ÁZawsze lubiłam ciasta z makiem. Zawsze na każde urodziny chciałam tort makowy. Dziś chciałabym Wam przedstawić wersję makowo-orzechową. Podobny piecze moja ciocia i mam z nim same miłe wspomnienia. Chciałabym też wspomnieć o okazji na którą był pieczony – niespodzianka dla świeżo upieczonego magistra lotnictwa :). To także idealny tort na Święta.
Ciasto makowe:
- 400 g zmielonego maku (ja kupuję zawsze już zmielony w torebkach – robi go kilka firm; nie używajcie gotowych mas makowych w puszce)
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 krople olejku migdałowego
- 8 dużych jaj
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki bułki tartej + do obsypania tortownicy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na średnim ogniu ok. 15 min. Zostawiamy do ostudzenia. Odcedzamy na sitku (jeśli mamy niezmielony to za pomocą malaksera lub maszynki do mięsa z drobnym sitkiem mielimy). Żółtka ubijamy z jedną szklanką cukru pudru. Dodajemy do odcedzonego maku i mieszamy. Wsypujemy bułkę, kaszę, olejek i proszek. Mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 160ºC z termoobiegiem (lub 170 bez). Białka ubijamy na sztywno z połową szklanki cukru pudru i stopniowo dodajemy masy po dwie łyżki, delikatnie mieszając. Tortownicę 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 50 minut.
Biszkopt orzechowy:
- 6 dużych jajek
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich (mielimy w maszynce do kawy, melakserze lub kupujemy już zmielone)
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy pianę z białek. Do piany dodajemy stopniowo cukier i ubijamy ok. 4-6 minut, aż cukier się rozpuści. Dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy powoli olej, a następnie stopniowo, pozostałe suche składniki wymieszane razem. Jeśli kupiliśmy orzechy już zmielone – przesiejmy je przez grubsze sito (zdarzają się części skorupek). Ciasto pieczemy w 160ºC z termoobiegiem (lub 170 bez) przez 35-40 minut. Boków tortownicy nie smarujemy – ja wykładam tylko papierem dno. Jeśli mamy dwie takie same tortownice, możemy piec biszkopt i ciasto makowe równocześnie.
Masa:
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 4,5 szklanki mleka (885 ml)
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki nutelli
- 400 g masła/margaryny (najlepiej o temperaturze pokojowej, będzie się lepiej ucierać)
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 niepełna szklanka zmielonych orzechów włoskich (ja daję ok. 3/4)
Gotujemy 3,5 szklanki mleka, zaś do pozostałej szklanki wsypujemy trzy budynie. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gorącego mleka cały czas mieszając do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy dodając po łyżce zimnego budyniu. Dodajemy pozostałe składniki – cukier puder, nutellę, kakao, a na końcu orzechy. Możemy odstawić na pół godziny do lodówki zanim przełożymy placki, tort nie będzie się „chwiał”.
Ciasto makowe kroimy na 3 równe części, natomiast biszkopt na dwie. Przygotowujemy ok. 300 ml gorzkiej herbaty z cytryną do nasączenia placków. Układamy placki w kolejności: mak – biszkopt – mak – biszkopt – mak. Uprzednio nasączając placki herbatą i przekładając je oczywiście masą. Tort dekorujemy wg uznania. Przed podaniem należy go schłodzić w lodówce przez co najmniej trzy godziny.
wow, prezentuje się obłędnie!
lubię połączenie maku i takiego delikatnego kremu. mniaam!
Jaki wysoki;) Prezentuje się idealnie;)
Wyśmienity, wspaniałe smaki, pozdrawiam 🙂
Fantastyczny, wielki i pięknie makowy. Na świątecznym stole skupiałby chyba całą uwagę 🙂
Krysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/
Tort prezentuje się znakomicie. I dlatego postanowiłam go upiec. Mam tylko pytanie; czy tej masy wystarczy również do dekoracji tortu na wierzchu i z boku? Czy lepiej przygotować inna masę (tylko jaka pasowałaby aby nie zepsuć smaku tortu)?
Ja zawsze staram się tak rozłożyć masę, aby starczyło na dekorację (używam tortownicy 24cm). Ale na przykład moja ciocia zawsze oblewa tort polewą czekoladową z kakao, masła, cukru, śmietany i wody, a na końcu ozdabia połówkami orzechów włoskich. Obie wersje smakują pysznie 🙂
Zrobiłam. Wyszedł wyśmienicie 🙂 Dzięki za super przepis
Bardzo się cieszę 🙂
Przepyszny! Ponieważ jest z makiem, jedliśmy go na Nowy Rok 2013. Nowa konkurencja dla klasycznego makowca.
Ale ten tort nie wychodzi taki wysoki,z 5 jajek wychodzi bardzo malo tego ciasta,ciasto zrobilem dokladnie wedlug przepisu ale nie wyszlo takie wysokie robilem tego torta 3 razy juz,w smaku dobry.
Wysokość będzie zależna od wielkości tortownicy – ten był pieczony w forme o śr. 23 lub 24 cm, nie pamiętam już dokładnie
Zrobiłam na chrzciny mojego bratanka tylko robiłam go w prostokątnej blasze i żeby tort miał odpowiednią wysokość musiała upiec po dwa placki. Co mi się najbardziej podobało to to że nie dajesz do ciasta dużo mąki i placki nie są suche więc nie trzeba ich za bardzo nasączać. W smaku też super bo nie za słodkie a co mi się nie podobało to smak kremu jakoś mi nie podchodził i mimo tego że tort stał 1,5 dnia w lodówce to masa była nadal rzadka. Mam zamówienie na następny tort i tym razem chce wypróbować mój przepis na krem czekoladowy: 3 batoniki Pawełki toffi, jedna gorzka czekolada, 3/4 szklanki mleka i szklanka cukru wszystko to rozpuszczamy w garnuszku robi się z tego fajna polewa i jako polewa też może służyć. Gdy wystygnie ucieram kostkę masła i margaryny i powoli dodaje polewę trzeba uważać żeby się nie zgotowała na koniec 50 spirytusu i na trochę do lodówki żeby zgęstniała.
Nie wiem czemu masa była rzadka – u mnie jest bardzo zwarta (choć jak robiłam ostatnim razem dałam mniej nutelli – więcej nie miałam). Cieszę się że tort smakował i z chęcią wypróbuję kiedyś Twój pomysł na masę. Pozdrawiam!
Bardzo lubię wypróbowywać nowe przepisy na masy jednym z nich jest też masa śmietanowa ubijam 2 śmietany 30% z 2 rozpuszczonymi galaretkami do tego można dodać jakieś owoce masa jest lekka nie za słodka w sam raz na torty dla dzieci i dla tych którzy nie lubią za słodkich tortów ostatnio robiłam nawet niebieską masę bo znalazłam niebieską galaretkę synek koleżanki był zachwycony bo jego tort był cały niebieski
Witam Ponownie corka ma urodziny wiec,podchodze do tego Tortu 4 raz w ciagu zaledwie 10 dni .
ostatni tort-Czas pieczenia dokladnie jak w opisie,nawet minimalnie dluzej -mak w gornej czesci ciasta byl troche surowy,poprzednie ciasta upiekly sie dobrze.
Tutaj wlasnie bylo moje ostatnie pytanie zwjazane z wysokoscia ciasta robilem dokladnie wtakiej samej formie i naprawde nie wyszlo takie wysokie.
Druga czesc ciasta a wiec biszkopt.skladnikow malo a wiec wyszedl bardzo cieniutki ze niedalo rady go przekroic na pol.A wiec zrobilem tak ze ciasto z maku przekroilem na dwie czesci,tylko bo inaczej nie wydalo i biszkopt wlozylem w srodek przykrywajac druga czescia ciasta makowego oczywiscie pomiedzy wlozylem mase czekoladowa ktora moim zdaniem wychodzi za rzadka.Mimo wszystko moje dzieci atakuja mnie o nowe ciasto oczywiscie podbieraja w nocy z lodowki jak spie.Prosze o sugestie porady.i niwe przepisy.irek
Niemiecka klawjatura .sory
jak wyżej pisałam w komentarzu ja piekłam w prostokątnej blasze tyle czasu ile było napisane i wyszło super żadnego zakalca może to kwestia piekarnika każdy piecze inaczej. Skoro u Pana wyszło trochę surowe to może warto zostawić ciasto na trochę dłużej w piekarniku a i placek orzechowy wyszedł cienki więc upiekłam dwa bo makowy też przekrajałam tylko na dwie części. U mnie masa jak robiłam wyszła też jakaś rzadka ale w komentarzu wyżej zaproponowałam masę którą ja robię bardzo często i jest bardzo chwalona przez wszystkich chodzi mi oczywiście o tą z batoników Pawełków to masa czekoladowa a drugi przepis jest niżej mojego komentarza jest to masa śmietanowa z galaretką rewelacja bo można śmietanę wymienić na jogurt naturalny żeby było mniej kalorycznie
Justo i Irku! Bardzo dziękuję Wam za uwagi – mam nadzieję, że razem doprowadzimy ten tort do perfekcji. Zmieniłam bardzo lekko przepis na biszkopt – powinien wyjść większy, a smak na pewno pozostanie ten sam.
Jeśli chodzi o masę to może problem tkwić w nutelli, bo jak ostatnio robiłam tort – dałam jej mniej i wyszło idealnie. Zmieniłam więc przepis dodając mniej nutelli. Jeśli chodzi o smak masy to jest najmniej ciekawa od razu po przygotowaniu. Jeśli przełożymy tort i schłodzi się przez noc w lodówce, gwarantuję że będzie duuużo lepsza.
Mam nadzieję, że nie zniechęciliście się do tortu i cieszę się, że mimo wszystko smakował 🙂 Pozdrawiam!
Choć byś chciała nie zniechęcisz mnie do tego tortu smaki są super gdy robiła go na chrzciny mojego bratanka bardzo się bałam bo robiłam go wtedy pierwszy raz a bardzo chciałam żeby wyszedł jak najlepiej i taki wyszedł wszystkim smakował. Ciasto super bo mało mąki i takie wilgotne wyszło że prawie nasączać nie trzeba było. Ale dostałam zamówienie na 50 urodziny wujka żeby zrobić taki tort i wypróbuje moją masę z Pawełków porównam i na pewno podzielę się wrażeniami.
Bardzo mi miło i czekam na wieści 🙂
Witam Ponownie ,a wiec robie torta jeszcze raz dzisiaj wedlug nowego przepisu problem taki ze w niemczech niema maki ziemniaczanej jak juz zrobie wrzuce fotke
Kiedys dawno temu jadlem tez tort Makowy ale mial jakis krem bezowy ,tez byl bardzo dobry niestety nieznalazlem przepisu.Odezwe sie .irek
Można zastąpić kukurydzianą
A jeszcze jedno pytanko co do maku kupuje w paczkach 250dkg juz zmielonego,,czy mosze go jeszcze zapazyc?
i czy moge dac cala paczke?
250 dkg ( a właściwie dag ) to 2,5 kg 🙂 podejrzewam, że chodzi o 250 gram a do tego przepisu potrzeba co najmniej 350 gram czyli 1,5 paczki będzie ok. Ja mak zmielony zaparzam (wolę mlekiem niż wodą, wystarczy zalać szklanką i odstawić na 20 minut)
Biszkopt gotowy ale wyszedl twrdszy niz z poprzedniego przepisu,nawet troche dluzej pieklem po przekrojeniu byl troche surowy nie taki pulchny i lekki jak z przepisu,poprzedniego mysle ze ten poprzedni przepis dotyczacy biszkoptu byl lepszy-
Irku, ale powiedz jak biszkopt będzie smakował w torcie po nasączeniu. Ten biszkopt piekłam raz i wyszedł bardzo puszysty. Żeby tak było białka muszą być ubite na fest sztywno
Tort gotowy ale niemialem maki ziemniaczanej,moze dlatego wyszedl troche twardy,zrobilem fotke ale niema jak zamiescic,mysle ze zostane przy poprzednim przepisie jesli chodzi o biszkopt ,mosze przyznac ze dzsiaj wyrosl mi ladnie.Poczestowal bym ale niema jak podac przez ekran
Dodatek mąki ziemniaczanej (ewentualnie kukurydzianej) jest dość istotny. Przy dobrze ubitych białkach biszkopt wychodzi bardzo puszysty. W komentarzu można wkleić link do zdjęcia (może być dowolny link np: z http://www.zapodaj.net czy facebooka) – ja zamienię go na fotę. Jeśli znasz html to będzie jeszcze szybciej – ponieważ tu działają kody 🙂
Piękny i wysoki, szkoda że nie mogę spróbować 🙂
Dodalem mniej nutelli i masa wyszla w sam raz..Jutro urodziny Tort gotowy kawalek podkradlem na prube
———————-JEST OK———————
Cieszę się w takim razie życzę miłego świętowania! 🙂 Pozdrawiam!
————-Dziekuje bardzo, po torcie zostaly tylko wspomnienia————-
czekam na dobre przepisy pozdrawiam wszystkich
i do nastepnego upieczenia———–
Ja ostatnio często próbuje przepisów z internetu wczoraj robiłam tort Pavlovej wszyscy byli zachwyceni mam też kilka fajnych przepisów na ciasta zwłaszcza z orzechami
Gdzie te gospodynie? dzisiaj zrobilem Torcika do masy dodalem wiorki kokosowe wyszdel dobrze
ale robilem go bez biszkoptu.
Ciekawe. A z czym robiłeś jak bez biszkoptu?
Podejrzewam, że z samym makiem. Irek zrobił już tyle tych tortów, że osiągnie mistrzostwo 🙂
Bardzo podziwiam mężczyzna który piecze torty-super
Zrobilem tylko ciasto makowe przelozylem masa czekoladowa z przepisu pietro wyzej.wrzucilem link z ciastem kolezanka jak znajdzie chwile to zamiesci.fotke
-Pieke ciasta itp .jestem nie zastapiony- tez w kuchni
Witam wszystkie Panie
Dzisiaj rano zastanawialem sie co znowu na obiad niewiem czy moge sie tu tak rozpisywac skoro to strona na pieczenie ciast.
Polecam rolady szfajcarskie zawijane w schabie z szynka i serem w srodku w sosie pomidorowym
do tego mizeria ogorek,pomidor i troche oliwek smietana kremowka i przyparawy standardowe
na przystawke zrobilem salatke owocowa
czerwony winogron
ananas mandarynki kiwi
Mysle ze jak rodzina wroci ze szkoly i z pracy to czeka ich niespodzianka.wrzucam fotke mym nadzieje na jej
zamieszczenie.Pozdrawiam—–Zapomnialem dodac ze torcik juz sie piecze
Brzmi bardzo apetycznie Irku, na blogu jak zauważyłeś są nie tylko ciasta – gotujemy wszystko! 🙂 Linku do zdjęcia nie widzę, ale wyobrażam sobie jaką ucztę przyrządziłeś 😉
Dzisiaj na obiad proponuje,duzy schabowy,naprawde duzy-sos krewetkowy pikantny faolka w bulce tartej na maselku,oliwki to juz standard dotego sok z czarnej pozeczki zmieszany z odrobina soku z ananasa i z woda sodowa.przystawka.Salatka owocowa .Poprosze o zamieszczenie linku z fotkami ,ostatnio przeslalem 2 raz link ale chyba nie udalo sie zaiescic zdjec.Pozdrawiam wszystkich.Przepraszam ale mam niemiecka klawiature
Mam takie zapytanie czy mozna bylo by zamiast cukru do torta makowego dac miod jakie bylo by zastosowanie wtedy.
Można dać do masy makowej – wg smaku, do biszkoptu orzechowego miód może być za ciężki
Rolady schabowe z zoltym serem i ogorkiem kiszonym- w panierce
http://zapodaj.net/0bf98e28b0f8f.jpg.html
Każdy spośród nas zetknął się z problemem, rekomenduję zaznajomienie się z materiałem.
Rewelacyjnie wygląda – świetnie przyozdobiony 😀
Witam chciałabym zapytać jakie proporcje potrzeba na ten tort chodzi mi o zwiększenie ilości składników aby upiec go na standardowej blaszce, zależy mi na prostokątnym torcie proszę o pomoc bo tort wygląda cudownie.
Skorzystaj z tego przelicznika: http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek
Dziękuję a powiedzcie czy 160C
to temperatura pieczenia z termoobiegiem czy nie ?
Bez termoobiegu
Ten tort będę robić na święta po raz trzeci, z jedyna różnica w masie. Ja robię masę z bitej śmietany, serka mascarpone i kilku łyżeczek kawy. Przepyszny. palce lizać
Jak mam zmienic ilosc skladnikow gdybym chciala ten tort zrobic na tortownicy 26cm i z 2 blatami makowego i 1 orzechowym?
I love your Polish sweet recipes and would love to make some. I cat find an English translation. Can you help
Unfortunately you’d have to use google translator, because there’s no English version of my website available. But if you’d have any problems with recipes or questions do not hesitate to ask via comment 🙂
Thank you for your Prompt answer to my question. I will try it
Thank you Natalia
Proszę mi napisać jak przygotować mak
Wczoraj zaczęłam robić ten tort ! Biszkopt orzechowy super ale makowy katastrofa ! 160 stopni 40-50 minut zdecydowanie za krótko , po rozkrojeniu środek nie upieczony 🙁 dopiekam przekrojone placki kolejne 20 min. Krem mdły dodałam więcej cukru pudru. Ogólnie potrzeba trochę modyfikacji w tym przepisie. Do wykwintnego bardzo mu daleko.
Od kilku lat robię ten tort, tzn. ciasta , zamiast tej masy robię do niego bitą śmietanę z mascarponę z kawą. Wychodzi obłędny. Uwielbiamy go.
Przepraszam, chciałam pokazać zdjęcie i czy to nie zakalec z ciasta makowego, ale nie mogę przesłać, przeprasza, pozdrawiam.
Ja zrobiłam zgodnie z przepisem – wykwintny to mało powiedziane! To najlepszy tort jaki jedliśmy w życiu. Bogaty, wcale nie za ciężki czy słodki – idealnie skomponowany. Wszyscy w rodzinie zachwyceni, nazwali go królewskim.
Czym można zastąpić Nutelle? Myślałam o zwykłej podtopionej gorzkiej czekoladzie ale nie wiem w jakiej ilości. U mnie jest to kwestia mleka krowiego które musi zostać zastąpione roślinnymi odpowiednikami. Nutellą o ile kojarze w składzie mleko
Biszkopt makowy to jakaś porażka, prawie wcale nie urósł. Nie polecam tego piec