Stek z pieczonymi warzywami

Mięso jadam dwa-trzy razy w tygodniu. Kiedyś niemal codziennie, jednak mam wrażenie, że jego jakość jest coraz gorsza i mój organizm nie domaga się go często. Jako że mięsożercą jednak jestem, to czasami napada mnie ochota na kawałek dobrej wołowiny czy kaczuchy. Zazwyczaj kupuję jeden-dwa steki, cienko kroję i wykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Stek z pieczonymi warzywamiPadło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami to strzał w 10! Powinien zadowolić zarówno panów jak i panie. Jako że stek to główny składnik – zdecydowałam się na drogą, lecz idealną na steki polędwicę. Kawał mięsa i słodkie warzywa – prawdziwa uczta. Do tego cierpki, winny sos – dla koneserów.

Stek z pieczonymi warzywami:

  • 2-3 steki z polędwicy wołowej (każdy ok. 2,5 cm grubości)
  • 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki zimnego masła
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Pieczone warzywa:

  • 4-5 niewielkich buraków
  • 1-2 marchewki
  • kilka cebul szalotek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Pieczone warzywa: Obrane, niewielkie buraki przekrawamy na połówki i układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek (najlepiej taką w spreju – jeśli nie mamy, skrapiamy i rozsmarowujemy pędzelkiem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C z termoobiegiem (lub 170 bez) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i dokładamy do nich obraną, pokrojoną na grube plastry marchewkę oraz obrane, przekrojone na połówki szalotki. Całość ponownie skrapiamy oliwą z oliwek, a także posypujemy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 35-40 minut. Po tym czasie skrapiamy warzywa octem balsamicznym i wstawiamy (wraz ze stekami! – patrz: opis niżej) na 5 minut z powrotem.

Steki: Steki KONIECZNIE muszą być w temperaturze pokojowej przed smażeniem – czyli wyjęte 2-3 godziny wcześniej z lodówki. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia warzyw rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oleju lub oliwy (gdy używamy patelni grillowej to olejem smarujemy steki – nie patelnię, ja użyłam zwykłej, więc olej wlałam na patelnię). Steki posypujemy pieprzem z obu stron. Gdy patelnia będzie gorąca układamy steki i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Układamy na blaszce i wkładamy od razu na 5 minut do piekarnika (najlepiej w tym czasie, w którym skrapialiśmy warzywa octem), aby steki były średnio wysmażone i różowe w środku. Po tym czasie steki wyjmujemy, posypujemy solą z obu stron i odkładamy na 5 minut do odpoczęcia (obowiązkowo – jeśli pokroimy od razu wszystkie soki uciekną), zaś warzywa zostawiamy w ciepłym, wyłączonym piekarniku.

Sos winny: Sos najlepiej przygotować gdy wstawiamy steki do piekarnika – wtedy będziemy mieć 10 minut na jego przygotowanie (pieczenie steków + odpoczywanie). Na patelnię wlewamy wino, dodajemy ocet, miód i liść laurowy. Delikatnie solimy i pieprzymy, a następnie zagotowujemy. Mocno gotujemy sos, aż ponad połowa płynu odparuje. Zestawiamy z ognia. Zimne masło kroimy na małe części i dodajemy do sosu. Energicznie mieszamy, aż masło się rozpuści. Sosu nie zagęszczamy dodatkowo mąką – nie powinien być gęsty.

Warzywa wyjmujemy z piekarnika i posypujemy listkami świeżego tymianku. Steki podajemy w całości lub kroimy na plasterki. Na talerz wlewamy odrobinę sosu. Od razu podajemy.

Pieczone warzywa

Stek z pieczonymi warzywami

Stek z pieczonymi warzywami


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

33 Odpowiedzi na Stek z pieczonymi warzywami

  1. Dorota napisał/a:

    Pięknie upieczony, do tego bardzo apetycznie zdjęcia ;)

  2. Marzena napisał/a:

    Pyszna sztuka mięsa :-)

  3. Obiad gotowy! napisał/a:

    jakość mięsa niestety się pogarsza, najlepiej więc kupować u zaufanych rzeźników. A Twoje danie prezentuje się doskonale! dobrze usmażyć stek to sztuka;)

  4. Łucja napisał/a:

    Kusisz :) takiemu daniu nie potrafiłabym odmówić :)

  5. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Całość wygląda jak z dobrej restauracji. Pyszności:)

  6. Ewa napisał/a:

    Perfekcyjne danie i wspaniałe zdjęcia, masz talent!

  7. Kolizje Smakow napisał/a:

    Wygląda bardzo apetycznie :) Z wielką chęcią zjadłabym taki obiadek :)

  8. Nemi napisał/a:

    Mój mięsożerca zobaczył Twój post i krzyknął „To! To danie zrób”:D I trzeba teraz do sklepu się wybrać;) Dzięki za przepis:)

  9. marcela napisał/a:

    o mamo… jak nie jem stektów, tak ten zjadłabym w 5 sekund i prosiła o dokładkę! Pycha!

  10. Łukasz napisał/a:

    Przepiękne apetyczne zdjęcia, aż chce się jeść! :)

  11. Znakomite danie, ach nie mogłabym się mu oprzeć :)

  12. Małgosia napiecyku napisał/a:

    Każdy miesożerca uśmiecha się na taki obiad, ja również :)

  13. Mniam mniam mniam steki to coś co mogłabym jeść i jeść ;-)

  14. Paaulinkaa napisał/a:

    Wygląda przepysznie, na pewno wykorzystam przepis !

  15. Bardziej mamy ochotę na te warzywa ale wszystko wygląda naprawdę pięknie :)

  16. Amber napisał/a:

    Piękny kawałek pieczystego!
    I warzywka bardzo smakowite.

  17. Twój Raj napisał/a:

    Danie wygląda znakomicie że …. aż ślinka cieknie, mniam mniam !!!!!

  18. Ania napisał/a:

    pysznie przyrządzony i pięknie podany :)

  19. Marzena napisał/a:

    Mam nadzieję, że mięso nie było tak krwiste jak nasze kaczki warsztatowe;-) Pozdrawiam serdecznie:-) Nie mogę odżałować, że nie wiedziałam, że Ty to Ty;-)

  20. Ola in the kitchen napisał/a:

    Mniam, wygląda fantastycznie!!! :D

  21. Anita napisał/a:

    Ostatnio miałam problem jakie warzywa chłopcom podać do pieczonego mięsa- ale Ty podałaś mi rozwiązanie- pieczone warzywa komponują się najlepiej:)

  22. Ervisha napisał/a:

    Jesteś Master Chef ;)

  23. Prawdziwa uczta dla wytrawnych smakoszy mięsa. Pysznie przyrządzony i smakowity z warzywami :)

  24. Ryszard napisał/a:

    Wygląda obłędnie, jutro zrobię taką na obiad, jak znajdę trochę czasu. Dzięki

  25. Rosemary napisał/a:

    Rewelacja! Chcę! I mięsko, i warzywa wyglądają obłędnie :)

  26. Jak wspaniale one wyglądają! Świetny pomysł :)

  27. lady napisał/a:

    Już wiem co zrobię dzisiaj na obiad ! :) Super przepis.

  28. Magda C. napisał/a:

    Mmm… coś dla prawdziwych mięsożerców :)

  29. iza napisał/a:

    idealne danie

  30. studentka na diecie napisał/a:

    Mmmm…. stek wyszedł Ci idealny. Napewno byłby dla mnie idealny, chociaż chyba nigdy mi się tak trafionego w punkt nie udało zrobić, ale moge to stwierdzić po zdjęciu ;D Różowiutki, soczysty – cudo! :D

  31. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Genialnie upieczony stek. Jak u mistrza kuchni. Całość tak smakowicie wygląda, że chyba przyśni mi się w nocy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)