Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym

Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowymPulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym są delikatne i rozpływające się w ustach. Nie martwcie się jednak, jeśli nie uda Wam się kupić cielęciny – w jej zastępstwie dobrze sprawdzi się indyk. Sekretem smaku jest bowiem prosty, ale jakże pyszny pieczarkowo-koperkowy sos – wyjątkowo kremowy i aromatyczny. Smak mojego dzieciństwa! To świetne danie zarówno dla starszych dzieci (pieczarki mogą być ciężkostrawne dla maluchów), jak i dorosłych. Lubię też w pulpetach w sosie to, że pasuje do nich wszystko – jeśli w domu skończą się ziemniaki, to zawsze makaron czy kasza będą równie dobrym dodatkiem.

Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym:

  • 500 g mielonego mięsa z cielęciny (można też użyć drobiowego)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanego koperku do pulpecików + 1 łyżka do sosu
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietanki kremówki (1 szklanka)
  • 125 ml domowego bulionu (1/2 szklanki)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki masła
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Do cielęcego mięsa mielonego dodajemy bułkę tartą, jajko, wyciśnięte ząbki czosnku oraz po łyżce świeżych ziół np.: tymianku i posiekanego koperku. Przyprawiamy solą i za pomocą dłoni wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w mące (dzięki temu nie zlepią sią). W garnku zagotowujemy wrzątek i solimy go. Na delikatnie wrzącą wodę delikatnie wkładamy pulpeciki i gotujemy przez 15-20 minut. Potem wyławiamy łyżką cedzakową.

Przygotowujemy sos: Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. Na maśle podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki. Lekko solimy. Gdy grzyby puszczą wodę, posypujemy je czubatą łyżką mąki i mieszamy. Wlewamy bulion, a następnie śmietankę. Ponownie mieszamy, sos zacznie gęstnieć. Zagotowowujemy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Po 4-5 minutach dodajemy koperek i wrzucamy pulpeciki, aby się podgrzały w sosie. Podajemy z ziemniaczkami, puree, kaszą lub makaronem – co lubimy.

Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

6 Odpowiedzi na Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym

  1. Natalia - Poezja Smaku Aguś kulinarnie napisał/a:

    Lubię takie obiady:)

  2. Natalia - Poezja Smaku Zuza napisał/a:

    pieczarkowy sos jest dobry na wszystko 😉
    ale z cielęcinki muszą się rozpływać w ustach 🙂

  3. nie ma to jak pulpeciki 🙂 pyszna klasyka 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Kasia napisał/a:

    świetny przepis 🙂 Już wiem, co zrobię jutro na obiad 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Bardzo apetyczne te pulpeciki no i cielęcinka 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku frorka napisał/a:

    Wygląda super! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)