Jeśli lubisz placki ziemniaczane, na pewno polubisz leśne gniazdka. To ciekawy pomysł na inne niż dotychczas śniadanie. Leśne gniazdka to mini-zapiekanki, które można przygotować w foremkach od muffinek (12-14 sztuk) lub kokilkach (6 sztuk). Dobre, również na zimno.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 g pieczarek
- 2 parówki lub 80 g boczku
- 1 cebula
- 3 jajka
- pół pęczka pietruszki
- oliwa z oliwek
- papryka słodka do posypania
- sól, pieprz
Pieczarki należy obrać i pokroić w półplasterki. Przesmażamy je na oliwie przez 5 minut. Następnie zdejmujemy, a na patelnię wrzucamy parówki pokrojone w cienkie plasterki (lub boczek pokrojony w małą kostkę). Tyle samo smażymy. Parówki zdejmujemy, i wrzucamy do pieczarek, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę. Smażymy, aż się zeszkli. Potem odkładamy do dużej miski. Na tarce o grubych oczkach trzemy ziemniaki. Na gorącą patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i przesmażamy ziemniaki cały czas mieszając przez ok. 7 minut (jak nie będziemy mieszać zrobi się nam placek ziemniaczany). Ziemniaki wsypujemy do miski z cebulą. Energicznie mieszamy ziemniaki z 3 jajkami. Dodajemy pokrojoną pietruszkę i solidnie solimy i pieprzymy. Tak przygotowaną masę nakładamy do foremek na mufinki lub kokilek (wysmarowanych tłuszczem) tworząc wgłębienie, w które nakładamy pieczarki z parówką (lub boczkiem). Posypujemy papryką. Pieczemy w 200ºC przez 12-15 min. Jeśli danie robimy w kokilce i zostało nam jeszcze miejsca możemy na górze wbić jajko. Ja zrobiłam dwie wersje, ale bardziej chyba smakowało mi w wersji mufinkowej bez jajka.
Ekstra przepis! Gniazdka wyszły bardzo smaczne!