Ciasto ananasoweCiasto ananasowe to specjalność mojej teściowej. Delikatny biszkopt połączony z budyniową masą ananasową oraz chrupiącym kokosowym wierzchem smakuje przepysznie. Ciasto jest hitem większości przyjęć. Idealnie łączy się z kawą i zachwyci wszystkich fanów pina-colady oraz ananasowo-kokosowych smaków. Przepis na dużą blachę.

Masa:

  • 1 puszka ananasów
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 żółtka (białka będą potrzebne później)
  • kostka miękkiego masła (200 g)

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: sok z cytryny

Ciasto kokosowe:

  • 4 białka (pozostałe po masie)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g wiórków kokosowych

Masa: Puszkę otwieramy i wyjmujemy ananasy (płynu nie wylewamy!). Do kubka (ok. 300 ml) wlewamy zalewę z puszki i uzupełniamy wodą, tak aby otrzymać pełen kubek płynu. 3/4 płynu wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Do reszty dodajemy żółtka oraz budyń. Mieszamy do połączenia i wlewamy na płyn gotujący się. Gotujemy budyń – energicznie mieszamy, aż masa całkowicie zgęstnieje. Odstawiamy o ostygnięcia. Gdy budyń całkowicie ostygnie, mikserem ucieramy kostkę masła dodając stopniowo po łyżce budyniu ananasowego. Do gotowej masy dodajemy drobno pokrojone ananasy. Mieszamy łyżką.

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli i stopniowo cukier, a następnie żółtka (po jednym) i jeszcze przez chwilę ubijamy. Następnie należy delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w prostokątnej blasze* w 170ºC ok. 30 minut. Biszkopt możemy nasączyć wodą z cytryną (szklanka wody + wyciśnięta mała cytryna lub pół dużej).

Ciasto kokosowe: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy mąki, proszek i wiórki. Miksujemy. Pieczemy na blaszce od biszkoptu wyłożonej pergaminem ok. 20 minut (chyba że mamy drugą takiej samej wielkości) w 170ºC.

Składamy ciasto. Najpierw biszkopt, potem smarujemy go masą, a na wierzch kładziemy ciasto kokosowe. Ciasto ananasowe chładzamy w lodówce.

Ciasto ananasowe

* – można użyć blaszki o wymiarach np. 25×40, 24×36, 30×35 lub podobnych – ciasto będzie wyższe lub niższe w zależności od wielkości blaszki. Na zdjęciu ciasto z blachy 25×40 cm.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych