Łosoś Teriyaki z aromatycznym kuskusem

Łosoś teriyakiŁosoś ostatnio króluje na moim stole. Nie ukrywam, że to za sprawą Biedronki, która wypuściła piękne filety w atrakcyjnej cenie. Uwielbiam tę rybę! Soczysta, bardzo zdrowa i smaczna. A marynata Teriyaki jest dla niej stworzona. Jeśli nie próbowaliście jeszcze łososia w takim wydaniu, to bardzo polecam, bo razem z kaszką kuskus mimo tłustości ryby stworzą lekki obiad o orientalnej nucie. Inspiracją był przepis Asi z Kwestii Smaku, która łososia podała ze szparagami – także polecam.

Składniki:

  • ok. 200 g filetów z łososia na osobę
  • 1/2 szklanki sosu teriyaki (nie jest trudno dostępny – zazwyczaj stoi na półce w dziale chińskim obok sosu sojowego)
  • 3 łyżki syropu klonowego lub 2 łyżki miodu
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka tartego imbiru
  • sok z połówki limonki lub cytryny
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • sezam do posypania
  • ok. 200 g kaszki kuskus
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • bulion (opcjonalnie)

Zaczynamy od filetów z łososia. Należy je umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filety mogą być ze skórą – ja jednak zawsze ją odkrajam. Jeśli mamy łososia w jednym kawałku to kroimy go na mniejsze części – po 1-2 kawałki na osobę. Do miski lub blaszki (w której będzie się marynował łosoś), wlewamy sos teriyaki, syrop klonowy (lub miód) oraz sok z limonki (lub cytryny). Mieszamy i wyciskamy ząbek czosnku oraz przyprawiamy tartym imbirem i chili z proszku. Wkładamy kawałki łososia i polewamy tak, aby cały był oblepiony powstałą marynatą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z małą ilością tłuszczu oraz gotujemy wodę w czajniku. Kuskus wsypujemy do naczynia, posypujemy curry, kurkumą i zalewamy wrzątkiem (lub lepiej – bulionem – wtedy dodajemy do kuskusu 1/3 kostki bulionowej) tak, aby woda była 1-2 cm powyżej poziomu kuskusu. Zamieszajmy i zostawmy na 5 minut. W tym czasie na rozgrzaną już patelnię kładziemy kawałki łososia. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Łososia przed podaniem posypujemy sezamem.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

7 Odpowiedzi na Łosoś Teriyaki z aromatycznym kuskusem

  1. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Nie próbowałam łososia w tym wydaniu, wygląda niezwykle kusząco i apetycznie! Zapisuję, nie mogę się oprzeć 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku wiosenka27 napisał/a:

    Chociaż nie przepadam za łososeim to muszę przyznać, że dabie wygląda cudownie:)

  3. Natalia - Poezja Smaku Panna Malwinna napisał/a:

    Genialny pomysł na smakowity obiad

  4. Natalia - Poezja Smaku ewa napisał/a:

    Świetny pomysł, gratuluję!

  5. Natalia - Poezja Smaku Fun & Taste napisał/a:

    Łosoś to jedna z niewielu ryb która lubię.Przypis bardzo ciekawy, a zdjęcie tak apetyczne, że grzechem by było z Twojej wersji na tą rybkę nie skorzystać!

  6. Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

    Dzikowcu, Fun&Taste – jak kiedyś zrobicie dajcie znać jak wyszło 🙂

  7. Uwielbiam łososia w teriyaki. Właściwie każde mięso w tym sosie mi smakuje! Japońska kuchnia jest naprawdę pyszna!
    Pozdrawiam, Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)