Wykwintny tort makowy

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (13 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Tort makowyZawsze lubiłam ciasta z makiem. Zawsze na każde urodziny chciałam tort makowy. Dziś chciałabym Wam przedstawić wersję makowo-orzechową. Podobny piecze moja ciocia i mam z nim same miłe wspomnienia. Chciałabym też wspomnieć o okazji na którą był pieczony – niespodzianka dla świeżo upieczonego magistra lotnictwa :) . To także idealny tort na Święta.

Ciasto makowe:

  • 30-40 dag sparzonego i zmielonego maku (ja kupuję zawsze już zmielony w torebkach – robi go kilka firm; nie używajcie gotowych mas makowych w puszce)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2-3 krople olejku migdałowego (opcjonalnie)
  • 10 jaj
  • cukier wanilinowy
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nagrzewamy piekarnik do 160ºC. Sparzony i zmielony mak (jeśli udało nam się kupić mielony w torebce, nie trzeba parzyć i oczywiście mielić) należy utrzeć mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym stopniowo dodając po jednym żółtku. Wsypać pozostałe składniki oprócz białek i dokładnie zmiksować. Białka natomiast należy ubić na sztywno i stopniowo zmieszać z ciastem łyżką. Piec ok. 40 minut w tortownicy o średnicy ok. 24 cm (tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką).

Biszkopt orzechowy:

  • 6 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich (mielimy w maszynce do kawy, melakserze – lub kupujemy już zmielone)
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubijamy na sztywno pianę z białek. Do piany dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy powoli pozostałe składniki. Jeśli kupiliśmy orzechy już zmielone – przesiejmy je przez sito (zdarzają się części skorupek). Ciasto pieczemy w 160ºC przez 30 minut. Boków tortownicy nie smarujemy. Jeśli mamy dwie takie same tortownice, możemy piec biszkopt i ciasto makowe równocześnie.

Masa:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2-4 łyżki nutelli – ilość wg uznania
  • kostka margaryny (najlepiej o temperaturze pokojowej, będzie się lepiej ucierać)
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1/2 – 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich – wg uznania

Gotujemy 2 szklanki mleka, zaś do pozostałej szklanki wsypujemy 2 budynie. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gorącego mleka cały czas mieszając przez ok. 3 minuty.  Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. Zimny miksujemy z pozostałymi składnikami.  Możemy odstawić na pół godziny do lodówki zanim przełożymy placki, tort nie będzie się „chwiał”.

Ciasto makowe kroimy na 3 równe części, natomiast biszkopt na dwie. Przygotowujemy ok. 300 ml gorzkiej herbaty z cytryną do nasączenia placków. Układamy placki w kolejności: mak – biszkopt – mak – biszkopt – mak. Uprzednio nasączając placki herbatą i przekładając je oczywiście masą. Tort dekorujemy wg uznania. Przed podaniem należy go schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Tort makowy

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

46 Odpowiedzi na Wykwintny tort makowy

  1. karmel-itka napisał/a:

    wow, prezentuje się obłędnie!
    lubię połączenie maku i takiego delikatnego kremu. mniaam!

  2. DarkANGELika napisał/a:

    Jaki wysoki;) Prezentuje się idealnie;)

  3. Samantha napisał/a:

    Wyśmienity, wspaniałe smaki, pozdrawiam :)

  4. Krysia napisał/a:

    Fantastyczny, wielki i pięknie makowy. Na świątecznym stole skupiałby chyba całą uwagę :)

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

  5. moniak napisał/a:

    Tort prezentuje się znakomicie. I dlatego postanowiłam go upiec. Mam tylko pytanie; czy tej masy wystarczy również do dekoracji tortu na wierzchu i z boku? Czy lepiej przygotować inna masę (tylko jaka pasowałaby aby nie zepsuć smaku tortu)?

    • Natalia napisał/a:

      Ja zawsze staram się tak rozłożyć masę, aby starczyło na dekorację (używam tortownicy 24cm). Ale na przykład moja ciocia zawsze oblewa tort polewą czekoladową z kakao, masła, cukru, śmietany i wody, a na końcu ozdabia połówkami orzechów włoskich. Obie wersje smakują pysznie :)

  6. Ania napisał/a:

    Zrobiłam. Wyszedł wyśmienicie :-) Dzięki za super przepis

  7. Karen Awizen napisał/a:

    Przepyszny! Ponieważ jest z makiem, jedliśmy go na Nowy Rok 2013. Nowa konkurencja dla klasycznego makowca.

  8. irek napisał/a:

    Ale ten tort nie wychodzi taki wysoki,z 5 jajek wychodzi bardzo malo tego ciasta,ciasto zrobilem dokladnie wedlug przepisu ale nie wyszlo takie wysokie robilem tego torta 3 razy juz,w smaku dobry.

  9. Justa napisał/a:

    Zrobiłam na chrzciny mojego bratanka tylko robiłam go w prostokątnej blasze i żeby tort miał odpowiednią wysokość musiała upiec po dwa placki. Co mi się najbardziej podobało to to że nie dajesz do ciasta dużo mąki i placki nie są suche więc nie trzeba ich za bardzo nasączać. W smaku też super bo nie za słodkie a co mi się nie podobało to smak kremu jakoś mi nie podchodził i mimo tego że tort stał 1,5 dnia w lodówce to masa była nadal rzadka. Mam zamówienie na następny tort i tym razem chce wypróbować mój przepis na krem czekoladowy: 3 batoniki Pawełki toffi, jedna gorzka czekolada, 3/4 szklanki mleka i szklanka cukru wszystko to rozpuszczamy w garnuszku robi się z tego fajna polewa i jako polewa też może służyć. Gdy wystygnie ucieram kostkę masła i margaryny i powoli dodaje polewę trzeba uważać żeby się nie zgotowała na koniec 50 spirytusu i na trochę do lodówki żeby zgęstniała.

    • Natalia napisał/a:

      Nie wiem czemu masa była rzadka – u mnie jest bardzo zwarta (choć jak robiłam ostatnim razem dałam mniej nutelli – więcej nie miałam). Cieszę się że tort smakował i z chęcią wypróbuję kiedyś Twój pomysł na masę. Pozdrawiam!

    • Justa napisał/a:

      Bardzo lubię wypróbowywać nowe przepisy na masy jednym z nich jest też masa śmietanowa ubijam 2 śmietany 30% z 2 rozpuszczonymi galaretkami do tego można dodać jakieś owoce masa jest lekka nie za słodka w sam raz na torty dla dzieci i dla tych którzy nie lubią za słodkich tortów ostatnio robiłam nawet niebieską masę bo znalazłam niebieską galaretkę synek koleżanki był zachwycony bo jego tort był cały niebieski

  10. irek12371 napisał/a:

    Witam Ponownie corka ma urodziny wiec,podchodze do tego Tortu 4 raz w ciagu zaledwie 10 dni .
    ostatni tort-Czas pieczenia dokladnie jak w opisie,nawet minimalnie dluzej -mak w gornej czesci ciasta byl troche surowy,poprzednie ciasta upiekly sie dobrze.
    Tutaj wlasnie bylo moje ostatnie pytanie zwjazane z wysokoscia ciasta robilem dokladnie wtakiej samej formie i naprawde nie wyszlo takie wysokie.
    Druga czesc ciasta a wiec biszkopt.skladnikow malo a wiec wyszedl bardzo cieniutki ze niedalo rady go przekroic na pol.A wiec zrobilem tak ze ciasto z maku przekroilem na dwie czesci,tylko bo inaczej nie wydalo i biszkopt wlozylem w srodek przykrywajac druga czescia ciasta makowego oczywiscie pomiedzy wlozylem mase czekoladowa ktora moim zdaniem wychodzi za rzadka.Mimo wszystko moje dzieci atakuja mnie o nowe ciasto oczywiscie podbieraja w nocy z lodowki jak spie.Prosze o sugestie porady.i niwe przepisy.irek
    Niemiecka klawjatura .sory

    • Justa napisał/a:

      jak wyżej pisałam w komentarzu ja piekłam w prostokątnej blasze tyle czasu ile było napisane i wyszło super żadnego zakalca może to kwestia piekarnika każdy piecze inaczej. Skoro u Pana wyszło trochę surowe to może warto zostawić ciasto na trochę dłużej w piekarniku a i placek orzechowy wyszedł cienki więc upiekłam dwa bo makowy też przekrajałam tylko na dwie części. U mnie masa jak robiłam wyszła też jakaś rzadka ale w komentarzu wyżej zaproponowałam masę którą ja robię bardzo często i jest bardzo chwalona przez wszystkich chodzi mi oczywiście o tą z batoników Pawełków to masa czekoladowa a drugi przepis jest niżej mojego komentarza jest to masa śmietanowa z galaretką rewelacja bo można śmietanę wymienić na jogurt naturalny żeby było mniej kalorycznie

    • Natalia napisał/a:

      Justo i Irku! Bardzo dziękuję Wam za uwagi – mam nadzieję, że razem doprowadzimy ten tort do perfekcji. Zmieniłam bardzo lekko przepis na biszkopt – powinien wyjść większy, a smak na pewno pozostanie ten sam.

      Jeśli chodzi o masę to może problem tkwić w nutelli, bo jak ostatnio robiłam tort – dałam jej mniej i wyszło idealnie. Zmieniłam więc przepis dodając mniej nutelli. Jeśli chodzi o smak masy to jest najmniej ciekawa od razu po przygotowaniu. Jeśli przełożymy tort i schłodzi się przez noc w lodówce, gwarantuję że będzie duuużo lepsza.

      Mam nadzieję, że nie zniechęciliście się do tortu i cieszę się, że mimo wszystko smakował :) Pozdrawiam!

  11. Justa napisał/a:

    Choć byś chciała nie zniechęcisz mnie do tego tortu smaki są super gdy robiła go na chrzciny mojego bratanka bardzo się bałam bo robiłam go wtedy pierwszy raz a bardzo chciałam żeby wyszedł jak najlepiej i taki wyszedł wszystkim smakował. Ciasto super bo mało mąki i takie wilgotne wyszło że prawie nasączać nie trzeba było. Ale dostałam zamówienie na 50 urodziny wujka żeby zrobić taki tort i wypróbuje moją masę z Pawełków porównam i na pewno podzielę się wrażeniami.

  12. irek napisał/a:

    Witam Ponownie ,a wiec robie torta jeszcze raz dzisiaj wedlug nowego przepisu problem taki ze w niemczech niema maki ziemniaczanej jak juz zrobie wrzuce fotke
    Kiedys dawno temu jadlem tez tort Makowy ale mial jakis krem bezowy ,tez byl bardzo dobry niestety nieznalazlem przepisu.Odezwe sie .irek

  13. irek napisał/a:

    A jeszcze jedno pytanko co do maku kupuje w paczkach 250dkg juz zmielonego,,czy mosze go jeszcze zapazyc?
    i czy moge dac cala paczke?

    • Natalia napisał/a:

      250 dkg ( a właściwie dag ) to 2,5 kg :) podejrzewam, że chodzi o 250 gram a do tego przepisu potrzeba co najmniej 350 gram czyli 1,5 paczki będzie ok. Ja mak zmielony zaparzam (wolę mlekiem niż wodą, wystarczy zalać szklanką i odstawić na 20 minut)

  14. irek napisał/a:

    Biszkopt gotowy ale wyszedl twrdszy niz z poprzedniego przepisu,nawet troche dluzej pieklem po przekrojeniu byl troche surowy nie taki pulchny i lekki jak z przepisu,poprzedniego mysle ze ten poprzedni przepis dotyczacy biszkoptu byl lepszy-

    • Natalia napisał/a:

      Irku, ale powiedz jak biszkopt będzie smakował w torcie po nasączeniu. Ten biszkopt piekłam raz i wyszedł bardzo puszysty. Żeby tak było białka muszą być ubite na fest sztywno

  15. irek napisał/a:

    Tort gotowy ale niemialem maki ziemniaczanej,moze dlatego wyszedl troche twardy,zrobilem fotke ale niema jak zamiescic,mysle ze zostane przy poprzednim przepisie jesli chodzi o biszkopt ,mosze przyznac ze dzsiaj wyrosl mi ladnie.Poczestowal bym ale niema jak podac przez ekran

