Szaszłyki z kurczakiem i warzywami są już z nami od majówki. Czasem w samej wersji warzywnej (jako dodatek do karkówki), a czasem w wersji mięsnej. Gdy pogoda nie dopisuje, można upiec je w piekarniku i cieszyć się lekkim obiadem w domu. Marynata ajvarowa sprawdza się do nich doskonale. Najlepiej przyrządzić je kilka godzin lub dzień wcześniej. Gotowe szaszłyki podaję z sosem czosnkowym w wersji konkretnej, a w wersji lekkiej po prostu z ajvarem.
Składniki (na 10 szaszłyków):
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 małe cukinie
- 3 papryki (mogą być kolorowe)
- ok. 20 sztuk małych pieczarek (lub 10 dużych)
- 10 szalotek (lub 2 białe lub czerwone cebule)
- 10 pomidorków koktajlowych
Marynata:
- 3 łyżki ajvaru
- 2 duże, wyciśnięte ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3/4 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- świeżo mielony pieprz
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 mały, wyciśnięty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli, pieprzu, cukru, oregano lub czosnku niedźwiedziego
Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy z błon i kostek. Dzielimy na 20 kawałków. Solimy i wrzucamy do bardzo dużej miski. Cukiniom odkrawamy końce i każdą dzielimy na ok. 15 plastrów. Pieczarkom odrywamy ogonki i wyrzucamy je, a główki obieramy. Jeśli są duże kroimy na pół. Szalotki obieramy (jeśli używamy cebuli to dodatkowo kroimy je tak, aby uzyskać łącznie ok. 10 kawałków). Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy każdą sztukę na ok. 10 kawałków. Pomidorki myjemy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski z kurczakiem.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Polewamy nią składniki szaszłyków. Mieszamy, aby każdy kawałek oblepił się marynatą. Przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce (na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc).
Nabijamy na 10 drewnianych lub metalowych patyczków do szaszłyków (drewniane moczymy wcześniej przez 15 minut w wodzie). Nadziewamy na przykład wg kolejności: papryka -> cukinia -> kurczak -> pieczarka -> papryka -> szalotka (cebula) -> pomidor -> cukinia -> kurczak -> pieczarka -> papryka -> cukinia. Pieczemy na rozgrzanym grillu lub piekarniku z opcją grill (200°C) do zarumienienia. W czasie gdy szaszłyki się pieką mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu i odstawiamy na 10 minut do przegryzienia.
Marynata z ajvarem? Bardzo mi się podoba:-)
Bardzo smakowicie wyglądają. Ajvaru niestety jeszcze nie próbowałam, wszystko zatem przede mną. No,ale takie szaszłyki bardzo lubię.:)
Pozdrawiam serdecznie.
Pieczone bakłażany i papryka – warto spróbować, tym bardziej że teraz nie koniecznie musimy robić go sami – dostępny jest w większości sklepów. Jak posmakuje, warto uruchomić domową produkcję 🙂
Fantastyczne szaszłyki!
Z ajvarem nie szalałam, czas to zmienić bo szaszłyki wyglądają uwodzicielsko 🙂
Mmm… wygląda pysznie! Pewnie tak samo smakuje;)
Dawno, dawno , dawno temu … robiłam szaszłyki. Muszę znów je zrobić:)
Piękne te szaszłyki.Ja osobiście mogłabym jeść szaszłyki bardzo często. To uczta nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka
Ależ ładne. Najadać się patrzeniem – nie wystarczy, do roboty:)
No pięknie, narobiłaś mi wielkiej ochoty na takie szaszłyki 🙂
Bardzo apetyczne, muszą pysznie smakować 🙂
Uwielbiam takie szaszłyki, pycha!
Marzą mi się takie szaszłyki :))
mniammm jakie pyszności
Tak apetycznie wygląda, że trudno się oprzeć. Szkoda, że to tylko w monitorze 🙂
Jakie kolory 🙂 od nich nie można oderwać oczu!
U mnie również dzisiaj szaszłyki:) Smacznie i tak cudownie kolorowo! 🙂
Smakowite, wspaniałe na grilla 🙂
Pyszniutkie szaszlyki.Hotel 5-cio gwiazdkowy nie powstydzil by sie takich cudeniek
http://hotelowerecenzje.blogspot.com
palce lizać!!!!
fajnie tu u Ciebie
my blog http://www.e-warzywnictwo.pl