Tarta z porzeczkami i bezą

Tarta z porzeczkami i beząTarta z porzeczkami i bezą. Półkruche ciasto, kwaśne porzeczki i słodka, chrupiąca beza. Do tego przepisu możemy użyć zarówno białych, czarnych, jak i czerwonych owoców. Ja miałam akurat czerwone porzeczki, dzięki którym tarta nabrała pięknego koloru. Kruche ciasto możemy zrobić w malakserze – wtedy placek będzie mniej pracochłonny. Sama tarta jest pyszna – pełna kontrastów i różnych struktur. Możemy podawać na zimno i na ciepło.

Składniki na spód:

  • 150 g zimnego masła (3/4 kostki)
  • 250 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki)
  • 60 g cukru (1/3 szklanki)
  • 3 żółtka jaj
  • 1 łyżka gęstej śmietany (lub 2 łyżki wody)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch tarty:

  • 250 g porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych)
  • 110 g cukru (2/3 szklanki)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka kakao
  • 3 białka jaj

Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (można też pulsacyjnie wyrobić je w malakserze, a następnie bardzo krótko wyrobić ręcznie). Ciasto dzielimy na dwie części – jedną dużą i jedną małą. Do małej części dodajemy 1 łyżkę kakao i wyrabiamy, aż je całe wchłonie. Wkładamy oba ciasta do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (160° z termoobiegiem). Wyjmujemy z lodówki duże ciasto i wałkujemy je na wielkość formy do tarty (ja robię to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Wykładamy ciastem formę i nakłuwamy je widelcem. Ja dodatkowo przed pieczeniem obciążam ciasto – wykładam na wierzch papier do pieczenia i wsypuję suchą fasolę lub groch. Podpiekamy tak przygotowany spód przez 10 minut. W tym czasie porzeczki myjemy i pozbawiamy szypułek. Posypujemy je cukrem pudrem i kaszą – delikatnie mieszamy.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i wysypujemy porzeczki. Na wierzch ścieramy na tarce kakaową część ciasta z lodówki. Ponownie podpiekamy – ok. 10 minut. W tym czasie białka ubijamy, a następnie powoli, stopniowo dosypujemy cukier. Ubijamy, aż białka będą lśniące i sztywne. Wykładamy białka na podpieczoną tartę, rozsmarowujemy oraz robimy fantazyjne wzory łyżką – dotykając jej dnem do białek i szybko odrywając. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach (ja wstawiam w drzwiczki drewnianą łopatkę) przez ok. 40 minut.

Tarta z porzeczkami i bezą

Tarta z porzeczkami i bezą

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

38 Odpowiedzi na Tarta z porzeczkami i bezą

  1. Natalia - Poezja Smaku hania-kasia napisał/a:

    Pięknie się prezentuje.

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Nie dalej ja wczoraj rozmawiałam z moją Mamą i mówiłam, że mam ogromną ochotę na ciasto z owocami i bezą. Chyba czytasz w moich myślach. 🙂 Wygląda pięknie!

  3. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Obłędnie wygląda, mniam! 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Sosna napisał/a:

    Połączenie znakomite. Beza i porzeczki, sama rozkosz 😀

  5. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Ty i te Twoje wspaniałe wypieki 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Daria napisał/a:

    Na jaką średnicę blachy jest tren przepis??

  7. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Kwaśne porzeczki i słodka beza !! pycha!

  8. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Jak ja lubię takie ciasta, smak kwaśny i słodki to dla mnie rewelacja 🙂

  9. Bardzo lubię takie połączenia:) Prezentuje się doskonale, chętnie bym spróbowała.

  10. Natalia - Poezja Smaku kinia napisał/a:

    JA patrze na twoje ciasta od razu robię się głodna!
    Rewelacyjnie wyglądają i pewnie tak samo smakują:)

  11. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Lekko ciepła, do tego lody waniliowe, jedzeniowa rozkosz, boskie!

  12. Wspaniały, baardzo apetyczny kawałek ciacha 🙂 Nie odmówiłabym!

  13. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Jejku, jak wspaniale wygląda! Przepyszna tarta Natalio.
    Pozdrawiam Cię 🙂

  14. cudowna tarta.chyba tylko tyle wypada napisać : )

  15. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Tarta bardzo kusząca, idealna na deser. Kwaskowate porzeczki pasują do tego ciasta 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku Elena Monin napisał/a:

    Co za zdjęcia! Tarta wygląda rewelacyjnie i smakowicie. Nie miałam okazji próbować opcji z bezą, także zapisuję przepis i będę tu zaglądać 🙂

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

  17. Natalia - Poezja Smaku Marcelina napisał/a:

    Tarta tak zakończona beza musiała smakować wybornie 🙂 Już bym chętnie sięgnęła po ten kawałek 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku Twój Raj napisał/a:

    Rzeczywiście ciasto wygląda rewelacyjnie, a patrząc na składniki to smakuje pewnie jeszcze lepiej !!!!

  19. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Bardzo, bardzo fajna tarta, bo z porzeczkami, bo z bezą, bo pięknie wygląda 🙂 Aż kusi, żeby taką zrobić 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Ależ musiała być pyszna! Mniam 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    fajne ciacho 🙂 u mnie też ostatnio była tarta z porzeczkami 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku gin napisał/a:

    Kwaśne porzeczki, słodka beza, kruchutki spód… Ależ to musiało być pyszne!

  23. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Ojeeeeeeej! Aż ślinka cieknie!!!!!!!

  24. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Porzeczki i bez to duet doskonały!

  25. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Umiesz kusić:)

  26. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Takiej tarcie nikt się nie oprze.

  27. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wygląda kusząco :)!

  28. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Wygląda wspaniale. Jak z wykwintnej cukierni 🙂

  29. Natalia - Poezja Smaku Karolina napisał/a:

    Właśnie piekę to ciasto, już nie mogę się doczekać aż spróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)