Sernik na zimno z mascarponeMalinowy sernik na zimno z mascarpone to deser wyjątkowo prosty. Tylko pięć składników i brak potrzeby włączania piekarnika są niewątpliwą zaletą tego serniczka. Maliny i biała czekolada to połączenie znane i lubiane, do którego chyba nie trzeba przekonywać. Ciasto jest słodkie, puszyste jak chmurka i pyszne – aż trudno uwierzyć, że tak banalne składniki mogą się połączyć w taką całość. Gdy tylko zjedliśmy ciasto, przygotowałam analogiczną wersję jagodową – także była bardzo smaczna. W zasadzie możemy użyć dowolnych owoców i ulubionego smaku galaretki.

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany 30% lub 36%
  • 150 g białej czekolady (1,5 tabliczki)
  • ok. 100 g świeżych malin lub owoców jagodowych
  • 1 galaretka o smaku malinowym
  • opcjonalnie: bezy do dekoracji lub kakao

Galaretkę zalewamy 1/3 szklanki wrzątku. Intensywnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aż zupełnie przestygnie. Po tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalowej misce położonej na rondelku z małą ilością gotującej się wody). Śmietanę ubijamy na prawie sztywno, dodając pod koniec ubijania serek mascarpone. Ciągle miksując, dolewamy cienką strużką galaretkę. Wyłączamy mikser i cienką strużką wlewamy przestudzoną czekoladę mieszając jednocześnie szpatułką.

Na dno tortownicy o średnicy od 18 do 20 cm wykładamy przezroczystą folię lub papier. Jeśli mamy ochotę, możemy ułożyć warstwę herbatników czy biszkoptów – jeśli lubimy serniki ze spodem. Na dnie rozsmarowujemy 1/4 masy i układamy na niej maliny. Dokładamy kolejną 1/4 częścią masy i układamy ponownie warstwę malin. Przykrywamy pozostałą masą, wyrównujemy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aż sernik się całkowicie zsiądzie. Sernik na zimno podajemy oczywiście schłodzony, prosto z lodówki. Przed samym podaniem posypujemy rozkruszonymi bezami i owocami lub posypujemy gorzkim kakao.

Sernik na zimno z mascarpone

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych