Tarta z porzeczkami i bezą. Półkruche ciasto, kwaśne porzeczki i słodka, chrupiąca beza. Do tego przepisu możemy użyć zarówno białych, czarnych, jak i czerwonych owoców. Ja miałam akurat czerwone porzeczki, dzięki którym tarta nabrała pięknego koloru. Kruche ciasto możemy zrobić w malakserze – wtedy placek będzie mniej pracochłonny. Sama tarta jest pyszna – pełna kontrastów i różnych struktur. Możemy podawać na zimno i na ciepło.
Składniki na spód:
- 150 g zimnego masła (3/4 kostki)
- 250 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki)
- 60 g cukru (1/3 szklanki)
- 3 żółtka jaj
- 1 łyżka gęstej śmietany (lub 2 łyżki wody)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch tarty:
- 250 g porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych)
- 110 g cukru (2/3 szklanki)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka kakao
- 3 białka jaj
Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (można też pulsacyjnie wyrobić je w malakserze, a następnie bardzo krótko wyrobić ręcznie). Ciasto dzielimy na dwie części – jedną dużą i jedną małą. Do małej części dodajemy 1 łyżkę kakao i wyrabiamy, aż je całe wchłonie. Wkładamy oba ciasta do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (160° z termoobiegiem). Wyjmujemy z lodówki duże ciasto i wałkujemy je na wielkość formy do tarty (ja robię to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Wykładamy ciastem formę i nakłuwamy je widelcem. Ja dodatkowo przed pieczeniem obciążam ciasto – wykładam na wierzch papier do pieczenia i wsypuję suchą fasolę lub groch. Podpiekamy tak przygotowany spód przez 10 minut. W tym czasie porzeczki myjemy i pozbawiamy szypułek. Posypujemy je cukrem pudrem i kaszą – delikatnie mieszamy.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i wysypujemy porzeczki. Na wierzch ścieramy na tarce kakaową część ciasta z lodówki. Ponownie podpiekamy – ok. 10 minut. W tym czasie białka ubijamy, a następnie powoli, stopniowo dosypujemy cukier. Ubijamy, aż białka będą lśniące i sztywne. Wykładamy białka na podpieczoną tartę, rozsmarowujemy oraz robimy fantazyjne wzory łyżką – dotykając jej dnem do białek i szybko odrywając. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach (ja wstawiam w drzwiczki drewnianą łopatkę) przez ok. 40 minut.
Pięknie się prezentuje.
Nie dalej ja wczoraj rozmawiałam z moją Mamą i mówiłam, że mam ogromną ochotę na ciasto z owocami i bezą. Chyba czytasz w moich myślach. 🙂 Wygląda pięknie!
Obłędnie wygląda, mniam! 🙂
cudowna!!
Połączenie znakomite. Beza i porzeczki, sama rozkosz 😀
Ty i te Twoje wspaniałe wypieki 🙂
Na jaką średnicę blachy jest tren przepis??
Moja forma na tartę ma 23-24 cm ale ciasta starczy także na ciut większą
moja ma 31cm czy powinnam zwiększyć proporcje ciasta??
a właśnie czy mogę użyć porzeczki mrożone ??
To spora, ja bym zwiększyła proporcje o 1/3. Porzeczki mrożone po odmrożeniu mają sporo wody, trzeba by dodać dodatkową łyżkę kaszy, aby zebrała soki – ale i tak spód z nimi może trochę namoknąć
a gdybym od razu mrożone porzeczki położyła na ciasto i włożyła do piekarnika ??
Tak można, ale one i tak te wodę puszczą, dlatego użyj więcej kaszy manny – ona wchłonie jej nadmiar
Bardzo dziękuje, biorę się do roboty 😀
To była moja pierwsza tarta ale muszę przyznać, że wyszła świetnie i jest przepyszna 😀
Będę częściej zaglądać na bloga 🙂
Dzięki, zapraszam 🙂
Kwaśne porzeczki i słodka beza !! pycha!
Jak ja lubię takie ciasta, smak kwaśny i słodki to dla mnie rewelacja 🙂
Bardzo lubię takie połączenia:) Prezentuje się doskonale, chętnie bym spróbowała.
JA patrze na twoje ciasta od razu robię się głodna!
Rewelacyjnie wyglądają i pewnie tak samo smakują:)
Lekko ciepła, do tego lody waniliowe, jedzeniowa rozkosz, boskie!
Wspaniały, baardzo apetyczny kawałek ciacha 🙂 Nie odmówiłabym!
Jejku, jak wspaniale wygląda! Przepyszna tarta Natalio.
Pozdrawiam Cię 🙂
cudowna tarta.chyba tylko tyle wypada napisać : )
Tarta bardzo kusząca, idealna na deser. Kwaskowate porzeczki pasują do tego ciasta 🙂
Co za zdjęcia! Tarta wygląda rewelacyjnie i smakowicie. Nie miałam okazji próbować opcji z bezą, także zapisuję przepis i będę tu zaglądać 🙂
Pozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com
Tarta tak zakończona beza musiała smakować wybornie 🙂 Już bym chętnie sięgnęła po ten kawałek 🙂
Rzeczywiście ciasto wygląda rewelacyjnie, a patrząc na składniki to smakuje pewnie jeszcze lepiej !!!!
Bardzo, bardzo fajna tarta, bo z porzeczkami, bo z bezą, bo pięknie wygląda 🙂 Aż kusi, żeby taką zrobić 🙂
Ależ musiała być pyszna! Mniam 🙂
fajne ciacho 🙂 u mnie też ostatnio była tarta z porzeczkami 🙂
Kwaśne porzeczki, słodka beza, kruchutki spód… Ależ to musiało być pyszne!
Ojeeeeeeej! Aż ślinka cieknie!!!!!!!
Porzeczki i bez to duet doskonały!
Umiesz kusić:)
Takiej tarcie nikt się nie oprze.
Wygląda kusząco :)!
Wygląda wspaniale. Jak z wykwintnej cukierni 🙂
Właśnie piekę to ciasto, już nie mogę się doczekać aż spróbuję 🙂
Jak długo można przechowywać tartę w lodwóce?