Aksamitny sernik z syropem klonowym z dodatkiem białej czekolady na piernikowym spodzie. W konsystencji jest mazisty i kremowy. Delikatność sernika przełamuje korzenny smak piernika i orzechów. To sernik na bogato – w sam raz na Święta.
Składniki:
- 1 kg białego, tłustego, zmielonego sera (3-krotnie)
- 250 g serka mascarpone
- 0,5 szklanki śmietany 30% (125 ml)
- 0,5 szklanki syropu klonowego (125 ml)
- 0,5 tabliczki białej czekolady (50 g)
- 1 łyżka masła
- 4 jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
- 1/3 szklanki mąki (50 g)
- 2/3 szklanki drobnego cukru (110 g)
Spód:
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 120 g herbatników
- 60 g masła
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
Na około 2 godziny przed pieczeniem wyjmujemy składniki z lodówki – muszą mieć koniecznie temperaturę pokojową.
Wszystkie składniki na spód do sernika wrzucamy do blendera/malaksera i miksujemy na okruszki (jeśli nie mamy odpowiedniego sprzętu rozkruszamy ciastka za pomocą wałka, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy okruchy rękami). Wylepiamy nimi dno tortownicy o średnicy ok. 23-24 cm. Podpiekamy przez 10 minut w temp. 160°C.
Do rondelka wlewamy śmietanę. Dodajemy białą czekoladę połamaną na mniejsze części i łyżkę masła. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do czasu, aż czekolada rozpuści się – nie dopuszczamy do zagotowania. Dolewamy syrop klonowy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Do miski wkładamy ser, mascarpone, jajka, wsypujemy proszek budyniowy, mąkę i cukier. Wszystkie składniki miksujemy krótko – do czasu połączenia się składników. Wlewamy powoli masę czekoladowo-klonową (może być lekko ciepła) jednocześnie miksując. Całość przelewamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Wstawiamy wodę w czajniku na wrzątek. Tortownicę wstawiamy do innej – pustej, szczelnej i większej formy o dowolnym kształcie, a następnie wlewamy do niej wrzątek do połowy wysokości sernika. Otrzymamy w ten sposób kąpiel wodną.
Wstawiamy sernik w kąpieli do piekarnika nagrzanego do 160°C (bez termoobiegu) i pieczemy około 60 minut (nie otwieramy piekarnika przez całe pieczenie). Sernik pieczony w kąpieli wodnej jest równy i nie pęka. Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po ostudzeniu w piekarniku wstawiamy na noc do lodówki. Dekorujemy dowolnymi orzechami – wierzch możemy polać dodatkowo syropem klonowym.
Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać. |
Wygląda bajecznie 🙂
Wymiękłam…
Idealny! W każdym calu!
ojejej 🙂 wygląda idealnie!! nie mogę się napatrzeć 🙂
Wygląda perfekcyjnie! 🙂
Wspaniały sernik, musi smakować wyjątkowo. Gratuluję swojego udziału w świątecznym e-booku 🙂
I nawzajem 🙂
Wspaniały i bardzo swiąteczny !
Śliczny a dodatek białej czekolady kusi mnie bardzo:)
Wygląda znakomicie! Piękny i kuszący serniczek.
Pozdrawiam serdecznie.:)
Wspaniały sernik w luksusowym wydaniu. Przypomniał mi,że dawno nie jadłam sernika:)
nie dość, że sernik to jeszcze z klonowym.. matko, wiesz jak mnie zachwycić!
Uwielbiam maziste serniki:)
Sernik idealny!
Sernik jak marzenie 🙂 Kusisz bardzo! 🙂
O mamuniu, taki piękny, że oszalałam. 🙂
Naprawdę wygląda jak poezja smaku!
Śliczny sernik. Zapisuję przepis do wypróbowania:)
Lubię takie maziste serniki 🙂 ojej, wygląda cudnie i dostojnie 🙂
Sernik na bogato, idealnie wprost zachęcasz.
Po prostu cudo! Do tego syrop klonowy. Zazdroszczę takiego wypieku.
Nie ma co zazdrościć, trzeba wypróbować – może patrząc na listę składników wydaje się skomplikowany, a jest baaardzo prosty 🙂
zabrakło mi słów !!!!!!!!!
Wygląda genialnie! Aż ślinka na klawiaturę cieknie…
Idealny!
Wygląda niesamowicie smacznie! 😀
O losie…. sernik po prostu zjawiskowy 🙂
Dziękujemy za przepis Natalio! Było pysznie::
Nasze dzieło może nie prezentuje się tak wystrzałowo, ale myślę, ze smakiem nie odstawało od Twojej propozycji:)
http://kuchniaprzydrodze.blogspot.com/2013/11/sernik-klonowo-orzechowo-piernikowy_27.html
jej jaki on cudny!
Sernik naprawde przepyszny ostatnio robiłam go swoim pociechom 😉 Strona jak najberdziej przydatna ;))
Sernik nad serniki, król wszystkich serników. Jest rewelacyjny. Zawsze wszystkich zachwyca. Po prostu rozpływa sie w ustach! Dzięki za taki wspaniały przepis!
Wow! Ostatnio zaprosiłam rodziców mojego męża na obiad, no i deserem był sernik z Twojego przepisu. Nie mogli wyjść z podziwu i dostałam miano super gospodyni 🙂
Na prawdę jest przepyszny! Pomimo tego, że jestem dietetykiem uważam, że czasem warto pozwolić sobie na takie szaleństwa w najlepszym wydaniu 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
zrobilam go wczoraj i nie wyszedl mi..z mojej winy troszke robilam go w biegu..ser nie byl trzy razy zmielony..czy mozna go jakos uratowac..? troche sie rozpada..w smaku jest ok..troche za slodki..mozna zrobic cos z niego?
Ser musi byc dobrze zmielony, aby sernik się nie rozpadał. Zawsze moźna przełozyć go do miseczek i posypać kruszonymi ciasteczkami / pierniczkami lub polać sosem z kwaśnych owoców – będzie deser 🙂