Polędwiczki z sosem porzeczkowymPolędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które bardzo dobrze łączy się z kwaśnymi owocami. Teraz, gdy mamy wysyp porzeczek – warto wykorzystać odrobinę nie tylko na wypieki, ale i na wspaniałe, owocowe sosy. Polędwiczki z sosem porzeczkowym to danie sezonowe, eleganckie i bardzo proste do przyrządzenia. Słodko-kwaśny sos nadaje mięsu zdecydowanego charakteru i sprawia, że ma niepowtarzalny smak.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki listków rozmarynu (najlepiej świeżego)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Sos z porzeczek:

  • 1 szklanka czerwonych porzeczek
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól, pieprz

Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na ok. 2 cm plastry. Każdy plaster lekko rozpłaszczamy dłonią (nie rozbijamy młotkiem – mięso jest zbyt delikatne). Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, wyciskamy czosnek, dodajemy drobno posiekany rozmaryn oraz doprawiamy płaską łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Mieszamy i wkładamy do marynaty polędwiczki. Dokładnie obtaczamy w niej wszystkie kawałki i zostawiamy na 30 minut.

W tym czasie myjemy i przebieramy porzeczki. Wsypujemy je do rondelka i zalewamy ok. 1/3 szklanki wody. Dodajemy miód, ocet i posiekany rozmaryn. Dusimy przez ok. 20 minut. Po tym czasie całość możemy zmiksować blenderem. Solimy i pieprzymy do smaku.

Na dużej patelni silnie rozgrzewamy małą ilość oleju. Smażymy po kilka sztuk polędwiczek (nie mogą się dotykać na patelni) przez 3 minuty z pierwszej strony i 2 minuty z drugiej. Usmażone polędwiczki odkładamy i smażymy następne. Podajemy polane sosem. Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami.

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
200 kcal 1119 kcal
Węglowodany
9 g 53 g
w tym cukry
8 g 45 g
Tłuszcz
14 g 80 g
w tym kwasy tł. nasycone
2 g 14 g
Białko
8 g 45 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
1 g 5 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!