Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata (kaszotto)Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata (lub po prostu kaszotto) to danie które zaskoczyło mnie swoją kremowością i aromatycznym smakiem. Przypomina nieco curry, ale inaczej się je przyprawia. Wędzona papryka (najważniejsza przyprawa) cudownie podkręca słodycz batata. W towarzystwie posypki kokosowej, która ciekawie przełamuje strukturę, gulasz jest bardzo sycący – nawet mięsożercy będą zadowoleni. Podczas przygotowań najdłużej zajmuje upieczenie słodkiego ziemniaka, lecz można to zrobić wcześniej (wtedy należy trzymać go do 2 dni w lodówce). Samo przygotowanie kaszottoo jest bardzo proste. Jestem pewna, że nie znaliście kaszy gryczanej w takiej egzotycznej roli.

Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej (białej, niepalonej)
  • 1 duży batat
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-4 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 – 1/2 łyżeczki koniecznie wędzonej, słodkiej lub ostrej papryki
  • do podania: świeża kolendra, kokosowy bekon

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Batata myjemy, dokładnie osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach nożem i owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45-55 minut – aż do miękkości (można wbijać patyczek). Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Można upiec go wcześniej i trzymać w lodówce. Batata kroimy na pół i wybieramy łyżką środek. Skórkę wyrzucamy, a miąższ blendujemy za pomocą malaksera lub ręcznego blendera na gładkie puree.

Szalotki kroimy w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy szalotki i podsmażamy 2-3 minuty, pod koniec dodając wyciśnięty czosnek. Wrzucamy surową kaszę gryczaną i mieszamy. Podsmażamy razem, aż ziarna lekko się przyrumienią. Wlewamy białe wino i mieszamy, aż większość płynu wyparuje. Dodajemy wstrząśnięte mleko kokosowe, puree z batata, bulion warzywny (ewentualnie wodę – wtedy potrzeba więcej soli), sól, kurkumę i wędzoną paprykę. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 20-25 niech minut, aż kasza gryczana ugotuje się. Musimy mieszać regularnie, bo kasza może przywierać do dna patelni. Po ugotowaniu próbujemy czy nasze kaszotto jest odpowiednio przyprawione.

Kaszę dzielimy na niewielkie porcje (danie jest bardzo sycące) i posypujemy kokosowym boczkiem oraz świeżą natką kolendry, pietruszki lub bazylią. Podajemy natychmiast. Wegański gulasz można trzymać w lodówce do 4 dni, a potem podgrzać na średnim ogniu, uprzednio rozcieńczając danie wodą lub bulionem.

Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata (kaszotto)

Przepis od Full of Plants.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!