Tort makowyZawsze lubiłam ciasta z makiem. Zawsze na każde urodziny chciałam tort makowy. Dziś chciałabym Wam przedstawić wersję makowo-orzechową. Podobny piecze moja ciocia i mam z nim same miłe wspomnienia. Chciałabym też wspomnieć o okazji na którą był pieczony – niespodzianka dla świeżo upieczonego magistra lotnictwa :). To także idealny tort na Święta.

Ciasto makowe:

  • 40 dag zmielonego maku (ja kupuję zawsze już zmielony w torebkach – robi go kilka firm; nie używajcie gotowych mas makowych w puszce)
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2-3 krople olejku migdałowego
  • 10 jaj
  • cukier wanilinowy
  • 4 łyżki bułki tartej (+do wysypania)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mleko rozpuszczamy z masłem i bardzo gorącym zalewamy mak. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Jeśli kupiliśmy mak niezmielony, przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy do maku. Wsypujemy pozostałe składniki oprócz białek i dokładnie miksujemy. Nagrzewamy piekarnik do 160ºC. Białka natomiast ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy [p dwie łyżki, delikatnie mieszając. Pieczemy ok. 40-50 minut w tortownicy o średnicy ok. 24 cm (tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą).

Biszkopt orzechowy:

  • 6 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich (mielimy w maszynce do kawy, melakserze – lub kupujemy już zmielone)
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubijamy na sztywno pianę z białek. Do piany dodajemy stopniowo cukier, a gdy się rozpuści, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy powoli, stopniowo, pozostałe składniki. Jeśli kupiliśmy orzechy już zmielone – przesiejmy je przez sito (zdarzają się części skorupek). Ciasto pieczemy w 160ºC przez 30-35 minut. Boków tortownicy nie smarujemy. Jeśli mamy dwie takie same tortownice, możemy piec biszkopt i ciasto makowe równocześnie.

Masa:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2-4 łyżki nutelli – ilość wg uznania
  • 1 kostka margaryny  (250 g, najlepiej o temperaturze pokojowej, będzie się lepiej ucierać)
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1/2 – 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich – wg uznania

Gotujemy 2 szklanki mleka, zaś do pozostałej szklanki wsypujemy 2 budynie. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gorącego mleka cały czas mieszając do zgęstnienia.  Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę miksujemy dodając po łyżce zimnego budyniu. Dodajemy pozostałe składniki.  Możemy odstawić na pół godziny do lodówki zanim przełożymy placki, tort nie będzie się “chwiał”.

Ciasto makowe kroimy na 3 równe części, natomiast biszkopt na dwie. Przygotowujemy ok. 300 ml gorzkiej herbaty z cytryną do nasączenia placków. Układamy placki w kolejności: mak – biszkopt – mak – biszkopt – mak. Uprzednio nasączając placki herbatą i przekładając je oczywiście masą. Tort dekorujemy wg uznania. Przed podaniem należy go schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Tort makowy

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych