Paluszki z łososiaPaluszki rybne uwielbiają nie tylko dzieci. Podawałam już przepis na burgery z łososia, dziś czas na coś szybszego. Chrupiące, czosnkowe, łososiowe paluszki podbiły moją kuchnię już dawno temu. Można podawać je z surówką, sosem lub frytkami. Użycie płatków sprawia, że panierka nie jest rozmokła, a pysznie chrupiąca. Pieczenie w piekarniku natomiast czyni tą potrawę zdrowszą, niż mielibyśmy smażyć paluszki w głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • ok. 400 g filetu z łososia bez skóry
  • płatki kukurydziane Cornflakes
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki koperku
  • sól, pieprz

Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części na kształt prostokątnych paluszków. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy do nich sok z cytryny i pokrojony koperek, wyciskamy dwa ząbki czosnku, a na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli lubimy, możemy do niej dodać musztardę. Dokładnie mieszamy i wrzucamy do niej pokrojonego łososia – delikatnie mieszamy tak, aby łosoś pokrył się marynatą. Zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 190ºC. Płatki kukurydziane (ilość taka, aby starczyło do obtoczenia) rozdrabniamy – wałkiem, młotkiem lub co mamy pod ręką. Dodajemy do nich troszkę bułki tartej, mieszamy i obtaczamy dokładnie wszystkie kawałki. Ja używam do tego dwóch widelców – sprawnie idzie. Obtoczone w płatkach łososie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 minut.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!