Szaszłyki z kurczakiem i warzywami są już z nami od majówki. Czasem w samej wersji warzywnej (jako dodatek do karkówki), a czasem w wersji mięsnej. Gdy pogoda nie dopisuje, można upiec je w piekarniku i cieszyć się lekkim obiadem w domu. Marynata ajvarowa sprawdza się do nich doskonale. Najlepiej przyrządzić je kilka godzin lub dzień wcześniej. Gotowe szaszłyki podaję z sosem czosnkowym w wersji konkretnej, a w wersji lekkiej po prostu z ajvarem.

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarzeSkładniki (na 10 szaszłyków):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 3 papryki (mogą być kolorowe)
  • ok. 20 sztuk małych pieczarek (lub 10 dużych)
  • 10 szalotek (lub 2 białe lub czerwone cebule)
  • 10 pomidorków koktajlowych

Marynata:

  • 3 łyżki ajvaru
  • 2 duże, wyciśnięte ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • świeżo mielony pieprz

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 mały, wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli, pieprzu, cukru, oregano lub czosnku niedźwiedziego

Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy z błon i kostek. Dzielimy na 20 kawałków. Solimy i wrzucamy do bardzo dużej miski. Cukiniom odkrawamy końce i każdą dzielimy na ok. 15 plastrów. Pieczarkom odrywamy ogonki i wyrzucamy je, a główki obieramy. Jeśli są duże kroimy na pół. Szalotki obieramy (jeśli używamy cebuli to dodatkowo kroimy je tak, aby uzyskać łącznie ok. 10 kawałków). Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy każdą sztukę na ok. 10 kawałków. Pomidorki myjemy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski z kurczakiem.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Polewamy nią składniki szaszłyków. Mieszamy, aby każdy kawałek oblepił się marynatą. Przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce (na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc).

Nabijamy na 10 drewnianych lub metalowych patyczków do szaszłyków (drewniane moczymy wcześniej przez 15 minut w wodzie). Nadziewamy na przykład wg kolejności: papryka -> cukinia -> kurczak -> pieczarka -> papryka -> szalotka (cebula) -> pomidor -> cukinia -> kurczak -> pieczarka -> papryka -> cukinia. Pieczemy na rozgrzanym grillu lub piekarniku z opcją grill (200°C) do zarumienienia. W czasie gdy szaszłyki się pieką mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu i odstawiamy na 10 minut do przegryzienia.

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarze

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!