Ziołowe tortille

Tortille to popularne na całym świecie meksykańskie placki z mąki kukurydzianej lub pszennej. Można je jeść samodzielnie – maczane w salsie lub sosie, ale najsmaczniejsze są zawijane z różnymi nadzieniami. Niezawodne połączenie to zawinięty w tortillę kurczak z sałatą i warzywami – tak zwany wrap. Tortille świetnie sprawdzają się na rodzinny obiad, a także łatwo można je zapakować do pracy czy szkoły. Ja tym razem zamiast na zwykłym smalcu przygotowałam ziołowe tortille na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda z dodatkiem ziół ogrodowych. Wyszły znacznie lepsze od tych sklepowych. Przy okazji miałam okazję wypróbowania nowego produktu jakim jest smalczyk roślinny. Ziołowe tortilleChoć nazwa powoduje na twarzy uśmieszek, to smalczyk w gotowaniu sprawdził się świetnie. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie, że w jej składzie nie ma żadnych konserwantów, a ona sama nie zawiera cholesterolu.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 20 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i ziołami ogrodowymi (lub zwykły smalec lub masło)
  • 200 ml gorącej wody
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo na wrapy:

  • pierś z kurczaka lub indyka
  • przyprawa do kurczaka
  • dowolna sałata lub mieszanka
  • warzywa: pomidor, awokado, kiełki lub inne
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół ząbka czosnku
  • papryka w proszku
  • zioła prowansalskie

Ze składników na tortille zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Można zrobić to ręcznie lub wrzucić wszystko do malaksera i pulsacyjnie wymieszać – kulę z ciasta nakrywamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie i sos. Sałatę myjemy (można też skorzystać z gotowych mieszanek, zazwyczaj są już umyte), warzywa kroimy na mniejsze części. W miseczce należy wymieszać jogurt z majonezem i sokiem z cytryny. Wyciskamy czosnek. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką w proszku, solą oraz pieprzem. Odstawiamy aby sos się przegryzł. Pierś z drobiu kroimy w kostkę, oprószamy solą i mieszanką przypraw do kurczaka. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do miseczki i nakrywamy.

 Ziołowe tortille  Ziołowe tortille

Stolnicę lub blat podsypujemy mąką. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta (ok. 8 – 9 kawałków) i jak najcieniej wałkujemy okrągłe placki na mniej więcej wielkość dna naszej patelni. Nieprzywierającą patelnię bardzo mocno rozgrzewamy. Na suchą kładziemy placek i smażymy po 40-60 sekund z każdej strony, aż tortilla zacznie mieć od spodu bąble i brązowe plamki. Odkładamy na talerz i smażymy w ten sposób kolejne placki. Gotowe układamy jedna na drugiej – dzięki temu placki zaparują i bez problemu dadzą się składać – wierzch przykrywamy ściereczką. Bezpośrednio przed jedzeniem ziołowe tortille smarujemy sosem, kładziemy kawałki kurczaka, sałatę i warzywa – nie zbyt dużo, aby dała się złożyć. Zwijamy poprzez założenie na środek lewego boku, następnie zagięcie dołu, a na końcu złożenie prawego boku.

Przepis na ziołowe tortille bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

37 Odpowiedzi na Ziołowe tortille

  1. skoraq cooks napisał/a:

    Hmmmm, ja jeszcze nie robiłam sama tortilli, ale patrząc po tym przepisie, muszę to nadrobić i to koniecznie już wkrótce :-)

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Ojjj uwielbiam tortillę. Chociaż placuszków nigdy sama nie robiłam, chyba czas to zmienić!

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Mmmmmm, ale smakowity pomysł!

  4. JustInka napisał/a:

    Widzę, że u wszystkich tylko nie u mnie szaleje smakowita pajda :) Ale bardzo fajny pomysł na tortille. Też wolę takie samemu robione :)

  5. studentka na diecie napisał/a:

    Uwielbiam takie domowe tortilki :D Musi mieć bardzo ciekawy smak z tym smalczykiem :)

  6. ladylaura. napisał/a:

    Pyszna propozycja.

  7. Patyska napisał/a:

    Kochana, te tortille jem Ci z ręki ;)

  8. moja pasja smaku napisał/a:

    Jakie smakowite ! Mogłabym je jeść codziennie tak jak makaron :D !

  9. Agnieszka napisał/a:

    Ostatnio tortillę to jadłam dość dawno. Z rok temu. Lubię z dużą ilością warzyw, a do tego indyk. Pychota

  10. My simple cuisine napisał/a:

    Raz w zyciu robilam tortille i wyszly ok, ale nie rewelacyjnie ;(. Obecnie bardziej zadawalam sie kupnymi ;) Ale Twoje sa bardzo smakowite i chyba czas zamienic kupne na domowe ;)

  11. AnnaA-G napisał/a:

    i takiego przepisu szukałam:) dzięki!

  12. Magda C. napisał/a:

    Wyglądają cudownie te tortille :) Zapachniało mi wiosną od tych kolorów :)

  13. galantyna.pl napisał/a:

    Prawdziwe pyszności!

  14. KuchAsia napisał/a:

    mmm, wygląda smakowicie i zdrowo!lubię to! :)

  15. Lady housewife napisał/a:

    Ostatnio robiłam wrapy, ale tortilli sama nie piekłam, muszę spróbować!

  16. Przyznam, że nigdy nie piekłam, teraz na pewno zrobię. Najlepsze domowe i smacznie nafaszerowane :)

  17. napiecyku napisał/a:

    Tortilla to coś dla mnie…Twoja wygląda bardzo kusząco:))

  18. Zachciało mi się takiej tortilli :) Pysznie zrobione!

  19. Łucja napisał/a:

    pięknie Ci wyszły na tym smalczyku :) zjadłabym!!

  20. dżemdżus napisał/a:

    Nie robiłam nigdy w domu, bo miałam przekonanie że to się nie uda. Super że robisz je sama i że podzieliłaś się tym przepisem. Od tej chwili tez będę je robiła sama, bo rzeczywiście skład kupowanych jest „przebogaty”

  21. Maja napisał/a:

    Również uwielbiam tortillę, szczególnie tą domową ze świeżymi ziołami, aromatycznym kurczakiem i jakimś pysznym sosem. Aż ślinka cieknie. OStatnio fajny przepis znalazłam na http://www.sprawdzonydrob.pl/ pozdrawiam!~;)

  22. Majana napisał/a:

    Tortille smakowicie się prezentują.:)

  23. iza napisał/a:

    jej jak one cudnie wyglądają

  24. ELA.M napisał/a:

    Śliczne zdjęcia. Można mały kawałeczek…..

  25. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Super pomysł na pyszną przekąskę :) !

  26. AnnaA-G napisał/a:

    zrobiłam!, Genialne, Genialne! mąż cały czas mówi „ale one naturalne, pyszne” :) :) dzięki za przepis.

  27. anakonda napisał/a:

    ten smalczyk dodaje się do ciasta czy smaży na nim placki? bo piszesz, że smażymy na suchej patelni

  28. Gotuj z Agnes napisał/a:

    Jejku coś wspaniałego…
    Pytanie, czy konieczna jest mąka kukurydziana? Raz robilam domowe tortille, ale wyszły jak mega twarde placki…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)