Suflet z wędzonego łososia i grzybów

Suflet z wędzonego łososia i grzybówSuflet z wędzonego łososia i grzybów może sprawdzić się jako wykwintna przystawka świąteczna lub nietypowe śniadanie. Wszak suflety to najsubtelniejsza odmiana… omletu. Ich delikatna, piankowa struktura i grzybowy aromat zachwycą każdego smakosza. Masę na suflet można przygotować wcześniej, jednak musi być w temp. pokojowej, a białka należy ubić i dodać bezpośrednio przed pieczeniem. Ważne, by suflety podać od razu po wyjęciu z piekarnika – w miarę stygnięcia opadają.

Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia
  • 15-20 g suszonych grzybów
  • ½ cebuli
  • 50 g margaryny (np. Palma z Kruszwicy)
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 jajka
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz

Grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie odlewamy je, bardzo drobno kroimy i przesmażamy z cebulą pokrojoną w kostkę na łyżce oleju. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie bardzo drobno kroimy łososia. Margarynę z mąką podgrzewamy w niewielkim garnku. Gdy rozpuści się i zacznie skwierczeć, dolewamy powolnym strumieniem mleko – intensywnie i szybko mieszając. Gdy masa zgęstnieje i zagotuje się, zdejmujemy ją z ognia. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Jeśli pojawiły się grudki, możemy przetrzeć przez sito. Do masy dodajemy musztardę, łososia, koperek i grzyby. Odstawiamy do przestygnięcia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C.

Smarujemy naczynia (4 duże kokilki lub 6 małych) margaryną i wysypujemy bułką tartą wymieszaną z parmezanem. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka i mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą. Przelewamy całość do kokilek, wyrównujemy czubek nożem i natychmiast wstawiamy do piekarnika. Suflety z wędzonego łososia pieczemy 15-20 minut. Podajemy od razu, gorące.

Suflet z wędzonego łososia i grzybów

Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl

E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać.

Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

28 Odpowiedzi na Suflet z wędzonego łososia i grzybów

  1. Chcę! Szalejesz, piękne ciekawe przepisy.

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Jak to dobrze dobrze brzmi! Muszę spróbować. <3

  3. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Ooo, Ciebie już powoli robi się świątecznie! Świetna propozycja, zdecydowanie w moim guście 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    O rany! Mam ślinotok… Pyszota! Zjadłabym takie śniadanie z miłą chęcią 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Oj tak już sobie taki suflet wyobrażam zaserwowany na śniadanie i już oblizuję się ze smakiem 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Uwielbiam suflety i widzę, ze przede mną na wytrawnie, bajka:)

  7. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    bardzo eleganckie 🙂 idealne na święta i ważne uroczystości !

  8. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napisał/a:

    Piękny, puszysty i delikatny. Wspaniała świąteczna propozycja 🙂

  9. Ciekawy przepis! Na pewno go wypróbujemy 😉 Zapraszamy do nas: http://www.przepisynaslodkosci.blogspot.com

  10. Twój suflet prezentuje się wspaniale. Idealny na wykwintną przystawkę. Pozdrawiam!

  11. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    nie miałam okazji jeść jeszcze sufletu, ale ten-mmm.. palce lizać! 😀

  12. Wykwintne śniadanie 🙂 Super!

  13. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Zapisuje przepis do wypróbowania.
    Musiało być bardzo smaczne:)

  14. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Wykorzystam Twój pomysł na wigilijna przystawkę. Postanowiłam w tym roku zmienic coś w menu. Tradycja zostanie, ale taki suflet bedzie idealnym nowym dodatkiem.

  15. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Jak wspaniale rumiany! I jakie smaki cudowne w nim 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    podoba mi się ta wersja:) kurczę nigdy nie robiłam sufletu:P

  17. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Suflet apetycznie się prezentuje, dla mnie musi być wersja bez grzybów. Tolerują tylko pieczarki oraz kotlety z kani.

  18. Natalia - Poezja Smaku AnnaA-G napisał/a:

    Prawdziwa poezja smaku:)

  19. Przepyszne suflety w idealnym wykonaniu 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    PIĘKNE ZDJĘCIA !

  21. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo wykwintne i smakowite danie 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku Kasia992 napisał/a:

    Kolejny bardzo ciekawy przepis:) wygląda super jeśli na śniadanko to bardzo nie typowe:) pozdrawiam.

  23. Natalia - Poezja Smaku mojeprzepisy.pl napisał/a:

    Łososia wędzonego w tej formie nie znamy, ciekawy suflet na gorąco

  24. Natalia - Poezja Smaku Jolka napisał/a:

    Super są te przepisy.Szkoda tylko ze nie mozna pobrac Światecznej książki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)