi tak smakowało.

Składniki

  • 600-800 g świeżych truskawek
  • 3 duże jajka (w temp. pokojowej)
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • skórka otarta z całej i sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • szczypta soli

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Odkładamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy drobny cukier – ciągle miksując przez około 5 minut. Potem dodajemy po jednym żółtku, miksujemy i wyłączamy mikser. Od teraz będziemy mieszać łyżką lub silikonową łopatką. Wlewamy powoli jogurt, mieszamy. Następnie cienką strużką wlewamy olej oraz dodajemy skórkę i sok z cytryny. Po wymieszaniu przesiewamy do oddzielnej miski mąkę wraz z proszkiem. Dodajemy ją do masy w trzech partiach – nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia. Masę wylewamy do formy (u mnie 25 x 30 cm) wyłożonej papierem. Układamy ciasno obok siebie truskawki (przecięciem do góry) – im więcej zmieścimy, tym lepiej. Ciasto możemy (ale nie musimy) posypać kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 40-50 minut (najlepiej do suchego patyczka). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem ciasto z truskawkami możemy posypać cukrem pudrem.

Jeżeli chcemy posypać ciasto przed pieczeniem kruszonką, należy rozetrzeć w palcach: 2 łyżki masła, 4 łyżki mąki i 2 łyżki cukru pudru (wszystkie lekko czubate). Okruchami posypujemy ułożone na cieście truskawki.

Ciasto z truskawkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych