Ciasto krówka

Ciasto krówkaCiasto krówka to prawdziwa rozkosz. Oprócz specyficznego dla tego ciasta dodatku kajmaku, krówkę charakteryzuje biszkopt z dodatkiem karmelu. Mi karmel nie zawsze wychodzi jak powinien, dlatego upiekłam znacznie prostszą wersję z budyniami toffi. Swoją funkcję krówka wypełniła perfekcyjnie – rozchmurzyla mi zimny i deszczowy, jesienny dzień.

Ciasto krówka – biszkopt:

  • 7 dużych jajek (temp. pokojowa)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 budynie o smaku toffi (40 g)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto krówka – masa:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 płaska łyżka cukru pudru

Poncz i wierzch:

  • poncz: 2 łyżki cukru
  • poncz: 1 łyżeczka kawy zbożowej
  • wierzch: 3/4 puszki kajmaku (gotowanego mleka skondensowanego) – użyłam gotowego z Garwolina
  • wierzch: posiekane orzechy włoskie

Biszkopt: Piekarnik nagrzewamy do 170°C (160°C z termoobiegiem). Jajka (jeśli są z lodówki) moczymy przez 30 sekund do minuty w ciepłej wodzie. Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę, budynie, kakao i proszek przesiewamy razem dwukrotnie przez sito (nie pomijajmy tego, mąka musi być napowietrzona). Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach, a gdy będą puszyste, powoli dosypujemy drobny cukier. Następnie, nie przestając ubijać, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesiane składniki. Wylewamy masę na blachę 24×36 cm wyłożoną papierem i wkładamy na ok. 25 minut do piekarnika. Studzimy przez 5 minut przy uchylonych drzwiczkach, wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Potem biszkopt przekrawamy na dwie części – tak jak na tort.

Masa: Mascarpone ubijamy, powoli wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i miksujemy razem, aż masa zgęstnieje – uważamy, aby jej nie przebić, gdyż łatwo może sie zwarzyć, gdy będziemy ubijać zbyt długo.

Poncz: Do 1 szklanki wody dodajemy cukier i łyżeczkę kawy rozpuszczalnej (ja użyłam zbożowej). Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Nasączamy delikatnie oba biszkopty – można za pomocą łyżki – ja skrapiam spryskiwaczem – to bardzo wygodny sposób.

Na jeden blat biszkoptu wykładamy ubitą masę i wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Puszkę kajmaku wstawiamy do garnka z gorącą wodą i zostawimy na 5 minut. Wyjmujemy i mieszamy kajmak (ciepły zrobi się płynny i będzie nam łatwiej rozsmarować go). Smarujemy wierzch ciasta warstwą kajmaku. Rozsypujemy posiekane orzechy włoskie. Wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby ciasto lepiej się kroiło.

Ciasto krówka

Ciasto krówka

Ciasto krówka

Przepis inspirowany ciastem od Pieczarka Mysia

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

6 Odpowiedzi na Ciasto krówka

  1. super ciacho na wszystkie rodzinne imprezy 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Wypieki Beaty napisał/a:

    Fajny pomysł z tymi budyniami toffee 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Patryk Jagodziński napisał/a:

    Przygotowuje to ciasto na wszystkie rodzinne imprezy, ale zawsze używałem swojego, sprawdzonego przepisu. W ramach eksperymentu spróbowałem tego przepisu z maskarpone i sie nie zawiodłem. Ciasto jest dużo bardziej delikatne. Polecam

  4. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Takiego ciasta jeszcze nie robiłam ani nie jadłam, muszę wypróbować Twój przepis:)

  5. Natalia - Poezja Smaku Agata Obuch napisał/a:

    Uwielbiam krówki i na sam widok tego ciasta, aż mi ślinka pociekła! 🙂 Już wiem co przygotuję na najbliższą niedzielę. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Agata Obuch napisał/a:

    I tak na marginesie – długo szukałam odpowiedniego przepisu na ciasto krówkowe/tofifi i bardzo często mi nie wychodziło, głównie dla tego, że było za słodkie :/ trzymajcie za mnie kciuki tym razem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)