Kuleczki z indyka

Kuleczki z indykaMałe, orientalne, chrupiące kuleczki świetnie nadają się na przyjęcia, nie tylko z udziałem dzieci. Są bardzo łagodne w smaku, a jeszcze lepsze maczane w różnych sosach. Niewątpliwą zaletą kuleczek jest ich uniwersalność: można je jeść same lub z ryżem albo frytkami; dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 50 dkg mielonego mięsa z udźca indyka
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
  • 4 łyżeczki ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • wiórki kokosowe
  • olej do smażenia

Mięso należy przepuścić razem z bułką przez maszynkę. Jeśli kupiliśmy już zmielone mięso, mielimy lub rozdrabniamy w melakserze samą bułkę. Do mięsa z bułką dodajemy: jajko, 2 łyżeczki sezamu, 2 łyżeczki curry w proszku, 1 łyżeczkę papryki, odrobinę soli i pieprzu, i całość dokładnie mieszamy. Formujemy małe kulki (ja zrobiłam ciut mniejsze od wielkości orzecha włoskiego). Gotowe kuleczki obtaczamy dokładnie w wiórkach kokosowych z dodatkiem 2 łyżeczek sezamu. Smażymy je na bardzo gorącym głębokim oleju. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przedstawiam też propozycję 2-óch sosów:

Sos uniwersalny (wykorzystuje go do wszystkiego: hamburgerów, hot dogów, krewetek): 3 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka soku z cytryny, sól (szczypta), pieprz.

Sos czosnkowy: 3 łyżki jogurtu bałkańskiego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oregano, sól (szczypta), pieprz.

Składniki na sosy mieszamy i odstawiamy na chwilkę do “przegryzienia się”. Przepis na kulki to lekko zmodyfikowany przepis z dodatku Biblioteczka Poradnika Domowego.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)