Czasami mam ochotę na coś lekkiego – sałatka z łososia i ogórka jest wtedy doskonałym wyborem. Dzięki rybie jest sycąca, zaś dzięki ogórkowi bardzo orzeźwiająca i lekka. Gdy zostanie mi ryż z poprzedniego dnia (a to zdarza się często), to sałatkę przygotowuję w kilka minut. Nie ukrywam, że najbardziej lubię ją jako lunch do pracy. Jest idealna do zapakowania w pojemnik. Nie trzeba jej odgrzewać i, co najważniejsze – jest po prostu pyszna. Jeżeli zastanawiacie się co zabrać ze sobą na uczelnię czy do biura, przypomnijcie sobie o tym przepisie.

Jeśli lubicie wyjątkowo szybkie dania, to do smażenia warto wykorzystać steki minutowe Mowi – to plastry ze świeżego łososia, które, tak jak mówi nazwa, wystarczy smażyć tylko jedną minutę. Sam łosoś Mowi jest ostatnio coraz popularniejszy – znajdziemy go nie tylko w sklepach, ale także podawany jest w dobrych knajpach i restauracjach. Czym różni się Mowi od zwykłego łososia norweskiego? Przede wszystkim sposobem hodowli. To hodowla w pełni zrównoważona i zaprojektowana tak, by ryby miały warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Zarybienie zbiorników to maksymalnie 2%. Oprócz dobrostanu zwierząt, odmianę Mowi wyróżnia karma pochodzenia morskiego – karmione nią ryby mają więcej cennych kwasów Omega-3 niż inne łososie. Potwierdza to certyfikat ASC przyznawany w porozumieniu z fundacją WWF tylko hodowlom spełniającym rygorystyczne normy. Co ważne – łosoś jest ekstra świeży – produkty mają krótkie terminy przydatności, aby trafiały na stół zachowując najwyższą jakość. Jeśli jesteście zainteresowani tą odmianą, można się o niej dowiedzieć więcej na www.mowisalmon.pl

Azjatycka sałatka z łososia i ogórkaWracając do sałatki – podaję składniki bazowe do niej. Można ją urozmaicić na przykład dodając słupki z marchewki, pokrojone awokado czy pędy bambusa. Będzie równie pysznie. Przepis na dwie porcje.

Azjatycka sałatka z łososia i ogórka:

  • 180 g świeżego łososia Mowi (użyłam steków minutowych Mowi)
  • 2 długie ogórki szklarniowe
  • 1 torebka ryżu jaśminowego (100 g)
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • ¼ łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżka ziaren sezamu (użyłam czarnego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • kolendra lub zielone części dymki do posypania

Ryż jaśminowy gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Steki z łososia przyprawiamy lekko solą. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażmy łososia po 1 minucie z każdej strony i zdejmujemy z patelni (gdy używamy steków minutowych, jeśli mamy tradycyjne filety łososia Mowi smażymy 3-4 minuty na stronę). Ogórki obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne (nie będą potrzebne). Połówki ogórka kroimy w grube plasterki.

Przygotowujemy sos. W małej miseczce lub słoiczku mieszamy ze sobą: ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, miód oraz chilli w proszku. Dokładnie mieszamy do połączenia. Z połowy łososia zdejmujemy skórkę i rozdrabniamy widelcem w misce. Dodajemy ugotowany ryż oraz pokrojone ogórki. Mieszamy. Dodajemy sos i mieszamy ponownie. Rozkładamy do dwóch miseczek i posypujemy sezamem. Na wierzchu układamy po kawałku łososia. Ozdabiamy natką kolendry lub posiekaną dymką.

Azjatycka sałatka z łososia i ogórka

Azjatycka sałatka z łososia i ogórka

Azjatycka sałatka z łososia i ogórka

Azjatycka sałatka z łososia i ogórka

Azjatycka sałatka z łososia i ogórka

Azjatycka sałatka z łososia i ogórka

Azjatycka sałatka z łososia i ogórka

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych