Papryka faszerowana mięsem i ryżemFaszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na letni obiad. Klasyką jest papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Mięso z nadzienia jest wyjątkowo wilgotne, ponieważ cały czas zbiera soki z papryki. Pieczarki i pietruszka nadają smaku, a dzięki ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków. Mnie kolorowy wygląd papryki, zawsze zachęca do jej jedzenia.

Składniki:

  • ok. 6 papryk podobnej wielkości
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dużych pieczarek
  • 400 – 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u  mnie karkówka)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g białego ryżu (1 torebka)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu i przelewamy zimną wodą. Mięso mielimy wraz z cebulą i ząbkami czosnku (jeśli mięso zmielono nam w sklepie, ząbki czosnku wyciskamy, a cebule drobno siekamy i dodajemy do mięsa). Siekamy pół pęczka natki i dodajemy do pozostałych składników.  Dodajemy także obrane i starte na tarce jarzynowej pieczarki. Dosypujemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy rękami, aż składniki połączą się. Na końcu dosypujemy ugotowany ryż i ponownie mieszamy. Papryki myjemy i odcinamy górne części. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Faszerujemy papryki przygotowaną masą mięsno-ryżową i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy “czapeczkami” z odkrojonej części i spryskujemy delikatnie oliwą. Wlewamy do środka naczynia pół szklanki wody. Pieczemy w 180°C (170°C z termoobiegiem) przez 45 minut bez przykrycia. Podajemy same – bez dodatków, z sosem pieczarkowym lub z sałatą skropioną winegretem.

Papryki możemy nadziać wcześniej, a upiec przed podaniem.

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych