Ostatnio coraz częściej potrzebuję ciast na tzw. dużą blachę. Bo urodziny, bo większa impreza rodzinna itp. Na takie okazje świetnie sprawdza się ciasto wilgotne, z masą, które będzie smakowało większości. Taki jest łabędzi puch – to delikatne ciasto kokosowe, którego masę przygotowuje się m.in… z bułek kajzerek. Tak więc jeśli Wam zostały bułki z poprzedniego dnia – nie wyrzucajcie ich. Świetnie odnajdą się w masie. Składniki do ciasta są bardzo proste – być może większość znajdziecie u siebie w domu. Sam wypiek jest mało słodki, wilgotny, intensywnie kokosowy – na pewno nie raz wrócicie do tego ciasta.

Łabędzi puch ciastoŁabędzi puch – biszkopt:

  • 6 średnich jajek
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa:

  • 2 bułki “kajzerki” – świeże lub lekko czerstwe
  • 3 szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 200 g miękkiego masła

Posypka, poncz:

  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 300 g kwaskowatego dżemu (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, malinowego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu; gdy ciasto jest dla dzieci, pomijamy)

Biszkopt: Dno blaszki o wymiarach ok. 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 160-170ºC. Jajka przelewamy ciepłą wodą i wycieramy. Dokładnie oddzielamy sześć żółtek od sześciu białek. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli. Nie wyłączając miksera, powoli dodajemy cukier. Ubijamy co najmniej 3-4 minuty na wysokich obrotach miksera. Następnie, miksując, dodajemy po jednym żółtku. Mąki należy wymieszać ze sobą, koniecznie przesiać przez sito i bardzo powoli dodawać partiami mieszając szpatułką (lub na najwolniejszych obrotach miksera). Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy na ok. 35 minut do piekarnika. Po tym czasie lekko studzimy (najpierw przy uchylonych drzwiczkach), wyjmujemy biszkopt z formy (obracając blaszkę na deskę) i zdejmujemy papier.

Masa: Bułki kajzerki (mogą być czerstwe) namaczamy aż do zmięknięcia w dwóch szklankach mleka. Gdy będą już miękkie rozdrabniamy je widelcem i dodajemy wiórki kokosowe (150 g). Szklankę mleka zagotowujemy z połową szklanki cukru i dwoma łyżkami cukru z wanilią. Gdy się zagotuje dodajemy papkę z bułki i kokosu i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotujemy ok. 3 minut i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło miksujemy na puszysto, a następnie dodajemy po łyżce wystudzonej masy bułkowej – aż do wykończenia.

Posypka i poncz: Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy cukier i wiórki. Smażymy, często mieszając, aż wiórki zaczną przybierać złoty kolor. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przygotowujemy poncz. Do ¾ szklanki wody dodajemy dwie łyżki soku z cytryny i dwie łyżki likieru, a następnie mieszamy.

Łabędzi puch: Biszkopt przekrawamy w połowie wysokości wzdłuż na dwie części. Spodni biszkopt wkładamy do blaszki w której go piekliśmy. Nasączamy go równomiernie połową ponczu za pomocą pędzelka lub łyżki. Na wierzchu rozsmarowujemy dżem. Wykładamy ok. ¾ całej masy i wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy pozostałym ponczem, rozsmarowujemy cienko resztę masy i posypujemy przestudzonymi wiórkami. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.

Łabędzi puch ciasto

Łabędzi puch ciasto

Łabędzi puch ciasto

Łabędzi puch ciasto

Łabędzi puch ciasto

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych