Borówkowe MojitoLato w pełni, więc odświeżam dział z drinkami zrobionymi przez mojego małża. Na pierwszy ogień – borówkowe mojito. Mojito (czyt. mohito) lubi niemal każdy, wszak to najpopularniejszy drink na świecie, a jego fioletowa wersja jest moim zdaniem jeszcze lepsza. Borówka amerykańska obok tradycyjnej mięty i limonki nadaje drinkowi słodyczy, intensywnego smaku oraz ciekawego koloru. Zdecydowanie może być hitem imprezy.

Borówkowe Mojito:

  • 250 g borówek amerykańskich + do dekoracji
  • 125 ml białego rumu (1/2 szklanki)
  • sok z jednej limonki
  • ok. 16 listków świeżej mięty + do dekoracji
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 175 ml wody gazowanej (3/4 szklanki)
  • kostki lodu

Borówki blendujemy na gładką masę, a następnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek. Do shakera wrzucamy liście mięty oraz cukier. Ugniatamy za pomocą trzonka drewnianej łopatki lub łyżki, aby mięta puściła swój aromat (można też użyć mudlera). Dodajemy sok z całej limonki, rum oraz przetarte borówki. Zamykamy shaker i wstrząsamy. Do dwóch wysokich szklanek wsypujemy kilka kostek lodu. Wlewamy wodę gazowaną (rozdzielając na dwie porcje). Następnie zawartość shakera. Dekorujemy miętą i borówkami.

A zwolennikom tradycji polecam tradycyjne mojito. Zapraszam też do odwiedzin działu z drinkami.

Borówkowe Mojito

Borówkowe Mojito

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych