Wiele gospodyń ma niezawodny przepis na biszkopt. Ja prezentuję biszkopt, który można nazwać idealnym. Jest puszysty, wysoki i prosty – co jest niewątpliwym atutem przy krojeniu go na tort. Rośnie bez proszku do pieczenia. Cała tajemnica tego cuda tkwi w… rzuceniu nim o podłogę. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada. To nie jest żart – doszukano się nawet naukowego wyjaśnienia o bąbelkach zawartych w cieście, które dzięki temu mniej się uwalniają. Ja nie pokuszę się o dokładne tłumaczenie, dlaczego tak się dzieje – trzeba przyjąć to na wiarę 🙂 Faktem jest, że biszkopt rzucany to hit w mojej kuchni i jest to jeden z najlepszych biszkoptów jakie jadłam. Przepis pochodzi z niezastąpionych Moich Wypieków.
Składniki:
- 5 jajek w temp. pokojowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru (tzw. „do wypieków”)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Potrzebujemy tortownicy o średnicy 21 – 22 cm (jeśli w domu mamy tylko 26 cm, musimy zrobić biszkopt z półtora porcji). Jej dno wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 160-170ºC. Dokładnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno – to najważniejsza część. Nie wyłączając miksera, powoli dodajemy cukier. Białka muszą być na tyle zwarte, aby po odwróceniu naczynia nie wypadały. Trzeba je więc ubijać co najmniej 3-4 minuty na wysokich obrotach miksera. Następnie, miksując, dodajemy po jednym żółtku. Mąki należy wymieszać, koniecznie przesiać przez sito i bardzo powoli dodawać partiami mieszając szpatułką (lub na najwolniejszych obrotach miksera) Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy na 35-40 minut do piekarnika (możemy sprawdzić czy biszkopt upiekł się patyczkiem – jak będzie suchy to już jest dobry).
Teraz zaczyna się zabawa. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i razem z blachą upuszczamy na podłogę z ok. 50-60 cm wysokości. Jeśli boimy się stłuc kafelki można podłożyć szmatkę lub stary koc – ja na przykład rzucam na dywan. Podobno niektórzy dla pewności rzucają dwa razy 😉 Biszkopt wstawiamy z powrotem do piekarnika, aby ostygł przy lekko uchylonych drzwiczkach. Jeśli podczas pieczenia zrobił się „czubek” powinien on dzięki rzucaniu zrównać się z biszkoptem – zaś same ciasto nie opadnie. Gdy biszkopt będzie całkowicie zimny, nożykiem lub patyczkiem odkrajamy go od brzegów tortownicy.
Co sądzicie o rzucaniu ciastem? 😀 To w końcu odstresowujące zajęcie 😉
Przepraszam was za kiepską jakość zdjęcia. Złamałam kartę SD od aparatu i musiałam zrobić zdjęcie komórką.
Dopisek: Co zrobić aby biszkopt był perfekcyjny? Jajka najlepiej wyjąć 3 godziny przed pieczeniem z lodówki. Mąkę najlepiej przesiać dwa razy – aby była puszysta. W misce gdzie są ubijane białka nie może się znaleźć woda. Musimy także dokładnie oddzielić jajka – gdy kawałek żółtka wpadnie nam do białek to nie ubiją się prawidłowo. Cukier do białek dodajemy stopniowo (nie na raz!) i ubijamy nie mniej niż 3 minuty. Przesianą mąkę także trzeba dodawać małymi partiami i mieszać już szpatułką.
też to jest mój ulubiony przepis na biszkopt
Rzucany biszkopt jest zawsze niezawodny! Przepięknie wygląda na zdjęciu!!!
Ja pierwszy raz słyszę o rzucaniu biszkoptem, ale pomysł mi się bardzo podoba! Będę rzucać!
Zanim pierwszy raz upiekłam ten biszkopt też nie dawałam wiary, że „jak to ja nim rzucę a ten nie opadnie?” Ale wypróbowałam i okazało się, że naprawdę jest niezawodny!
Korzystam tylko z tego przepisu na biszkopt:) niezawodny
WOW, przepis ląduje w ulubionych!!! Czadowy biszkopt
Imponujący puszek!!! Upadek działa!!! kto by pomyślał!
Niesamowite ale rzucanie sprawiło że biszkopt jest idealnie plaski, wygląda książkowo, polecam
Fantastyczne zdjęcie 🙂
A masz może fotę biszkopta przekrojonego?
Niestety nie, bo zepsułam kartę od aparatu i pstryknęłam tylko to komórką 🙁 Ale wkrótce dam przepis na pyszne ciastka kokosanki z tego biszkoptu
Przepis zapisuję i przy wielkiej okazji wartej tortu na pewno wykorzystam 🙂
:)) a ja jeszcze nigdy nie rzucałam ciastem o ziemię :))
Upiekłam, rzuciłam, … jest pyszny.
Do tej pory eksperymentowałam z różnymi przepisami na biszkopt. Zawsze był za niski, mało puszysty lub robił mi się zakalec. Zaryzykowałam z tym przepisem i REWELACJA! Biszkopt wyszedł puszysty, smaczny i równiutki. Wszystkie inne przepisy idą do śmieci.
Dzięki za ten przepis!
Polecam!
Chcę z tego przepisu upiec biszkopt na pierwszy (własnoręczny) tort dla mojej córeczki. Jednak mam tylko tortownicę 25 cm. Czy mogłabyś mi podać dokładne proporcje na taka formę, bo nie chciałabym czegoś schrzanić. W końcu to pierwsze urodziny mojego skarba – i mój pierwszy tort w życiu. Pozdrawiam.
Iza, najdokładniejszy wynik da przelicznik foremek – http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek
Ja na oko użyłabym 6-7 jajek (w zależności od wielkości), szklankę pszennej, szklankę drobnego cukru i 1/3 szklanki ziemniaczanej. Ale jak to urodziny córy to lepiej przelicz dokładnie 🙂
Dzięki wielkie. Dam znać czy mi wyszło 😀
Biszkopt wyszedł super!!! Pierwszy w życiu upieczony przeze mnie tort okazał się sukcesem dzięki temu przepisowi. Dziękuję bardzo. 😀
Cześć
Jestem w trakcie pieczenia, urósł niesamowicie boję się nim rzucać, ale cóż raz kozie śmierć. Idę.
Właśnie rzuciłam cała w strachu z ok. 50 cm pod wpływem uderzenia nieco opadł tzn wyrównał się nie ma czubka.
Włożyłam z powrotem do uchylonego piekarnika. Myślę, że będzie git.
Apel Nie bójcie się tylko rzucajcie. Pa pa
Witam. Można dodać kakao, czy wtedy trzeba zmieniać proporcje składników? 🙂
Jeśli chcę, żeby ciasto mi wyrosło tylko na dwa blaty to o ile muszę zmienić proporcje składników?
Trzeba dodać 2/3 szklanki mąki pszennej i 1/3 szklanki kakao – razem przesianych (bez mąki ziemniaczanej). Najprościej otrzymać niższy biszkopt piekąc go w większej tortownicy – 24-26cm.
A mnie niestety biszkopt z dodatkiem kakao nie wyszedł :(. Wyrósł niski i zbity w środku.
Izo, a przesiałaś kakao przez sito razem z mąką? Jeśli biszkopt był zbity to może kakao było nienapowietrzone lub za szybko dodawane
No właśnie wszystko przesiałam. I mąki i kakao i dodawał dosłownie po łyżce stołowej. Nie wiem czemu tak wyszło. Widocznie to nie był mój dzień na pieczenie 😛 Ale za to dekoracja tortu wyszła zarąbiście, bo zwykle to z tym mam problem. Ale nie będę się zrażać. Spróbuję znów. Może się uda.
Będę trzymać kciuki!
Witam Cię Natalio chciałabym upiec biszkopt z tego przepisu na ciasto z suszonymi śliwkami i czekolada od twojej mamy ale nie mam tortownicy tylko foremkę 26×32 czy zrobić z 1,5 porcji i tez nim rzucić proszę o radę
Ula najlepiej skorzystać z przelicznika foremek: http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek
Ten biszkopt jest typowo tortowy – wysoki. Biszkopt na ciasto ze śliwkami powinien być niziutki
Hej.
A czy jak będę piekła biszkopt w prostokątnej formie to rzucanie o ziemie równierz zadziała i nie opadnie zaraz po skończeniu pieczenia?
Pozdrawiam 🙂
Jeśli NIE posmarujemy boków blaszki to zadziała 🙂
Droga Natalio,
powiedz mi proszę dlaczego mój biszkopt opada zawsze, podkreślam zawsze, kiedy tylko uchylę drzwiczki piekarnika, a robię to naprawę pomalutku i po troszeczku. W związku z czym nawet nie zdążam go wyjąć, a co mówić rzucić, bo i tak jest klapnięty. Dodam, że robię wszystko tak jak podałaś w przepisie…Help!
Madziu,
Spróbuj zastosować się do tych rad:
1. Jajka wyjmij z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem, aby miały temp. pokojową
2. Cukier dodawaj baaardzo powoli, ubijaj długo z białkami
3. Po dodaniu mąki mieszaj tym razem krótko tylko do czasu połączenia się składników i bardzo delikatnie
4. Boki nie mogą być posmarowane masłem – biszkopt musi się przyczepić do boków formy
5. Gdy czas na pieczenie się skończy (po 40 minutach), a biszkkoptbędzie złoty, nie uchylaj delikatnie drzwiczek, tylko szybko otwórz piekarnik, rzuć i natychmiast chowaj. Ma to się dziać szybko, nie stopniowo. Opadnie wtedy tylko tyle, aby się wyrównać – w środku będzie wyrośnięty i puszysty.
No to ja jestem jedyna chyba mi wyszedł niziutki strasznie ale smaczny tylko raz go przektoje taki niziutki:(
A w jakiej tortownicy piekłaś? Może była zbyt duźa. Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby wyszedł niski, musiało coś pójść nie tak
Jakiej wielkości jajka są w przepisie? S? M? L?
Piekłam już na jajkach średniej wielkości i dużych – na każdych się udawał
Mam formę 20cm, ale chciałbym podzielić biszkopt na aż 4 warstwy, da radę z tych proporcji, czy trzeba zwiększyć? 🙂
Da radę spokojnie z tych proporcji – raczej bałabym się że ucieknie z formy 🙂
Dziękuję za szybką odpowiedź! Już szykowałem porcję zwiększoną o 1/3… 🙂 To zaufam, że starczy. Co do rzucania, usłyszałem o tym niedawno i wypróbowałem z ciekawości, działało 😀
Zwiększona porcja raczej na pewno by uciekła – biszkopt sporo rośnie
Biszkopt upieczony, z przykrością muszę stwierdzić, że rzucanie tylko mu zaszkodziło, był piękny, po rzuceniu już niezbyt, górka zmieniła się w dolinkę, a „skompresowane” ciasto z „górki” zmieniło się w masę zakalcowatą 😡 Dla innych piekących rada: można śmiało dać mniej cukru, z rzucaniem ostrożnie – JEDEN raz i z niezbyt wysoka, z dużą ostrożnością!
Wydaje mi się że skoro ciasto opadło zbyt dużo mogło być niedopieczone w środku – w większej formie ciasto piecze się szybciej. Ilość „rzucań” nie ma wpływu – próbowałam, rzucałam i jeden raz, i cztery. Polecam nie poddawać się i próbować dalej – ja bez biszkopta rzucanego nie wyobrażam już sobie tortu 🙂
czy studzenie w piekarniku jest konieczne.mam 1 piekarnik i 5 biszkoptów do upieczenia
Trochę się musi studzić, inaczej może wyjść zakalec. Nie musi całkowicie, wystarczy 10-15 minut
Upiekłam w 24cm i tak pięknie wyrósł że wyjdą i 3 warstwy. Wykorzystam przepis przy torcie za tydzień, bo to był próbny 🙂 Jest lekki i puszysty, chociaż następnym razem sypnę mniej cukru (ale to kwestia wielkości szklanek). Rzucanie + studzenie w piekarniku rewelacja – pierwszy raz wcale mi nie opadł, równiutki jak stół! Dzięki za przepis 🙂
Bez proszku do pieczenia?
własnie włożyłam ciasto do piernika, pochwale sie efektem dodam ze biszkopt piekę 2 raz w życiu
Muszę wypróbować na pierwszy tort dla synka 😀 a pieczemy na termoobiegu? Jeśli nie mam drobnego cukru to może być cukier puder w takiej samej ilości? Upuszczamy go żeby spadł siłami grawitacji czy musimy użyć siły? Czasem takie szczegóły mogą zaważyć na puszystości 😀 znając moje szczeście zrobiłabym coś nie tak.
Najlepiej zwykły cukier. Upuszczamy swobodnie, grawitacyjnie 😉 z termoobiegiem lub bez – „z” upiecze się szybciej
no i gotowe 🙂 Ewa ja piekłam z termoobiegiem, upuszczamy zeby spadł siłami grawitacji
świetny 😀 dzięki! oby mi się udał!
A ile trzeba gram mąki, cukru, skrobi bo szklanki mają różne gramatury i szklanka szklance nie równa:(
Szklanka do przepisów ma zawsze 250 ml, aby przeliczyć na gramy można użyć przelicznika na górze strony w głównym menu
Robiłaś może w postokątnej blaszce?
Może być kwadratowa o średnicy takiej jak w przepisie
Cześć!
Stosuję ten przepis, ale wychodził mi nie za wysoki biszkopt. Teraz już wiem dlaczego – mam blachę 25 cm i dawałam za mało składników 🙂
Mój mąż był zszokowany kiedy zobaczył mnie rzucającą tortownicę z biszkoptem na podłogę 😉
szczerze? O dupe roztrzasc taki przepis. Robiłam wszystko dokladnie jak w przepisie. Wyszedł niski twardy beznadziejny. Szkoda jajek szkoda mąki szkoda prądu… Beznadzieja. I nie zamydlajcie oczu ze wychodzi taki och ach.
Widocznie coś poszło nie tak. To, że Tobie się nie udało nie znaczy, że innym nie wyszło. Przepis ten jest na wielu stronach, blogach, robiło go tysiące osób – większości wychodzi. Ja robiłam go kilkanaście razy i zawsze był udany. Jeśli na prawdę zastosowałaś się w 100% do przepisu to może kwestia piekarnika. Jest puszysty jak chmurka – jeśli jest twardy to może za krótko ubijałaś białka
Lukrecja przed 30 min upiekłam biszkopt, rzuciłam, nie opadł, jest wysoki i puszysty. Według mnie zbyt długo mieszałaś mąkę z jajkami i stąd ta sytuacja.
Witam,czy wyjdzie czekoladowy po dodaniu kakao?
Tak, spróbuj dodać 2/3 szklanki mąki pszennej i 1/3 szklanki kakao – razem przesianych ( już bez mąki ziemniaczanej)
Lukrecjo, w pieczeniu i pisaniu trzeba przestrzegać zasad inaczej wszystko psu w d…
Znalazłam inny przepis znacznie bez rzucania o podłogę biszkopt wyrósł jest puszysty idealny
W pieczeniu sukces, pisanie jeszcze ćwicz. Trzymam kciuki!
Skomentowałam szczerze bez owijania w bawełnę
Witam,
Jakie proporcje na blachę o wymiarach 25 x 30, korzystałam z przelicznika i wyszło mi że muszę użyć 9.86 sztuki jajka 🙂 Cukier drobny 1,48 szklanki (370 ml) mąka pszenna1,48 szklanki (370 ml) mąka ziemniaczana
0,49 szklanki (122,5 ml) ,wydaje mi się trochę dużo tych jajek 😀
Pozdrawiam
Taka blaszka jest prawie dwa razy większa, więc wyliczyło niemal podwójną porcję 🙂 Ja bym robiła co najmniej z 1,5 porcji (7 dużych lub 8 małych jajek) lub tak jak wyszło z przelicznika (pod warunkiem, że blaszka jest wysoka, jak niska to bałabym się z 9-10 jaj)
Ok dziękuję ślicznie za odpowiedź, będę działała jutro, zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂
Zastanawiam sie,jakim prawem biora sie za udzielanie porad kulinarnych panny,ktore dopiero eksperymentuja z kuchnia? I kto zwroci ludziom pieniadze za zmarnowane skladniki ? Taki gniot,jak z tego przepisu nigdy jeszcze mi nie wyszedl.Musialam upiec drugi biszkopt wg wlasnego, sprawdzonego od 40 lat przepisu. Czy panny , ktore biora sie za gotowanie maja naprawde o tym pojecie, bo mnie sie wydaje,ze zwyczajnie oszukuja.
Jako Twoja imienniczka mam nadzieję, że jesteś panną, która się nie poddaje! Nie zawsze wszystko się udaje!
Przykro mi, że biszkopt nie wyszedł, ale przyczyną niepowodzeń, nie zawsze jest zły przepis. Tutaj wszystko ma znaczenie: temperatura pokojowa jajek, dokładne ubicie białek, przesianie mąki, delikatne połączenie. Proszę wpisać do wyszukiwarki biszkopt rzucany i prawdopodobnie wyświetli się Pani tysiące udanych wypieków z takiego samego przepisu. Czy wszyscy oni oszukują? Przy dokładnym zastosowaniu się do wszystkich wskazówek biszkopt jest niezawodny. Wypróbowałam go wiele razy. Udaje się zawsze. Zresztą to nie mój przepis, o czym piszę we wstępie – pochodzi od autorki książek kulinarnych i właścicielki jednego z najlepszych blogów w Polsce.
Chciałabym zrobić córce tort z tego przepisu ale chcę dodać barwniki żeby tort był tęczowy
Czy to mu nie zaszkodzi?
Jeśli biszkopt będzie prawidłowo przygotowany to na pewno nie zaszkodzi. Powodzenia!
Najlepszy na swiecie przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia
Upieklam dzis dwa te biszkopty. Pierwszy nie wyszedl! Przeczytalam przepis i komentarze i zrozumialam, ze zrobilam wszystko zle co moglam tylko zrobic 😉 Przy drugim podejsciu zrobilam dokladnie wszystko tak jak bylo w opisie i….. wyszedl naprawde piekny biszkopt 🙂 Uratowana bedzie piekny tort dla coreczki na pierwsze urodziny.
Dziekuje i pozdrawiam
polecam mam dowód:)
Witaj, napisałaś, że biszkopt jest idealna i rzeczywiście-jest idealny 😀
Pozdrawiam 🙂
Witaj,jest to jedyny biszkopt który u mnie skonczyl się SUKCESEM.(jest piękny ,puszysty,itd…)Dzieki za super przepis.Pozdrawiam.
Nie mam tortownicy, mam tylko prostokątną blaszkę, którą muszę smarować masłem bo inaczej wszystko przywiera. Papieru do pieczenia też nie mam skąd wziąć (w Azji się zawieruszułam…) Ah, miksera też nie mam, tylko ręczną ubijaczkę, więc muszę dodać proszek do pieczenia.
Czy jest szansa na to, że coś mi z tego biszkopta wyjdzie?
Kształt nie ma znaczenia, brak papieru także – trzeba posmarować dno masłem i wysypać mąką – boki powinny przywrzeć (to sekret nie opadania tego biszkoptu) – po upieczeniu i wystygnięciu odcina się je nożykiem. Jedyny problem to ubicie białek – jeśli dasz radę ręcznie ubić je na sztywną pianę (po przekręceniu miski, białka nie wypadną) to powinno się udać – trzeba pamiętać też o przesianiu mąki i delikatnym mieszaniu 🙂 Powodzenia
Poszłam na łatwiznę z tym ubijaniem. Wyszedł płaski jak biszkopcik ale za to chrupiący ;P
A można dodać kakao? żeby był kakaowy
Spróbuj dodać 2/3 szklanki mąki pszennej i 1/3 szklanki kakao – razem przesianych – najlepiej dwukrotnie (już bez mąki ziemniaczanej)
Wrrrrr Zła jestem! Upiekłam już sporo biszkoptów i praktycznie zawsze się udawały, a tym razem porażka. Nie wiem, pewnie jajka były jakieś kiepskie,robiłam podwójną porcję, dałam 10 jajek, a ciasto jest płaskie i twarde..Zachciało mi się ideału, zamiast robić wg sprawdzonego przepisu na święta..
Przykro mi, ale jeśli nie wyrósł to prawdopodobnie białka były za krótko ubijane albo za zimne (z lodówki) lub ewentualnie mąka była zbyt gwałtownie wmieszana. W tym biszkopcie każda nawet najmniejsza rzecz taka jak przesianie mąki czy niesmarowanie boków formy ma znaczenie. Jak się zastosujemy do wszystkich rad na pewno się uda! Pozdrawiam ciepło
właśnie robiłam byłpiękny jak rzuci lam nim o podłog to opadł na srodku to normalne ?? ciekawe jak bedzie o wyjeciu z formy
Właśnie piekę ten biszkopt i jestem ciekawa jak wyjdzie 😉
Ten biszkopt jest bez proszku do pieczenia ???
Tak, prawdziwy biszkopt rośnie wyłącznie na białkach
Jak można rzucać biszkoptem!!!! Przecież będzie mu przykro….
A może ten kocha latać? 🙂
A mozna mieszać metalowa łyzka? Chciałabym zrobic tort urodzinowy dla chłopaka a to mój pierwszy biszkopt i musi byc idealny
upiekłam sprawdziłam patyczek suchy rzuciłam i w srodku sie zrobiło wgłębienie czy moge go jeszcze włozyc na dopieczenie sie? czy juz po biszkopcie?
Mój się udał za 2 razem pierwszy zrobiłam w żadnej formie i mąkę przesiadać wcześniej, więc nie wyrósł, a ten drugi sami zobaczcie – ideał
Doskonały! 🙂
Piekę i będę rzucać
Próbuje co wyjdzie się okaże
Wyszedł mi fajny
Wyszedł mi fajny
Piekłam z dwóch porcji w tortownicy 28 cm. Przekroiłam na 3 placki.
A to trzeci…
A cały wyglądał tak..
Imponujący! Gratulacje 🙂
Dziękuję 🙂 mój zwykle mi opadał i zawsze musiałam piec w 3 częściach , a że wczoraj nie miałam czasu na tyle roboty – spróbowałam ten i extra 🙂 Przełożony jest kremem ugotowanym z jajek na mleku i połączony z masłem. I na każdej warstwie są ułożone brzoskwinie 😛 pozdrawiam 🙂 dziękuję za przepis
oj… dziś to dałam popis 😀 zapomniałam dodać żółtka, dopiero w tortownicy dodałam i wymieszałam z resztą ciasta. troszkę urósł, ale to nie to co zawsze. A tak się zastanawiałam, dlaczego to ciasto jakieś takie inne…
Kiedy ja rzucilam na opodłoge mój biszkopt to pekł srodek 🙁
Zrobiłam na urodziny synka. Rzuciłam. Fantastyczny, 3-warstwowy tort wyszedł
Ja tez rzucam. Wczesniej tego nie robilam i efekty mojego pieczenia biszkoptu byly mierne. Od czasu kiedy zaczelam nim rzucac nie wstydze sie swoich biszkoptow:)))
Dzień dobry. Biszkopt właśnie stygnie. Wygląda pięknie (zrobiłam w silkonowej w foremce o kształcie serca 🙂 Mam pytanie: jak poprawnie go nasączyć? W jakich proporcjach, by nie wyszedł ani za suchy ani zbyt mokry? Czym na tort z malinami i borówkami? (wodą z sokiem z cytryny?) Proszę o radę. Pozdrawiam Autorkę doskonałego przepisu!
Na warstwę zazwyczaj zużywa się kilka łyżek płynu – zależy od grubości 🙂 woda z cytryną sprawdzi się na pewno, idealna będzie też woda z limonką. Ja lubię nasączać blaty także herbatami owocowymi 🙂
Ale czy jasny biszkopt od herbatek owocowych kolorowych nie będzie w „plamach”? Z ilością łyżek na ponczowanie muszę więc trochę poeksperymentować – bo kilka to pojęcie względne. Ma Pani jakiś patent na równe nasączenie biszkoptu? Łyżką, czy może jakimś sprayem? Pozdrawiam serdecznie.
Ja to robię po prostu łyżką – bardzo powoli, zaczynając od brzegów. Jeśli użyjemy jasnej herbaty i nasączymy równomiernie – nie będzie plam 🙂 powodzenia!
serdecznie dziękuję za wszystkie wskazówki! Gratuluję świetny przepisów i fajnego bloga 🙂
Piekłam go już wcześniej, wyszedł super. Teraz koniecznie potrzebuję biszkopt bez pszenicy. Czym mogę ją zastąpić?
Zamiast mąki pszennej użyłabym dowolnej kupnej mieszanki mąk bezglutenowych – mają takie proporcje, aby zastąpić mąkę pszenną. Jeśli nie mamy gdzie jej kupić, spróbowałabym upiec biszkopt dodając zamiast mąki pszennej – ryżową i oczywiście ziemniaczaną w proporcjach jak w przepisie
Melduję, że upiekłam w wersji bez pszenicy i wyszedł super. Dałam tylko mąkę ziemniaczaną. Może ta informacja komuś się przyda. Pozdrawiam 🙂
Super info! Dziękuję 🙂
A czekoladowy to jakie proporcje?
Czy można go upiec w rancie bez dna?
Można, ale jak blacha będzie nierówna to może wypłynąć 🙂
Czy jest jakiś przelicznik składników na gramy a nie na szklanki? Nie mam takich małych szklanek, próbowałam robić odmierzajac butelka dziecięca z miarka ale nie wyszedł mi, tzn nie urósł wcale
Na górze strony jest przelicznik – https://www.poezja-smaku.pl/przelicznik/
Może białka były za słabo ubite? W tym przepisie każdy szczegół ma znaczenie: temperatura pokojowa jajek, długie ubijanie białek, przesianie mąki – przy zachowaniu wszystkich szczegółów wychodzi zawsze 🙂 Powodzenia!
Wspaniały biszkopt, wychodzi ekstra!
Idealny!!!! Dziekuje
Nie dodajemy proszku do pieczenie?
Czy można zamiast cukru dodać ksylitol ? 🙂
Super przepis. Jest niezawodny – wychodzi świetny! Dodam, że piekę bardzo dużo, ale z biszkoptami dotychczas nie byłam zaprzyjaźniona, bo albo nie rosły jak trzeba, albo opadały. ten jest idealny!
Super przepis, mój pierwszy biszkopt wyszedł idealnie ❤️
Wyszedl! 8 cm wysokości więc jest chyba dobrze
A mnie wyszedł niziutki Nawet wysokości tortownicy nie ma
Warto trzymać się wszystkich wskazówek, a wyjdzie na pewno – tutaj każda rzecz ma znaczenie – temperatura pokojowa jajek, przesianie mąki itd wtedy jest niezawodny 🙂
Super przepis. Udal sie za pierwszym razem. Wysoki i puszysty.
Czy zamiast drobnego cukru do wypieków mogę dodać ksylitol lub erytrol?
To nie biszkopt, to poezja! Pachnący, puszysty, delikatny, jednym słowem doskonały. I to mimo piekarnika żyjącego własnym życiem. Pierwszy raz od dawna biszkopt mi nie oklapł po upieczeniu. DZIĘKUJĘ!!!
Świetny przepis, na pewno go sobie zapiszę. Nigdy nie miałam większych problemów z pieczeniem biszkoptów, jednak Twój wygląda na baaardzo bardzo wysoki. Moje również pięknie wyrastały i były puszyste. Jedyny problem z jakim nie mogłam sobie poradzić to właśnie ten czubek o którym piszesz. Pierwszy raz czytam o sposobie z rzucaniem blaszką 🙂 Na pewno wypróbuję jestem ciekawa czy to faktycznie działa. Do tej pory ten czubek po prostu ścinałam.
Przepis najlepszy jaki probowałam w ciagu ostatnich 20 lat. Uzywam go od dłuższego czasu i zawsze sie udaje. Czasem biore jajks prosto z lodowki i nawet nie przesiewam mąki ktorą potem mieszam mikserem na najniższych obrotach a i tak zawsze wychodzi . Dodaje tylko zawsze 2-3 łyzki wody potem nawet nasączyć nie trzeba bo jest idealny. Co do osob ktore mowia ze im nie wyszedł to bardzo wazna jest temperatura ,pamietajcie ze z wentylatorem piekarnik ma jakies 20 st. wiecej. No i przelicznik szklanka dawniej miała zawsze 250ml a teraz sa rozne wiec znajdzcie taka ktora ma dokładnie tyle i zawsze jej uzywajcie do mierzenia składników. Posyłam fotke biszkoptu z jednej porcji na tortownicy 24.5 cm Jest rowny z brzegiem tortownicy. Dzieki .
Czy biszkopt po upieczeniu i rzuceniu nim o podłogę należy jeszcze włożyć do wylaczonego ale ciepłego jeszcze piekarnika?
Dokładnie
Pierwszy raz wyszedł mi taki wysoki, pierwszy raz próbowałam z tym przepisem. Jutro 2 urodziny córeczki. Mogę odetchnąć z ulgą. Mam tylko nadzieję że w środku nie jest pusty…?
Średnica 25 cm. Użyłam przelicznika. Super sprawa. Dziękuję 🙂
Upiekłam , wyrósł pięknie, w momencie rzucenia opadł, w środku zrobiła się dziura. O co chodzi z tym rzucaniem? Chyba jakiś kit…
Dziura może się zrobić, gdy jest niedopieczony w środku
Mój może nie jest tak piękny jak u Ciebie ale pierwszy raz nie zakalec.
No mi chyba nie wyszło. Wszystko robione według przepisu. Mąka przesianą. Jajka temperatura pokojowa. Dobrze ubitą piana.
Opadł? Czy jest zakalec? Może za krótko pieczony? Czasem środek opada, a w środku jest OK
Dzień dobry. Zrobiłąm wszystko według przepisu, idealnie! Tylko mnie diabał podkusił i dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia! Czy to mu mogło zaszkodzic? Chyba nie? Bo niestety jest niski, a w dodatku pękł podczas pieczenia! Rzucałam nawet dwa razy, ale skoro pękł, to chyba już nie mialo sensu. Co zrobi lam nie tak? Jajka wyjete wczesniej, ubite na sztywno, mąka etapami dodawana…..HELP. Na poniedzialek mam roczek bombelka. Musi być tort. Z tego będzie nijaki…..:-(
Polecam bez proszku – na proszku rośnie „górka”, pęka. Nie powinien być jednak niski – proszę pamiętać, aby nie smarować boków tortownicy i długo ubijać białka z cukrem
Działa, działa,dziaaaala!!!:) Super przepis!!! I bez zbędnej chemii ❤️
Bez proszku ten biszkopt? czy ma znaczenie jakiej mąki pszennej użyjemy? chodzi o to czy może być np. Wrocławska?
Zero proszku 🙂
Tak, Wrocławska może być. Za to najlepsze efekty (najwyższy biszkopt) uzyskamy z mąki tortowej.
Czy jeśli przepis jest na tortownicę 21cm, mogę zrobić w 26cm? Albo jeśli 18cm, to czy w 21cm?
Można oczywiście – tylko w 26 cm będzie niższy, jeśli ma być wysoki należy zrobić z półtora porcji (7 dużych jajek będzie OK)