Malinowy sernik na zimno z mascarpone to deser wyjątkowo prosty. Tylko pięć składników i brak potrzeby włączania piekarnika są niewątpliwą zaletą tego serniczka. Maliny i biała czekolada to połączenie znane i lubiane, do którego chyba nie trzeba przekonywać. Ciasto jest słodkie, puszyste jak chmurka i pyszne – aż trudno uwierzyć, że tak banalne składniki mogą się połączyć w taką całość. Gdy tylko zjedliśmy ciasto, przygotowałam analogiczną wersję jagodową – także była bardzo smaczna. W zasadzie możemy użyć dowolnych owoców i ulubionego smaku galaretki.
Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 250 g śmietany 30% lub 36%
- 150 g białej czekolady (1,5 tabliczki)
- ok. 100 g świeżych malin lub owoców jagodowych
- 1 galaretka o smaku malinowym
- opcjonalnie: bezy do dekoracji lub kakao
Galaretkę zalewamy 1/3 szklanki wrzątku. Intensywnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aż zupełnie przestygnie. Po tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalowej misce położonej na rondelku z małą ilością gotującej się wody). Śmietanę ubijamy na prawie sztywno, dodając pod koniec ubijania serek mascarpone. Ciągle miksując, dolewamy cienką strużką galaretkę. Wyłączamy mikser i cienką strużką wlewamy przestudzoną czekoladę mieszając jednocześnie szpatułką.
Na dno tortownicy o średnicy od 18 do 20 cm wykładamy przezroczystą folię lub papier. Jeśli mamy ochotę, możemy ułożyć warstwę herbatników czy biszkoptów – jeśli lubimy serniki ze spodem. Na dnie rozsmarowujemy 1/4 masy i układamy na niej maliny. Dokładamy kolejną 1/4 częścią masy i układamy ponownie warstwę malin. Przykrywamy pozostałą masą, wyrównujemy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aż sernik się całkowicie zsiądzie. Sernik na zimno podajemy oczywiście schłodzony, prosto z lodówki. Przed samym podaniem posypujemy rozkruszonymi bezami i owocami lub posypujemy gorzkim kakao.
Wygląda przepysznie. 🙂 Chociaż propozycja kakao do dekoracji mi się trochę gryzie. 🙂
Dlaczego gryzie? Mi z kakao nawet bardziej smakowało niż z bezami 🙂
Wlasnie zrobilam ten sernik ale troche mi sie zwazyl:( Wlozylam go do lodowki i zobaczymy. Myslisz, ze jest szansa , ze bedzie zjadliwy?
Edyta
Podczas robIenia nie musi być idealnie gładki – jest duża szansa, że wyszedł 🙂
Zdecydowanie królują zimne desery. Twój sernik jest taki okazały i wygląda niesamowicie. Poproszę do kawy jedną porcję 🙂 Kusisz, kusisz 🙂
Po prostu boski:)
Pyszności, wygląda fantastycznie 😀 Porywam kawałek 😉
Och! Nie można przestać na niego patrzeć. Znakomity!
Wpraszam się na niego! 😀
Wygląda tak lekko i apetycznie!
Mistrzostwo świata 🙂
Wygląda obłędnie! Uwielbiam sernik z mascarpone!
Wcale bym się za taki nie pogniewała 😀
Mnie nie trzeba przekonywać, zabieram kawałek <3
Pyszne ciasto, którego niewątpliwą zaletą jest to, że przygotujemy je bez piekarnika 😀
Świetnie wygląda, choć w taki upał nic się nie chce jeść to takiego serniczka kawałeczka nie odmówię 🙂
Wygląda tak smakowicie mój ulubiony sernik z maskarpone i malinami … ze chyba nie zasnę !!!
Podoba mi się i przepis i wspaniały efekt końcowy. Przepis zapisuję do realizacji 🙂
Mniam ,ale sernik ,no ,no.
Częstuję się kawałeczkiem bo kusi mnie strasznie !
wygląda bardzo delikatnie 🙂
ależ on cudownie wygląda!
aahhh… aż żal kroić i jeść!
Wygląda obłędnie ten sernik! 😀 Ah serniki na zimno są przepyszne i na taką pogodę idealne. A przy tym jak mało pracochłonne 🙂
Piękniutki 🙂 !
Wygląda po prostu fantastycznie 🙂
Oszboszszsz… 😀
Mniam! Ale pyszny serniczek – kusi! 🙂
idealny!!!
Z przyjemnoscią się poczęstuję !
mam pytanie, dwa razy robiłam ten sernik dzisiaj i dwa razy mi się zważył. Pierwszy raz myślałam, że czekolada była trochę za ciepła, ale drugim razem była już całkiem zimna i znowu to samo. Nie wiesz może, co może być przyczyna?
Witaj Kasiu, czekoladę należy wlewać cieniutkim strumieniem i od razu miksować – jeśli dodamy wszystko na raz masa może się zważyć. Moja była nawet leciutko letnia, ale dolewana powoli nie zrobiła z masą nic złego
ja również wystudziłam czekoladę i przed dodaniem jej do masy, rozmieszałam już z kilkoma łyżkami ubitego serka. też się zważył. trudno jest też białą czekoladę „lać”, bo jest w miarę gęsta. mój sernik dopiero się chłodzi, ale wydaje mi się, że może taki jego urok? patrząc na Twoje zdjęcie (w szczególności te jednego kawałka) sernik nie jest aksamitny, tylko ma lekką fakturę. podobną do mojego zważonego 😉
Nie jest idealnie jednolity, ale też trudno powiedzieć, że był zważony. Najlepiej poczekać i jak się schłodzi ocenić smakowo czy jest OK 😉
Ja mam niestety ten sam problem co Kasia ;/
Ale spróbuję jeszcze raz.
Można spróbować dodać trochę ubitej śmietany do czekolady, rozmieszać łyżką i taką rozluźnioną dopiero dolewać powoli do reszty śmietany i mascarpone – będzie mniejsze ryzyko, że się zważy
Mi wszystko się udało, sernik wyszedł FANTASTYCZNY!!! 🙂
Piękny sernik! Cudo 🙂
Rewelacyjnie wygląda!
Ale pyszna propozycja, super na upały 🙂 pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂
Robiłam zgodnie z przepisem i serniczek jest pyszniutki. Super:)
Uwielbiam wszystko z serkiem mascarpone 🙂 przyjdzie czas na zrobienie również tego sernika… niedługo 🙂 z jagodami. A wczoraj serek wylądował na urodzinowym torcie pavlova. polecam
Uzywam bialej niemieckiej chekolady checour, zawsze jak ja topie to wychodzi bryla, nigdy nie jest pynna. Nawet jak dodam kilka lyzek kremowki. Jak dlugo sie powinno topic czekolade?
Nie znam tej czekolady, ale koniecznie trzeba topić w kąpieli wodnej (nie bezpośrednio w garnku!). Jak wychodzi bryła to znaczy, że czekolada miała zbyt wysoką temperaturę, trzeba ją rozpuszczać bardzo powoli
witajcie 🙂 wlasnie zrobilam ten ,,sernik,, na zimno. moim zdaniem nie przypomina on w ogole sernika a raczej krem z smietany w proszku z chemicznym posmakiem owocow (zasluga galaretki). kompletnie nie przypadl nam do gustu niestety. szkoda, bo zapowiadalo sie smakowicie.
KREM NIE BEDZIE MIAL ZADNYCH GRUDEK jesli po polaczeniu serka ze smietana obroty miksera zmniejszymy do minimum i waska strozka bedziemy wlewac letnia czekolade (trzeba dodac troche mleka, zeby byla bardziej plynna), potem tak samo robimy z plynna jeszcze galaretka (nie mozna czekac az zaczyna tezec! ) . miksujemy krotko, tylko do polaczenia skladnikow. tyle w temacie 🙂 pozdrawiam
Slowo warzyc sie w przypadku kremu pisze sie przez RZ (chodzi o rozwarstwienie sie kremu) a wazyc( chodzi o sprawdzenie ciezaru) przez Z.
wyszedł przepyszny. 🙂
Ile wody na tą 1 galaretkę? Mniej czy jak na opakowaniu
Jak w przepisie 🙂
Sernik wyszedł przepyszny. Lekko zmodyfikowałam przepis, bo z galaretki zrobiłam warstwę wierzchnią sernika. Smak obłędny. Dzięki za udostępnienie przepisu.
Przepyszny, I prosty w wykonaniu!