    • Natalia napisał/a:

      Dodatek mąki ziemniaczanej (ewentualnie kukurydzianej) jest dość istotny. Przy dobrze ubitych białkach biszkopt wychodzi bardzo puszysty. W komentarzu można wkleić link do zdjęcia (może być dowolny link np: z http://www.zapodaj.net czy facebooka) – ja zamienię go na fotę. Jeśli znasz html to będzie jeszcze szybciej – ponieważ tu działają kody :)

  16. irek napisał/a:

    Dodalem mniej nutelli i masa wyszla w sam raz..Jutro urodziny Tort gotowy kawalek podkradlem na prube
    ———————-JEST OK———————

  17. irek napisał/a:

    ————-Dziekuje bardzo, po torcie zostaly tylko wspomnienia————-
    czekam na dobre przepisy pozdrawiam wszystkich
    i do nastepnego upieczenia———–

    • Justa napisał/a:

      Ja ostatnio często próbuje przepisów z internetu wczoraj robiłam tort Pavlovej wszyscy byli zachwyceni mam też kilka fajnych przepisów na ciasta zwłaszcza z orzechami

  18. irek napisał/a:

    Gdzie te gospodynie? dzisiaj zrobilem Torcika do masy dodalem wiorki kokosowe wyszdel dobrze
    ale robilem go bez biszkoptu.

  19. Justa napisał/a:

    Ciekawe. A z czym robiłeś jak bez biszkoptu?

  20. irek napisał/a:

    Zrobilem tylko ciasto makowe przelozylem masa czekoladowa z przepisu pietro wyzej.wrzucilem link z ciastem kolezanka jak znajdzie chwile to zamiesci.fotke
    -Pieke ciasta itp .jestem nie zastapiony- tez w kuchni

  21. irek napisał/a:

    Witam wszystkie Panie
    Dzisiaj rano zastanawialem sie co znowu na obiad niewiem czy moge sie tu tak rozpisywac skoro to strona na pieczenie ciast.
    Polecam rolady szfajcarskie zawijane w schabie z szynka i serem w srodku w sosie pomidorowym
    do tego mizeria ogorek,pomidor i troche oliwek smietana kremowka i przyparawy standardowe
    na przystawke zrobilem salatke owocowa
    czerwony winogron
    ananas mandarynki kiwi
    Mysle ze jak rodzina wroci ze szkoly i z pracy to czeka ich niespodzianka.wrzucam fotke mym nadzieje na jej
    zamieszczenie.Pozdrawiam—–Zapomnialem dodac ze torcik juz sie piecze

    • Natalia napisał/a:

      Brzmi bardzo apetycznie Irku, na blogu jak zauważyłeś są nie tylko ciasta – gotujemy wszystko! :) Linku do zdjęcia nie widzę, ale wyobrażam sobie jaką ucztę przyrządziłeś ;)

  22. irek napisał/a:

    Dzisiaj na obiad proponuje,duzy schabowy,naprawde duzy-sos krewetkowy pikantny faolka w bulce tartej na maselku,oliwki to juz standard dotego sok z czarnej pozeczki zmieszany z odrobina soku z ananasa i z woda sodowa.przystawka.Salatka owocowa .Poprosze o zamieszczenie linku z fotkami ,ostatnio przeslalem 2 raz link ale chyba nie udalo sie zaiescic zdjec.Pozdrawiam wszystkich.Przepraszam ale mam niemiecka klawiature

    Obiad

  23. irek napisał/a:

    Mam takie zapytanie czy mozna bylo by zamiast cukru do torta makowego dac miod jakie bylo by zastosowanie wtedy.

  24. irek napisał/a:

    Rolady schabowe z zoltym serem i ogorkiem kiszonym- w panierce

    http://zapodaj.net/0bf98e28b0f8f.jpg.html

  25. Każdy spośród nas zetknął się z problemem, rekomenduję zaznajomienie się z materiałem.

  26. wenus-lifestyle napisał/a:

    Rewelacyjnie wygląda – świetnie przyozdobiony :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)