Ciasto krówka to prawdziwa rozkosz. Oprócz specyficznego dla tego ciasta dodatku kajmaku, krówkę charakteryzuje biszkopt z dodatkiem karmelu. Mi karmel nie zawsze wychodzi jak powinien, dlatego upiekłam znacznie prostszą wersję z budyniami toffi. Swoją funkcję krówka wypełniła perfekcyjnie – rozchmurzyla mi zimny i deszczowy, jesienny dzień.
Ciasto krówka – biszkopt:
- 7 dużych jajek (temp. pokojowa)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 budynie o smaku toffi (40 g)
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto krówka – masa:
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 1 płaska łyżka cukru pudru
Poncz i wierzch:
- poncz: 2 łyżki cukru
- poncz: 1 łyżeczka kawy zbożowej
- wierzch: 3/4 puszki kajmaku (gotowanego mleka skondensowanego) – użyłam gotowego z Garwolina
- wierzch: posiekane orzechy włoskie
Biszkopt: Piekarnik nagrzewamy do 170°C (160°C z termoobiegiem). Jajka (jeśli są z lodówki) moczymy przez 30 sekund do minuty w ciepłej wodzie. Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę, budynie, kakao i proszek przesiewamy razem dwukrotnie przez sito (nie pomijajmy tego, mąka musi być napowietrzona). Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach, a gdy będą puszyste, powoli dosypujemy drobny cukier. Następnie, nie przestając ubijać, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesiane składniki. Wylewamy masę na blachę 24×36 cm wyłożoną papierem i wkładamy na ok. 25 minut do piekarnika. Studzimy przez 5 minut przy uchylonych drzwiczkach, wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Potem biszkopt przekrawamy na dwie części – tak jak na tort.
Masa: Mascarpone ubijamy, powoli wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i miksujemy razem, aż masa zgęstnieje – uważamy, aby jej nie przebić, gdyż łatwo może sie zwarzyć, gdy będziemy ubijać zbyt długo.
Poncz: Do 1 szklanki wody dodajemy cukier i łyżeczkę kawy rozpuszczalnej (ja użyłam zbożowej). Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Nasączamy delikatnie oba biszkopty – można za pomocą łyżki – ja skrapiam spryskiwaczem – to bardzo wygodny sposób.
Na jeden blat biszkoptu wykładamy ubitą masę i wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Puszkę kajmaku wstawiamy do garnka z gorącą wodą i zostawimy na 5 minut. Wyjmujemy i mieszamy kajmak (ciepły zrobi się płynny i będzie nam łatwiej rozsmarować go). Smarujemy wierzch ciasta warstwą kajmaku. Rozsypujemy posiekane orzechy włoskie. Wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby ciasto lepiej się kroiło.
Przepis inspirowany ciastem od Pieczarka Mysia
super ciacho na wszystkie rodzinne imprezy 🙂
Fajny pomysł z tymi budyniami toffee 🙂
Przygotowuje to ciasto na wszystkie rodzinne imprezy, ale zawsze używałem swojego, sprawdzonego przepisu. W ramach eksperymentu spróbowałem tego przepisu z maskarpone i sie nie zawiodłem. Ciasto jest dużo bardziej delikatne. Polecam
Takiego ciasta jeszcze nie robiłam ani nie jadłam, muszę wypróbować Twój przepis:)
Uwielbiam krówki i na sam widok tego ciasta, aż mi ślinka pociekła! 🙂 Już wiem co przygotuję na najbliższą niedzielę. Pozdrawiam serdecznie 🙂
I tak na marginesie – długo szukałam odpowiedniego przepisu na ciasto krówkowe/tofifi i bardzo często mi nie wychodziło, głównie dla tego, że było za słodkie :/ trzymajcie za mnie kciuki tym razem 🙂
Uwielbiam ciasto krówka. Robiłam je nieraz, ale troche już mi się znudziła ta klasyczna wersja więc zaczęłam kombinować, ostatnio nasączyłam ciasto herbatą Earl Grey i wyszło pysznie, polecam spróbować.
Idealne ciasto dla tych, którzy nie lubią bardzo słodkich deserów. Przepis na pewno zagości w moim domu. Rodzina była zachwycona. Dziękuję za przepis :).
Mi wyszło lekko inaczej ale też dobrze, uważam że po dodawaniu żółtek w biszkopcie nie trzeba dalej miksować ale łyżką mieszać, biszkopt rośnie lepiej.
Mi wyszło lekko inaczej ale też dobrze, uważam że po dodawaniu żółtek w biszkopcie nie trzeba dalej miksować ale łyżką mieszać, biszkopt rośnie lepiej.
Pyszne ciasto i wcale nie takie słodkie na jakie wyglada 🙂
A mi wyszedł bardzo niski biszkopt.. nie wiem dlaczego.. Robiłam wszytko zgodnie z przepisem..
Czy można zrobić biszkopt z jednego budyniu?
Można, ale dodałabym dwie łyżki mąki (skrobii) ziemniaczanej dla pewności
Witam.Chciałam prosić o podpowiedź odnośnie biszkoptu toffi.Chciałam zapytać ile dodać budyniu toffi w proszku i kakao do mojego biszkoptu.Podaje przepis:8 jajek,1.5 szkl cukru,1.5 szkl mąki pszennej,2 łyżeczki proszku,1/4 szkl wody,2 łyżki kakao.Proszę i podpowiedź